Și totuși, Brezoiul… De Vlad Alexandrescu, Trupa Civic Rebels

1183 0

Sub o umbrelă galbenă, lângă una dintre mesele amenajate , se așează o familie. Părinții vorbesc de-ale lor, își zâmbesc. Poartă tricouri cu inscripții distincte pentru inițiați, la fel ca multe alte sute de adolescenți, tineri și seniori in jurul lor. Copiii se joacă. Fetița, mai mare, răstoarnă paharul cu suc. Se oprește din zbenguială și se uită vinovat către mama care scoate un șervețel și i-l dă.
– Da’, mami, da’ m-ai zis că sunt voluntarii ăia și că vin ei să…
– Daria, e simplu : ai murdărit?? Cureți!
Daria se conformează rapid, cerându-și scuze mamei, apoi își reia joaca alături de fratele ei.
Fac câțiva pași in jur. Mă opresc ici colea, să-mi salut prietenii de o viață și pe cei noi. Oamenii nu se uită la tine analitic, nu simți că treci prin filtrul fițosilor care știu cum stă treaba atât vestimentar, cât si social. Sunt mulți copii și adolescenți. Văd o mare de mașini, toate parcate civilizat, fără “boși” care au drepturi in plus. Numerele de la mașini , ca si cele de la motociclete sunt de: AB, TM, B, CT, IS, SJ, CJ, DB, DJ, MH, MS, PH etc și ici colo, câte unul de Vl, în Brezoi, aici în județul meu. De fapt, pe majoritatea îi cunosc. Sunt vâlcenii cu care mă întâlnesc la ABY STAGE, prea puțini, risipiți printre celelalte sute de oameni veniți mai de departe, aici , la Brezoi.
De fapt, Brezoiul s-a desprins detașat în capitala culturală a județului, într-un cadru natural deosebit. Însă, nu e ca și când lucrurile ar fi fost hotărâte in felul acesta… Inițial se incercase și în Râmnicu Vâlcea. Proiectul lui Mihai a fost respins.
Scena din Brezoi se umple de sunet, lumină și energie. Țurțudanul strălucește precum un zeu în lumina reflectoarelor. Mari interpreți naționali și internaționali strigă cu entuziasm către public folosind numele orașului : BREZOI. Alții il redenumesc: “Brezoiul Lumii”. BETH HART revine pentru 5 concerte la Bezoi. Se discută despre un nou festival anual în memoria marelui Adrian Bărar la Brezoi, mii de oameni din țara vin la Brezoi, renumele Vâlcii capătă un alt inteles printre oamenii de calitate: e județul cu Brezoiul.
Eh, este si Râmnicu Vâlcea…fost reper cultural în trecut, orașul in care s-a intonat imnul, in care a trăit și a scris Anton Pann, în care încă funcționează o filarmonică, un teatru și o bibliotecă.
Ei, dar tot aici funcționează și instituția elitistă de cultură internațională mai de succes: HACKERVILLE.
Lipsa referintelor culturale, a reperelor culturale de calitate, existența unui cadru economic nerevigorat și impozitat în exces, lipsa unei efervescențe socio-culturale sau a unui hub cultural puternic cu flux constant, precum cel din Brezoi, toate sunt o consecință a conjuncturii prospere de perpetuare a pseudo-valorilor.
Maneaua nu este nicidecum nocivă prin implicațiile muzicale. Ea este toxică prin filosofia de viață. Tineri și copii isi setează conduita pe modelele de ‘valori’ și țeluri care, din păcate, sunt ușor raportabile cadrului social deja amintit, iar analogia este cea a satului fără câini, în care infracționalitatea crește: șmecherie, mârlănie, infatuare, invidie- crearea premiselor de invidiere, infracțiune, dușmănie, bani și îndestulare, aroganță, aroganță agresivă, analfabetism legitim/ capitala “skoala a veți”, cultul importantei propriei persoane, obscenitate/ vulgaritate, grobianism, conținut subțire spre diluat de idei și de sentimente, conținut pe alocuri debil.
Dar, cine stie, poate “Ride the Vibe” a fost un “trigger”. Poate ceea ce se începuse cu Led Zeppelin si Beatles în Centrul Civic va avea o continuitate, chiar una târzie. Poate nu va exista în permanență dorința de a fi perpetuat un electorat “favorabil stânga”, poate nu vor mai exista idei precum: gingasul Pomohaci în CENTRUL CIVIC, poate și orașul nostru va renaște cultural. La noi, printre fire de nisip, pavele și asfalt, apar flori precum pri…, știți dvs.
Până atunci, marii artiști ai României, precum și mari artiști internaționali, fac plecăciunea demnă de mulțumire și de respect către publicul care aplaudă în picioare în sincron, apoi, aceiași artiști, între care nu am cum să nu-i enumăr pe: Beth Hart, Nicu Covaci, Paul Ciuci, Cristi Minculescu, Adrian Igrișan, adresează mulțumiri publicului prin simpla formulă : thank you, BREZOI! Mulțumim , BREZOI!

Foto: Monica Nadolu

 

Articole asemănătoare

Cu drag, din România!

Postat de - 17 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitterCu drag din România! Sute de cărţi în limba română au ajuns pe rafturile bibliotecii şcolare din satul Semeni, raionul…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *