August se anunță tot canicular. Cât suportă corpul uman?

551 0

Luna august se anunță tot una de coșmar din punct de vedere al temperaturilor. Ne vine rău, simțim moleșeală, uneori, stări de leșin, nervozitate și disperare, neputință.

Zi de zi, a merge pe stradă a devenit o aventură cu riscuri. A munci la căldură este un coșmar. Ne întrebăm; dar cât poate rezista organismal uman la atâta căldură?

Căldura extremă devine o amenințare tot mai mare pentru sănătate. Corpul uman este rezistent, dar are și el limitele lui. Depinde foarte mult și de umididitate.

Temperatura de 35 grade Celsius poate fi periculoasă dacă și umiditatea este ridicată. Atunci când în aer este mai multă apă, transpirația se evaporă de pe corp mai greu, iar temperatura corpului va rămâne ridicată – deci nu se va putea răcori.

Dacă umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată sau invers, condițiile nu se vor apropia de punctul în care corpul uman cedează, afirmă Colin Raymond, cercetători la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă. Dar când atât umiditatea, cât și temperatura sunt foarte ridicate,  corpul uman poate ceda. De exemplu, atunci când temperatura aerului este de 46,1 grade Celsius și umiditatea este de 30%, temperatura resimțită de corp este în jurul valorii de 30,5 de grade Celsius. Dar când temperatura aerului este de 38,9 grade Celsius și umiditatea este de 77%, temperatura percepută de organismul uman este de 35 de grade Celsius.

Potrivit celor de la Digi 24, motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicate este că nu își mai pot regla temperatura internă. „Dacă temperatura resimțită crește peste temperatura corpului uman, încă poți transpira, însă corpul nu se va răcori până la temperatura la care poate funcționa normal”, a spus Raymond pentru Live Science.

La 40 de grade Celsius corpul devine hipertermic, iar asta poate duce la simptome precum puls rapid, modificare a stării mentale, lipsa transpirației, leșin și comă, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.Ce putem face? Să ne ascundem, pe cât posibil, de căldură. Să ne îmbrăcăm subțire, în culori deschise, în material care respire, cu capul acoperit, să ieșim mai mult dimineața ori seara, să ne hidratăm cât mai mult, cu APĂ!

C.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *