Ioan Aurel Pop în Q Magazine: Se lucrează sistematic la eradicarea urmelor identității noastre

690 0

Ioan Aurel Pop a explicat pentru Q Magazine sensul acestor modificări rapide din învățământul care este acum sub marea presiune „a nechemaților”, scrie Gabi Simon în https://www.qmagazine.ro, preluat de Romanian Global News.

Citiți mai jos interviul pe care președintele Academiei Române l-a acordat pentru Q Magazine.

DACĂ NU SE MAI FACE LATINĂ ȘI NICI ISTORIE, CUM VOR PUTEA FI ÎNȚELESE ȘI APĂRATE RĂDĂCINILE?

Alea jacta est! Latina va fi înlocuită de teatru, în programa școlară. Aveți vreo explicație pentru decizia ministrului Educației, care întâmplător este și profesor de limba română?

Îmi este foarte greu să înțeleg, de aceea nici nu mai încerc. Dincolo de originea limbii române, latina este un mijloc de orientare în viață pentru orice intelectual european.

Deși unii părinți pragmatici aplaudă gestul, gândindu-se la supraîncărcarea copiilor lor, eu nu văd cum o oră de latină pe săptămână ar putea tulbura echilibrul școlii.

Chiar și dacă am lăsa deoparte latinitatea noastră, studiul latinei (nu este vorba aici de învățarea unei limbi așa de complexe într-un singur an!) ne iluminează o serie de piste care altminteri rămân obscure. Latina explică multe denumiri din tehnică, face inteligibile numele științifice ale plantelor medicinale, ale unor medicamente și ale unor compuși ai acestora, ajută la receptarea unei pledoarii juridice, ne apropie chiar de denumirile din domeniul informaticii, al digitalizării.

Încep să cred și eu că se lucrează sistematic la eradicarea urmelor palpabile ale identității noastre. Latina a mai fost interzisă în perioada proletcultistă, de prin anii ’50 ai secolului trecut, atunci când trebuia să fim slavi, frați cu marea putere de la Răsărit. Dacă este un demers făcut de mișcările globaliste, anarhiste, neomarxiste, „progresiste” etc., atunci faptul devine foarte grav.

Valorile supreme ale națiunii și ale omenirii sunt puse și ele astăzi sub semnul întrebării – de către unii chemați, dar și de nechemați – însă nu în asemenea măsură încât să nu rămână câteva constante, verificate prin perenitatea lor.

Mai mult aici:

https://www.qmagazine.ro/ioan-aurel-pop-se-lucreaza-sistematic-la-eradicarea-urmelor-identitatii-noastre/

ROMANIAN GLOBAL NEWS

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *