Uniunea Artiștilor Plastici din România face noi propuneri de evenimente care se vor defășura în perioada 25 septembrie – 1 octombrie

601 0

Comunicat de Presă

Luni 25 septembrie, la ora 18, va avea loc vernisajul primei expoziţii retrospective de pictură, sculptură şi desen a artistului israelian de origine română Samy Briss, la Bucureşti. Evenimentul va avea loc la ARCUB – Hanul Gabroveni și este inclus în programul Zilele Bucureştiului. Inițiatoarea și curatoarea expoziției este Adina Rențea. Personalitate remarcabilă a lumii artistice internaţionale, Samy Briss s-a născut la Iaşi, în 1930. În 1957, expune pentru prima dată la Trienala de Gravură din Elveția, unde reprezintă România. În 1958, asemenea multor intelectuali români, Samy Briss devine una dintre victimele valului de „realism socialist”. Părăseşte România împreună cu familia, la sfârşitul anului 1959, după ce prima sa expoziție de pictură la București a fost interzisă. Până în 1970, participă la mai multe expoziții de grup în Israel și în străinătate. În 1971 Galeria pariziană Romanet îl invită să expună în capitala Franței şi îi propune un contract de exclusivitate pe 5 ani. Urmează primele sale expoziții în Hexagon, în Statele Unite, apoi în întreaga lume. În 2019, ca recunoaştere a artei şi a aprecierii la nivel internaţional de care se bucură opera sa, guvernul francez îi acordă titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. Expoziția poate fi vizitată gratuit, la ARCUB Hanul Gabroveni, până pe 12 octombrie 2023.

 

La Galeria Amfitrion din Hărman, va avea loc la ora 17, vernisajul expoziției artistei Angela Tomaselli. Curator: Nicolae Ioan Vrâncean. Evenimentul este înclus în  seria de expoziții prilejuită de aniversarea a 80 de ani a artistei vâlcene, multipremiată și cu lucrări  în colecții din Italia, Franta, Germania, S.U.A., Coreea, Danemarca, Australia și Muzeul de Artă din Chișinău.

Miercuri 27 septembrie, Galeria Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei 132, București) vă invită să participați la finisajul expoziției ”Limite în/călcate” care va fi marcat prin happening-ul ”Cuvinte limpezite” susținut de artistele Éva Andrea Szőcs (HU) și Georgiana Cozma (Ro). Happening-ul propus integrează o serie de elemente vizuale, de voce și sound design cu inserții din versurile semnate de Anne Marie Sewell, un fragment din poemul ”Washing the World”. Manifestarea va debuta la ora 18.30. Curator: Ana Negoiță.

 

Duminică 1 octombrie, Brașovul devine o imensă galerie de artă, prin debutul evenimentului ”BIENALA ALBASTRĂ”, ediția a treia. Asociația Culturală Artessentia, în parteneriat cu UAP din România, organizează până pe 5 noiembrie 2023 cel mai mare eveniment dedicat artelor vizuale din regiunea centru a României.

Timp de o lună, Bienala Albastră aduce în fața publicului peste o mie de opere artistice realizate de 400 de artiști din țară și din străinătate selecționați și de 16 artiști invitați consacrați. Creațiile vor fi expuse în 24 de spații din Brașov și din zona metropolitană (Codlea, Feldioara, Făgăraș). Acest amplu demers artistic de la Brașov valorifică creațiile artiștilor vizuali din medii variate – pictură, sculptură, grafică, arta textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping și alte tehnici mixte, cu care iubitorii de artă vor interacționa, în cadrul expozițiilor de autor și expozițiilor de grup ale artiștilor vizuali înscriși în Bienală. De asemenea, Bienala va conține și expoziții colective (Grupul Orașelor înfrățite Brașov – Nurnberg), expoziția de debut a graficianului Andrei Răzvan Neciu, expoziții ale unor colecționari (Colecția Michel Gavaza- Tours, Franța, Mariana Florescu – Reșița) și expoziții de autor ale unor artiști consacrați internațional și național: Desislava Deneva – Dede din Bulgaria, din Franța artiștii Alexandra Vassilikian, Samy Briss, Philippe Thomarel și Cristian Paraschiv, Virgilius Moldovan din Austria, Thomas Fackler din Germania, iar din România, artiștii Andrei Cozlac, Gabriela Drinceanu, Maria Gliga, Marta Jakobovits, Cela și Costin Neamțu, Maria Cioată, Lucian Cioată, David Leonid Olteanu. Lista spațiilor de expunere unde publicul va avea acces gratuit la expoziții de artă precum și la evenimente culturale conexe, include galerii de artă: Galeria 9, Galeria KronArt, Galeria Inspiratio, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Centrul Cultural Apollonia, instituții de cultură partenere: Muzeul de Artă Brașov, Opera Braşov, Filarmonica Brasov,Teatrul Sică Alexandrescu Brașov, Muzeul Casa Muresenilor Brașov, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Centrul Cultural Reduta, Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, spații neconvenționale: Turnul Alb, Curtea interioară a Primăriei Municipiului Braşov, Librăria Cărturești, C A T T I A – Brașov, Vila Adler, Casa Junilor – Centrul de Informare Turistică, spații publice în aer liber: Parcul Piața Teatrului Nr. 1 și Piața Sfatului, precum și instituții și monumente istorice din zona metropolitană: Muzeul Tradițiilor Codlene, Cetatea Feldioara – Marienburg, Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat.

 

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *