Evenimentul de inaugurare a Școlii Gimnaziale Nr. 1 din satul Luncșoara, comuna Aușeu, județul Bihor, a avut loc în prezența cunoscutei realizatoare de emisiuni TV-radio și trainer acreditat în Tehnica și Arta Livrării Discursului, Mihaela Tatu, care a acceptat invitația de a deveni Ambasadoare BookLand, de a vizita școala și de a le vorbi celor peste 120 de elevi care urmează cursurile școlii din Luncșoara, cadrelor didactice și părinților din comunitate.
Lucrările de renovare a școlii gimnaziale au avut loc în intervalul mai 2023 – martie 2024, iar valoarea totală a investiției a fost de 200.000 EURO, sponsorizările atrase de Asociația BookLand însumând 180.000 EURO, iar contribuția Școlii Luncșoara și a partenerilor locali fiind în valoare de 20.000 EURO.
„Inima și sufletul mi-au rămas în Luncșoara, la chipurile acelor copii plini de bucurie și entuziasm pentru faptul că au intrat într-o școală nouă, într-o școală curată, într-o școală amenajată cu bănci noi, zugrăvită, cu băi civilizate, cu o tablă inteligentă, cu laptopuri… O școală în care merită să învețe orice copil din orice colț al acestei țări. În Luncșoara, la chipurile acelor copii mi-a rămas sufletul și totodată la colegii mei, prietenii mei, draga echipă de la BookLand, care asta a făcut și cu asta se ocupă de ceva vreme. Am primit cu drag propunerea de a fi Ambasador și a fost o onoare pentru mine, însă, mă simt măruntă și mică în fața emoției și bucuriei acelor copii.” – Mihaela Tatu, Trainer acreditat ANC în Tehnica și Arta Livrării Discursului, Speaker motivațional, Moderator evenimente, Realizator emisiuni TV-radio & Ambasador BookLand.
„Cum a inceput colaborarea cu Asociatia BookLand? Am gasit pe net informatii in 2021 despre aceasta asociatie care renoveaza scoli in mediul rural. Asa ca am aplicat si noi pentru a beneficia de ajutor, insa nu am reusit sa ne calificam decat in anul 2023. Spre bucuria noastra, am fost singura scoala aleasa din Bihor! In primele luni ale anului trecut am semnat protocolul de colaborare, iar din Martie au inceput sa vina si primele materiale de constructii. Iar in Mai ne-am apucat de renovare, incepand cu interiorul scolii si continuand cu acoperisul, ca sa incheiem cu termoizolarea si tencuirea exteriorului. Vreau sa subliniez ca asociatia, cu ajutorul partenerilor ei, a dotat scoala cu un laborator IT complet utilat, ne-a oferit echipamente sportive, ne-a ajutat sa trimitem gratuit un elev in Tabara Coolturala BookLand si, in continuare ne tine constant la curent cu varii actiuni pe care le initiaza. Le suntem recunoscatori atat celor de la BookLand, cat si tuturor companiilor care s-au implicat, inclusiv profesorilor si elevilor nostri!” – Adrian Matei Botici, Director Școala Gimnazială Luncșoara (jud. Bihor)
„Dincolo de zidurile gri cu tencuiala căzută până la cărămidă, acoperișul vechi prin care ploua în sălile de clasă, holurile reci cu gresie spartă, dușumelele vechi mirosind a mucegai, ușile vechi și sparte, noi am văzut o comoară în această școală, care adăpostește peste 120 de suflete nevinovate. Așa că am purces la un drum lung și anevoios. În Mai 2023, când ne-am apucat de renovare, am scos toate lambriurile, dușumelele, am ars vopseaua pe bază de ulei de pe pereți, am reparat și zugrăvit pereții, am montat gresia și mocheta. După care am coborât țiglă cu țiglă, înlocuind acoperișul vechi și sistemul pluvial cu unul nou. În ajutor ne-au sărit zeci de voluntari de la Fundația Vodafone România & _VOIS, care s-au dovedit tare vrednici, căci au reamenajat și dotat integral laboratorul IT, au zugrăvit casa scării, au vopsit gardul exterior și tot mobilierul de lemn de la locul de joacă, porțile de fotbal, retrasând marcajele de pe terenul de baschet. Ultima etapă de renovare a însemnat anveloparea clădirii cu polistiren și tencuirea-zugrăvirea acesteia, înlocuirea pervazurilor vechi, decorarea intrării în școală cu piatră și pavele decorative, precum și instalarea unei sculpturi care să le amintească micuților de grija pe care le-o purtăm.” – Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand
Renovarea a fost susținută financiar și de Școala Gimnazială Nr. 1 Luncșoara, care a acoperit cu cei 20.000 euro 40% din costul aferent manoperei, fiind sprijinită de parteneri locali (Connect Group, Novatex, Adeplast, PFA Cacuci Nicolae, Asociația Luncșoara Bihorului, Reluxa, Temad), pentru ca elevii să aibă parte de condiții excelente de învățătură. La întregul demers de renovare au participat 44 parteneri BookLand, și anume companii private și asociații care susțin misiunea educațională BookLand în mediul rural: Leroy Merlin (care a achitat 60% din costurile de manoperă pentru renovare), Bilka, Fundația Vodafone România & _VOIS, CEC Bank, European Pastry, UniCredit Consumer Finance, MaxBet, SAP, Vopseaua Oskar, Novomatic, Somaco Grup Prefabricate, Sipex, Siniat, Serv Class, Coca-Cola HBC, Zentiva, Porta Doors, Asevi, Turbomecanica, Zahăr Mărgăritar, Asociația Bine Pentru Oameni, Titan Machinery România, Caparol, Ravago ROM, Patru Mâini, KSC Transport, Deocon, Madrugada, Hirsch Porozell, Congips, Swisspor, Gilcom, Magtomvic, Policolor, Masterplast, Raveli, Decathlon, Comunitatea „Competenți, Corecți și Utili”, Elis Pavaje, Famous Roses, Kovostroj, Atip Design și Promis Advertising.
Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2024, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice, dar și mobilizând sute de companii private să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creează un viitor mai bun și sustenabil pentru copiii din satele și comunele României, contribuind la schimbarea mentalităților și atitudinii privind importanța educației în comunitățile rurale!
În 2024, BookLand face pasul următor, pentru a se ocupa nu doar de clădirile în care învață copiii din mediul rural, ci și de educația lor propriu-zisă. În vara aceasta asociația începe să construiască primul său Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, și anume în comuna Vulturești din județul Argeș (cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal) cu scopul de a forma, începând din 2025, muncitorii calificați de care România are atâta nevoie. Dascăli motivați vor preda după o curriculă comparabilă cu cea occidentală în acest centru educațional 100% modern, pus GRATUIT la dispoziția elevilor din satele din proximitate și dotat cu toate facilitățile necesare pentru a susține performanța educațională & profesională (cu săli de clasă ‘scoase’ în natură, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar). Asociația și-a propus astfel să revoluționeze învățământul profesional, implementându-l acolo unde-i șade mai bine – la sat -, derulând programe în sistem dual alături de agenții economici cărora le va pregăti teoretic și practic viitorii angajați, expunându-i pe copiii din mediul rural încă din clasa 0 la cele mai solicitate meserii din județul lor, îndrumându-i să-și descopere vocația și cultivându-le tăria de caracter prin respectul față de educație și muncă. Investiția este estimată la peste 5 milioane EURO, iar experiența dobândită în acest prim Campus va sta la baza unei rețele naționale de centre educaționale profesionale în sistem dual pentru a încuraja stabilitatea, sustenabilitatea și prosperitatea mediului rural.
Toți cei care împărtășesc viziunea BookLand pentru șanse egale la o educație de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, achiziționând Soricelul BookLand sau completând Formularul 230 și redirecționând 3.5% din impozitul pe venit către Asociația BookLand.
De 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Întâlnirile BookLand Evolution, care le facilitează liceenilor cu rezultate excelente la învățătură dialogul cu varii personalități, prin Taberele Coolturale BookLand, care le oferă copiilor un mix de activități educaționale & distractive în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor. „Împreună CONSTRUIM oameni” înseamnă azi sute de companii din mediul privat, autorități locale, profesori-părinți-elevi care, la îndemnul Asociației BookLand, și-au dat mâna pentru a contribui la renovarea și dotarea școlilor de la sat. Reprezentativ pentru România, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorită obiectivului comun de a reduce abandonul școlar din mediul rural oferindu-le elevilor șansa la o educație de calitate în clădiri sigure, moderne și prietenoase care oferă o perspectivă pentru o comunitate durabilă. Rezultatul în ultimii 4 ani? 80 de școli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la școală, rezultate mai bune la învățătură și premisele unei vieți împlinite. În 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, locul în care educația se întâlnește cu dezvoltarea economică sustenabilă, asigurându-le tinerilor locuri de muncă, stabilitate și un nivel de trai mai bun. Mobilizarea exemplară reușită de Asociația BookLand a fost recunoscută printre bunele practici încurajate de Guvernul României în Raportul Național Voluntar al României, prezentat la Forumul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (New York, 2023).