La data de 14 februarie, în Băbeni (faimos, odinioară, prin ciobanii săi) are loc omagierea… nu, nu a Zilei Îndrăgostiţilor, ci a celui mai celebru fiu al oraşului – poetul Dragoş Vrânceanu (1907-1977), iubit de băbenari şi pentru volumul său „Poemele transhumanţei”, publicat în anul 1968.
Pentru că studiase în Italia (1928-1932), şi ,pentru că fusese ataşat de presă la Consulatul român din Milano (1941-1944), el a avut legături cu mulţi oameni de cultură italieni, astfel că a putut să realizeze un lucru excepţional în anii socialismului – un turneu artistic în Italia a Ansamblului Folcloric „Dor” din comuna Băbeni, format din artişti amatori.
Acţiunea omagială, care are loc în fiecare an, se desfăşoară la Casa de Cultură „Dragoş Vrânceanu” Băbeni, începând de la ora 12. În mod tradiţional, acţiunea este organizată de către: Casa de Cultură „Dragoş Vrânceanu” Băbeni, Societatea Culturală „Dor – Dragoş Vrânceanu” Băbeni, Liceul „George Ţărnea” Băbeni, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea şi Forumul Cultural al Râmnicului.
Din programul acţiunii, menţionăm: vernisajul expoziţiei „Icoana – faţa nevăzutului”, Simpozionul literar „Poezia naturii şi a iubirii”, lansarea volumului „Frunzele în toamnă”, de Marioara Irimescu, şi recitalul poetic din creaţia lui Dragoş Vrânceanu, susţinut de liceeni din Băbeni. (M. M.)