Bisericuța din lemn din Grămești, ctitorie a Mitropolitului Ștefan

588 0

Publicația Vâlcea în imagini și documente, prin bunăvoința lui Dragoș Marinoiu, de la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, o adevărată mărturie a vremurilor frumoase, demult apuse, ale Vâlcii redă o cronică interesantă despre bisericuța din Grămești, datată pentru prima oară în anul 1664.

Biserica de lemn din Grămești se află în cătunul Grămești din localitatea Pietreni, județul Vâlcea. Biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” și este datată de o inscripție din anul 7173, era bizantină, adică anii 1664 de la nașterea lui Christos.

Ctitorie a unui arhiereu al țării, mitropolitul Ștefan I, biserica de lemn este una dintre cele mai însemnate la sud de Carpați. Ea face parte dintr-un număr restrâns de biserici ridicate din lemn de mari boieri și dregători de seamă. Acestea se disting de celelalte biserici de lemn de sate, ctitorite de mici boieri de țară, obști de moșneni sau clăcași, prin nivelul calitativ ridicat al dulgheritului și al înzestrării interioare.

Biserica se remarcă prin așezarea pe un soclu înalt de calcar, ce îi dă aerul unei case boierești, planul cu pridvor, tindă, naos și altar în retrageri succesive, prin rafinamentul îmbinărilor și decorațiilor, prin colecția de inscripții adunate pe pereții exteriori, icoanele de o bună calitate artistică și portretul de ctitor.

Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice, LMI 2004: VL-II-m-A-09873.

K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *