Curtea Europeană a Drepturilor Omului se pronunță împotriva Rusiei și în favoarea Martorilor lui Iehova

3192 0

La 7 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o decizie remarcabilă împotriva Rusiei și în favoarea Martorilor lui Iehova. CEDO a declarat, cu o majoritate de 6 la 1, că hotărârea Rusiei de a interzice religia Martorii lui Iehova este ilegală. Curtea a mai susținut că a fost ilegală și interzicerea publicațiilor, revistelor și site-ului oficial al Martorilor lui Iehova. CEDO a ordonat Rusiei să oprească toate procedurile penale începute împotriva Martorilor lui Iehova, să-i elibereze pe cei închiși și să returneze Martorilor toate proprietățile confiscate sau să le plătească compensații. Rusia a fost obligată la plata a 59 617 458 de Euro prejudicii materiale (în special pentru proprietățile confiscate) și la 3 447 250 de Euro prejudicii morale.

Domnul Ionuț Moraru, purtător de cuvânt al Martorilor lui Iehova din România, declară: „Martorii lui Iehova din întreaga lume au primit cu bucurie hotărârea CEDO împotriva Rusiei. Curtea a recunoscut că Martorii lui Iehova sunt cetățeni care respectă legea și care, din cauza discriminării religioase, sunt condamnați pe nedrept și închiși în Rusia. Nutrim speranța că Rusia va pune în aplicare recomandarea Curții de a înceta persecutarea Martorilor lui Iehova și de a-i elibera pe cei 91 de credincioși aflați în închisoare. Martorii lui Iehova din Rusia așteaptă cu nerăbdare momentul când vor putea să-și practice religia liber în țara lor asemenea milioanelor de alți colaboratori din peste 200 de țări și teritorii”.

  • Link către rezumatul comunicatului de presă al CEDO (7 pagini)
  • Link către hotărârea CEDO (196 de pagini)

Aspecte remarcabile din Hotărârea CEDO

  1. Curtea Europeană a menționat că Rusia „trebuie să ia toate măsurile care se impun în vederea încetării tuturor procedurilor penale deschise împotriva Martorilor lui Iehova, făcând referire și la recomandarea Curții Supreme a Rusiei (par. 126 din hotărârea CEDO), și a eliberării tuturor Martorilor lui Iehova care au fost privați de libertate”.
  • De ce este remarcabil acest lucru? De obicei, Curtea Europeană nu consemnează ce anume trebuie să facă autoritățile Statului pentru a implementa o hotărâre. În plus, concluziile unei hotărâri privesc doar părțile implicate. Însă, prin Hotărârea de față, curtea face o declarație generală privitoare la toți Martorii lui Iehova din Rusia arătând astfel că nici organizația Martorii lui Iehova, și nici credincioșii la nivel individual nu constituie o amenințare la adresa Rusiei. Aceasta confirmă că practicile și credințele Martorilor lui Iehova nu reprezintă niciun pericol la adresa nimănui, că ele trebuie ocrotite și că Martorii lui Iehova nu sunt extremiști.
  1. În interpretarea Curții, Martorii lui Iehova sunt o religie pașnică și legitimă.
  • Afirmațiile Curții privind convingerile lor: „A purta discuții pașnice cu oamenii privitoare la superioritatea propriei religii și a-i îndemna pe oameni să abandoneze «religiile false» și să se alăture «religiei adevărate» este o formă legitimă de exercitare a dreptului la libertate de religie și de exprimare.” (par. 156 din hotărârea CEDO)
  • Publicațiile Martorilor lui Iehova: „Activitățile religioase ale reclamanților și conținutul publicațiilor lor sunt pașnice în armonie cu doctrina lor prin care nu promovează violența.” (par. 157 din hotărârea CEDO)
  • Site-ul org: Conținutul site-ului nu este extremist. Și chiar dacă o parte a conținutului ar fi fost extremist, autoritățile ar fi trebuit să solicite ștergerea acelor idei dăunătoare și nu blocarea întregului site. (par. 231 din hotărârea CEDO)
  • Credincioșii la nivel individual, inclusiv Dennis Christensen: CEDO a evidențiat că nicio Curte din Rusia „nu a identificat niciun cuvânt, nicio faptă și nicio acțiune a reclamanților care să fi fost motivate sau marcate de violență, ură ori discriminare la adresa altora.” (par. 271 din hotărârea CEDO)
  • Obiecția de conștiință pentru refuzul serviciului militar și al transfuziilor de sânge: Curtea a reiterat că acestea sunt drepturi fundamentale, care trebuie respectate ca parte integrantă a dreptului la autodeterminare și la libertatea de conștiință și de religie. (par. 165, 169 din hotărârea CEDO)
  1. Curtea a criticat autoritățile ruse, susținând că acestea au fost părtinitoare și discriminatorii și că „nu au acționat cu bună credință”. (par. 187 din hotărârea CEDO)
  • „Au existat discriminări împotriva Martorilor lui Iehova.” (par. 180 din hotărârea CEDO)
  • „Lichidarea forțată a tuturor organizațiilor religioase ale Martorilor lui Iehova din Rusia nu a fost rezultatul aplicării neutre a prevederilor legale, ci este o dovadă a unei politici de intoleranță a autorităților ruse față de practicile religioase ale Martorilor lui Iehova menite să-i determine să-și abandoneze credința și să-i împiedice pe alți oameni să li se alăture.” (par. 254 din hotărârea CEDO)
  • Au existat „vicii de procedură” grave, cum ar fi rapoarte părtinitoare pe care Curtea s-a bazat, întocmite de experți, și care au fost alese de poliție și de procurori fără a trata cauzele în mod imparțial. (par. 252 din hotărârea CEDO)
  • Legea cu privire la extremism este atât de vagă și permite atât de multe interpretări încât autoritățile au acționat arbitrar împotriva Martorilor lui Iehova. (par. 272 din hotărârea CEDO)
  1. Rusia a încălcat câteva articole ale Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, precum:
  • Libertatea de gândire, de conștiință și de religie (articolul 9)
  • Libertatea de exprimare (articolul 10)
  • Libertatea de întrunire și de asociere (articolul 11)
  • Articolul 1 al Protocolului adițional (ocrotirea dreptului de proprietate)
  1. Cauza Taganrog LRO și alții contra Rusiei (32401/10) a fost conexată cu alte 19 reclamații depuse de Martorii lui Iehova între 2010 și 2019. Numărul total al reclamanților este de 1 444, dintre care 1 014 sunt persoane individuale, iar 430 sunt persoane juridice (unii reclamanți apar în mai multe dosare).

Ce impact are Hotărârea CEDO?

  • În Rusia: Deși Rusia nu mai este membră a Consiliului Europei, aceste fapte s-au petrecut cu mult înainte de retragerea și excluderea ei din Consiliu. Rusia a avut ocazia de a răspunde argumentelor aduse în toate cauzele. În plus, CEDO a făcut legătură între Hotărârea pronunțată de ea și recomandarea Curții Supreme a Rusiei. Prin urmare, Rusia este obligată să respecte conținutul Hotărârii, cu atât mai mult cu cât acesta se aplică fără echivoc tuturor Martorilor lui Iehova.
  • Pe plan internațional: CEDO este cea mai eficientă curte internațională care decide în favoarea drepturilor omului. Aceasta a arătat clar pentru toate țările Europei (dar și din întreaga lume) că Martorii lui Iehova sunt oameni pașnici, ale căror credințe și practici sunt inofensive. Curtea a mai susținut că Statele care ar putea să nu aprecieze convingerile Martorilor lui Iehova nu au dreptul de a pune la îndoială legitimitatea lor, întrucât acestea vizează efectiv individul.

Prin amabilitatea Departamentului de Informații Publice al Organizației Religioase „Martorii lui Iehova”

Articole asemănătoare

Comunicarea electronică

Postat de - 12 august, 2020 0
FacebookTwitterÎncepând cu data de 15 august 2020, comunicarea electronică între beneficiarii dreptului la indemnizația de șomaj, ai măsurilor de stimulare…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *