Originea poporului român şi a limbii române, în lumina celor mai recente cercetări istorice şi lingvistice

989 0

Curierul de Râmnic a participat în ziua de 13 februarie la o dezbatere foarte interesantă în cadrul Bibliotecii Județene Vâlcea, în colaborare cu Forumul Cultural al Râmnicului, Inspectoratul Județean  al Județului Vâlcea, Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură  – Vâlcea și Societatea Culturală  ”Anton Pann”.

Tema, care a stârnit destule controverse și păreri, a fost un subiect discutat și disputat de istoricii, lingviștii și profesorii prezenți.

Domnul profesor Ion Soare, președintele Forumului Cultural al Râmnicului, a început prin a arăta importanța majoră a originii limbii române.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Râmnicului a rostit cuvânt de mulțumire  și a transmis un mesaj din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Varsanufie. Citez: ”Limba daco-geților și limba latină sunt două limbi surori.”

Au fost prezentate fragmente din filmul documentar ” NIASCHARIAN”-  ”PENTRU A RENAȘTE” , despre cele mai vechi scrieri din lume. Au fost amintite aici și TĂBLIȚELE DE LA TĂRTĂRIA. Aici s-a subliniat faptul că scrierea sacră era o manifestare  a unei forme de religie. În film s-a specificat și descoperirea TĂBLIȚELOR DE LA SINAIA, subiect care a stârnit destule controverse și păreri, constructive.

Limba română, au concluzionat lingviștii în acest film, este o combinație între greaca veche, latină și altele.

Au luat cuvântul și domnul Profesor  Dr. Sorin Oane, domnul Profesor Dr.

Ștefan Găitănaru, Domnul Profesor Universitar Dr. Mihai Vinereanu care a publicat DICȚIONARUL ETNOLOGIC AL LIMBII ROMÂNE.

De asemenea au avut  intervenții deosebite doamna profesor Dida Ciocan, domnul Ing. Dr. Mihai Sporiș și domnul Profesor Dr.  Petru Pistol.

La sfârșitul manifestării a fost prezentată cartea ”ISTORIA VALAHILOR”   a profesorului Victor Păun.

Corina Enache

  

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *