Evoluție dezastruoasă. Ocupăm ultimul loc în Europa la calitatea vieții

728 0

România continuă să rămână pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene, după Bulgaria și Albania, potrivit studiului Indicele de Progres Social 2021 privind calitatea vieții și bunăstarea socială.

Studiul a fost realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte. În lume, ne regăsim în rândul țărilor din a treia categorie din clasament, după Argentina, Ungaria și Bulgaria.

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 168 de țări, în baza analizei a trei dimensiuni principale. Se acordă punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază – hrană și îngrijire medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală -, pentru cele care țin de bunăstare – accesul la educație de bază, accesul la informații și comunicații, sănătatea și bunăstarea, calitatea mediului – și pentru elementele care țin de oportunități – drepturile personale, libertatea personală și de alegere, incluziunea, accesul la educație avansată. În baza punctajului acordat, țările din clasament sunt grupate în șase categorii, în mod descrescător.

Potrivit celor de la Digi 24, în clasamentul mondial, România se regăsește în primele 50 de țări la toate cele trei categorii analizate, nevoi de bază (locul 41), oportunități (locul 45) și bunăstare (locul 50). Țara noastră a obținut cele mai bune scoruri pentru accesul la comunicații și informații (locul 35), siguranța personală (locul 38), drepturile personale (locul 41) și accesul la educație avansată (locul 43). La polul opus, coordonatele analizate pentru România care au înregistrat punctaje mai slabe sunt incluziunea (locul 85), sănătatea și bunăstarea (locul 81) și accesul la educația de bază (locul 73).

K.R

Articole asemănătoare

Plonjăm cu graţie în dictatură

Postat de - 19 mai, 2020 0
FacebookTwitterPreasfințitului Ignatie Episcopul al Hușilor: Atunci când sunt impuse doar responsabilităţi şi obligaţii fără respectarea drepturilor fundamentale ale demnităţii umane…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *