Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, 3 Decembrie

733 0

„Oamenii cu dizabilități se nasc și cresc, în cel mai fericit caz într-o familie, trăindu-și viața într-un cerc închis și strâmt din care nu reușesc să iasă niciodată. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că noi nu le oferim șansa de a evolua, de a progresa…” Este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, a celor aflați de cele mai multe ori într-o situație dureroasă și lipsită de speranță

Persoanele cu dizabilități sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficiențelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale și/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața socială, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării și incluziunii sociale.

O dizabilitate este o condiţie care poate fi cauzată genetic, de un accident, de o boală sau o traumă, care poate limita abilităţile unei persoane precum vederea, auzul, vorbirea, mobilitatea sau funcţia cognitivă. Persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu una sau mai multe limitări.

Un handicap reprezintă o constrângere/barieră fizică sau una legată de atitudine, care-i este impusă unei persoane, indiferent dacă acea persoană are sau nu o dizabilitate. Handicapul este doar o chestiune de percepție. Fiecare om poate face anumite lucruri pe care alții nu le pot face.

Fiecare persoană are un suflet frumos, cald, este un om care are nevoie de înțelegere, sprijin și atenție.

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi („International Day of People with Disability”) are scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, şi semnată de 180 de ţări, promovează drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a altor formate internaţionale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acţiunile umanitare, Noua Agendă Urbană şi Agenda de acţiune de la Addis Abeba privind finanţarea pentru dezvoltare.

Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să „nu lase pe nimeni în urmă” şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Problemele specifice persoanelor cu dizabilităţi la care se face referire în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă privesc educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă, inegalitatea, accesibilitatea aşezărilor umane etc.

Criza mondială a COVID-19 adânceşte inegalităţile preexistente, expune gradul de excludere şi evidenţiază faptul că munca privind incluziunea cu handicap este imperativă. Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate în criza sanitară mondială în ceea ce priveşte decesele. Chiar şi în condiţii normale, persoanele cu dizabilităţi au mai puţine şanse să aibă acces la asistenţă medicală, educaţie, locuri de muncă şi să participe în comunitate.

În 2021, tema Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi este „Lupta pentru drepturi în era post-COVID”, notează site-ul https://idpwd.org/. Anul acesta, se va discuta despre provocările, barierele şi oportunităţile pentru persoanele care trăiesc cu dizabilităţi, în contextul unei pandemii globale. Din martie 2020, fiecare persoană de pe pământ a fost afectată de schimbări politice, sociale şi economice drastice ca urmare a pandemiei COVID-19.

Astfel, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi ar trebui să fie folosită pentru a recunoaşte că persoanele cu dizabilităţi se numără printre cele mai afectate populaţii pe fondul pandemiei de COVID. Acolo unde marginalizarea, discriminarea, vulnerabilitatea şi exploatarea sunt factori de zi cu zi pentru mulţi oameni, riscul crescut de rezultate slabe a fost amplificat de accesul redus la servicii de îngrijire medicală de rutină şi reabilitare, o izolare socială mai pronunţată, mesaje de sănătate publică neadaptate, construite inadecvat, precum şi o lipsă de pregătire pentru situaţii de urgenţă pentru persoanele cu nevoi speciale.

La 11 iunie 2019, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat Strategia pentru incluziune a persoanelor cu dizabilităţi („The United Nations Disability Inclusion Strategy”), în conformitate cu angajamentul său de a transforma Naţiunile Unite într-o organizaţie incluzivă pentru toată lumea, potrivit ONU.

„Persoanele cu dizabilităţi, atât în calitate de beneficiari, cât şi ca agenţi ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă şi durabilă şi pot promova o societate rezistentă pentru toţi, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre şi a acţiunii umanitare şi al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilităţi şi organizaţiile reprezentative, instituţiile academice şi sectorul privat trebuie să funcţioneze ca o ‘echipă’ pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, specifică sursa citată.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a prezentat, în octombrie 2020, primul raport cuprinzător privind măsurile luate de sistemul Naţiunilor Unite pentru integrarea incluziunii cu handicap şi punerea în aplicare a strategiei de la lansarea sa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, circa 15% din populaţia lumii, trăieşte cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceştia provenind din ţările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală. Potrivit datelor statistice, mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

Se estimează, totodată, că 46% dintre persoanele peste 60 de ani sunt persoane cu dizabilităţi. Una din cinci femei este susceptibilă să experimenteze dizabilităţi în viaţa ei, în timp ce unul din fiecare zece copii este un copil cu dizabilităţi. Persoanele cu dizabilităţi din lume sunt printre cele mai afectate de COVID-19. (Sursa:AGERPRES)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *