Corespondență de la Bruxelles

461 0
Teodora, fiica mea, este la Bruxelles. S-a alăturat grupului de patruzeci de studenți de la Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și de la Universitățile Ecologică din București și Ovidius din Constanța. Evenimentul care prilejuiește această participare este ediția a zecea a „Practicilor profesionale în instituții europene”, susținută financiar de Parlamentul European.
S-a discutat deja despre politicile de mediu și despre Pactul ecologic european, despre instituțiile Uniunii Europene și despre funcționarea lor, despre managementul carierei și despre posibilitatea de a aplica pentru stagii la aceste instituții. Studenții masteranzi români au avut ocazia să viziteze expozițiile interactive Parlamentarium și Casa Europa, Muzeul Regal de Istorie Naturală și Stația de epurare din Bruxelles, una dintre cele mai avansate de pe continent.
Teodora este arhitect și își urmează cariera aprofundând această meserie prin cursuri universitare multiple și prin practică directă într-un birou de arhitectură, alături de mari profesioniști. Asemenea tuturor tinerilor de categoria ei, este interesată tot timpul de arhitectură și de evoluțiile ei în diversele culturi naționale de pe mapamond. Mi-a scris cu entuziasm despre ceea ce a văzut, așa cum procedează ori de câte ori călătorește în țară sau prin lume, în scopuri turistice sau de lucru, cum este această prezență la Bruxelles. Grupul multidisciplinar de masteranzi din care face parte acum este o provocare în plus pentru ea și pentru spiritul ei de echipă despre care am mai vorbit aici.
Studenții români, proveniți din mai multe centre universitare din România și de la facultăți cu profil atât de diferit compun, în acest context, un colectiv multidisciplinar foarte puternic, care a avut de pus multe întrebări instituțiilor europene și care poate oferi în viitor soluții pentru problemele de mediu cu care ne confruntăm pe pământ.
Studenții au fost coordonați de prof.univ.dr. Cristian Iojă, prof.univ.dr. Vasile Popa și lect.univ.dr. Andreea Niță (Universitatea din București, Facultatea de Geografie), lect. univ.dr. Andrei Radovici (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) și lect.univ.dr. Mirela Paraschiv (Universitatea Ovidius din Constanța).
Mulțumesc Teodorei pentru informațiile și pentru imaginile pe care mi le-a transmis și tuturor acestor tineri minunați care arată lumii o față a României demnă de încredere și de respect.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *