Luni, 18 septembrie 2023, la Youth Hub Râmnicu Vâlcea, a avut loc dezbaterea ”Servicii publice de nivel european în Râmnicu Vâlcea – afirmație sau întrebare?”
Râmnicu Vâlcea este una dintre cele opt localități participante în proiectul „Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local”, ce își propune să ofere un punct de plecare privind implicarea civică a comunității locale în trei domenii: educație, transport/mobilitate urbană și gestionarea deșeurilor.
Inimoșii voluntari ai Grupului de Cetățeni Activi pentru Servicii Publice de Calitate la Nivel Local (GIL), creat în Râmnicu Vâlcea în luna noiembrie 2022 și coordonat de Silvia Petre, au dorit să sărbătorească, împreună cu comunitatea, rezultatele proiectului. Și au promis o dezbatere captivantă, timp de două ore, despre calitatea serviciilor publice și despre cum ne putem implica toți pentru o schimbare în bine a comunității.
Au fost împreună oameni grozavi, cei mai mulți dintre ei tineri și foarte tineri, preocupați de binele comunității, reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor implicate în cele trei domenii alte proiectului, ai elevilor, politicieni activi în comunitate și jurnaliști curajoși.
Servicii publice de nivel european în Râmnicu Vâlcea – afirmație sau întrebare?
Întâlnirea a debutat cu o trecere în revistă a proiectului și a realizărilor grupului de initiativă locală, susținută de Silvia Petre, apoi cei mai activi trei voluntari au prezentat planurile de acțiune locală ce cuprind obiective și inițiative ale cetățenilor pentru îmbunătățirea serviciilor publice:
Mihaela Iliescu – Plan de acțiune locală pentru un mediu mai curat în Râmnicu Vâlcea
Raluca Jibu – Plan de acțiune locală pentru îmbunătățirea educației
Delia Maria Proteasa – Plan de acțiune locală pentru transport/mobilitate urbană
Un moment special al evenimentului a fost dedicat prezentării Raportului Național de Diagnoză – un studiu unic în România, ce ne arată o perspectivă mai mult decât cuprinzătoare asupra serviciilor publice și oferă, în același timp, recomandări concrete pentru a le îmbunătăți.
Înainte de pauza de cafea și de dezbaterea tip World Cafe am avut un scurt moment de premiere a voluntarilor. Cupa pentru ”Cel mai implicat tânăr voluntar” a fost oferită Ralucăi Jibu, iar pe locul al doilea au fost, la egalitate, Delia Maria Preoteasa și Rareș Ștefan Popa. Dezbaterea s-a transfomat într-o întâlnire între prieteni cu preocupări comune, ce a durat cinci ore și ar fi meritat să stăm împreună cel puțin încă pe atât.
Voluntarii activi din proiect au transmis un mesaj comunității: “Hadeți să ne implicăm pentru a ne face viața frumoasă în orașul nostru! Fiecare voce contează, fiecare opinie și fiecare contribuție sunt de neprețuit. Putem construi împreună, toți avem un rol important în comunitate și vă așteptăm alături de noi.”
Mihaela Iliescu