PARTENERIAT PENTRU POLITICA DE COEZIUNE

305 0

Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea a implementat în perioada 2022-2024 primul proiect de implicare activă a cetățenilor în luarea deciziilor de la nivel local, ”Parteneriat pentru politica de coeziune”. Municipiul Râmnicu Vâlcea a derulat acest proiect cu sprijinul Comisiei Europene (DG REGIO) și al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Totodată, este primul proiect în care municipalitatea lucrează alături de societatea civilă, ”Parteneriatul pentru politica de coeziune” beneficiind de susținerea a două organizații non-guvernamentale partenere, Fundația Comunitară Vâlcea și Asociația H.appy Cities. Proiectul mai sus amintit a avut ca obiectiv implicarea cetățenilor din Râmnicu Vâlcea în mod direct în proiectarea și implementarea politicii de coeziune a Uniunii Europene la nivel local, prin organizarea primului juriu al cetățenilor pe probleme de mobilitatea urbană durabilă din Râmnicu Vâlcea.

Selectarea membrilor juriului cetățenilor a fost făcută printr-o loterie civică. Acesta este un proces utilizat de autorități publice pentru a selecta un grup reprezentativ de persoane care să dezbată împreună probleme care vizează comunitatea locală. Principiul care stă la baza unei loterii civice este acela că toată lumea are șanse egale de a fi selectat prin tragere la sorți.

Primăria Râmnicu Vâlcea a fost trimis 2000 de scrisori, la 2000 de adrese selectate în mod aleatoriu. Locuitorii din Râmnicu Vâlcea care au primit una dintre cele 2000 scrisori au putut trimite Primăriei Râmnicu Vâlcea acordul de participare la loteria civică și la juriul cetățenilor, până cel târziu  în data de 15 martie 2024 ora 12.00 inclusiv, pe e-mail la adresa loterie.civică@primariavl.ro sau prin depunere în format fizic, la sediul Centrului de Informare a Cetățenilor din cadrul primăriei.

Ulterior, printr-un procedeu de tragere la sorți, au fost selectați 20 de cetățeni, din rândul celor care și-au exprimat acordul de participare la proiect. Cei 20 de membri ai juriului selectați aleatoriu în urma loteriei civice au învățat de la experți, au discutat și ulterior au deliberat, formulat și transmis către Consiliul Local Râmnicu Vâlcea propuneri referitoare la mobilitatea urbană din Râmnicu Vâlcea, care răspund la întrebarea: Ce măsuri ar trebui să ia Municipiul Râmnicu Vâlcea pentru a crește gradul de atractivitate al transportului public și al altor modalități de transport sustenabil?

Întregul proces deliberativ s-a desfășurat pe parcursul mai multor etape: în prima etapă, 23 – 30 martie 2024, membrii juriului selectați în urma loteriei civice, și-au definit valorile care să îi ghideze pe parcursul deliberărilor și au ascultat o gamă largă de experți și părți interesate. În cea de a doua etapă, organizată în perioada 06-13 aprilie 2024, membrii juriului, cu ajutorul unor facilitatori calificați, au cântărit dovezile și au căutat să găsească un teren comun. În faza a treia, din 27 aprilie 2024, membrii juriului au elaborat recomandări pentru rezolvarea temei dezbaterilor, în propriile lor cuvinte. În cea de a patra și ultimă fază, din 8 mai 2024, autoritatea publică a primit în mod oficial recomandările membrilor juriului și urmează să răspundă, la fiecare dintre ele, cu o justificare.

Juriul cetățenilor din Râmnicu Vâlcea urmează a fi inclus în baza de date a OCDE cu procese deliberative reprezentative. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică deține în prezent informații de la peste 800 astfel de evenimente organizate în toată lumea, inclusiv exemple de bune practici din Belgia, Olanda, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Franța, Canada, Columbia.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *