Eveniment editorial Valentin Iacob şi George Volceanov

1181 0

Un eveniment editorial deosebit s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană Vâlcea, în cadrul proiectului “Vâlcea inedită”, organizat în colaborare cu Societatea Culturală Anton Pann. Invitaţi la acest eveniment: poetul  şi matematicianul Valentin Iacob, traducătorul George Volceanov, prezentaţi de domnul Remus Grigorescu.

Am remarcat cu plăcere că s-a amintit  despre Sorin Tudoran, originar din Râmnicu Vâlcea, chitarist de marcă, fondatorul formaţiei “Cromatic”, în anul 1968, alături de Iuliu Merca. Cu această ocazie domnul artist plastic Gheorghe Dican a propus să se organizeze un eveniment în memoria acestuia. S-a anunţat şi apariţia cărţii despre Sorin Tudoran, la Cluj-Napoca, în 14 martie.

Doamna profesor universitar Mihaela Rădulescu, preşedinte a Societăţii Culturale Anton Pann, a luat cuvântul prezentând invitaţii şi mulţumind domnului Remus Grigorescu pentru colaborare.

Valentin Iacob, este un poet de notorietate şi notabil al generaţiei sale 90-iste şi binecunoscut, un poet cu premii naţionale valoroase. Acesta a prezentat volumele de poezii “Poetul de la Stalingrad” şi “Cupola de iasomie a lumii.”

Doamna profesor Mihaela Radulescu a remarcat  faptul că  din poezia lui Valentin Iacob reiese “un suprarealism neomenesc”. De asemenea a subliniat o capacitate de sinteză deosebită, iar poemele lui ne plimbă dinspre dimensiunea divină, înspre viaţa cu bunele şi relele ei. Creaţia poetului Valentin Iacob trădează un spirit complex, sensibil la frumos dar, şi la  realităţile vieţii.

Domnul George Volceanov a remarcat că poetul Valentin Iacob, deşi s-a lansat destul de târziu, stăpâneşte foarte bine toate cotloanele limbii române. Poezia lui oscilează între macrocosmos şi mici detalii existenţiale.

Poetul Valentin Iacob a citit din cele două volume ale sale, menţionând şi faptul că a răspuns cu plăcere la invitaţia de a reveni în oraşul nostru.

În partea a treia a evenimentului a fost prezentat setul complet de 16 volume al ediţiei Shakespeare. Acesta va fi donat Bibliotecii Judeţene.

Domnul George Volceanov a vorbit  şi despre viaţa lui Shakespeare, care a fost  chiar mai complicată ca operele lui. Traducătorul Volceanov a studiat faptul, cum a ajuns fiul unui negustor, să se transforme într-un mod absolut uluitor într-unul din cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor, cât adevăr şi câtă minciună, se află în controversa privind paternitatea creaţiilor sale.

Apreciem iniţiativa Bibliotecii Judeţene şi a Societaţii Culturale Anton Pann şi vom raspunde cu interes la viitoarele evenimentele desfăşurate  în cadrul acestora.

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *