Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu ACF și revista Ficțiunea, invită publicul interesat să participe marți, 24 iunie, la ora 18.00, în grădina Casei Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), la întâlnirea culturală cu tema „Fizionomii și portrete”. Evenimentul se încadrează în seria intitulată „Deznodământul nu contează” – un maraton de lectură dedicat Bucureștiului.
Intrarea este liberă.
Noul sezon al întâlnirilor organizate de revista Ficțiunea și Muzeul Vârstelor de la Casa Filipescu-Cesianu, debutează cu o discuție despre fizionomie, portret literar și portret pictat. Ce spune fața unui om? Ce importanță mai au detaliile fiziologice într-un roman? Ce ne mai spune astăzi un portret de secol al XIX-lea? Pornind de la ideea că fizionomiile sunt în acord cu epoca, mentalitățile și atitudinile sociale, citim și vorbim despre portrete și fețe omenești.
Invitați: Adrian Majuru și Augustin Cupșa – de la portetul medieval la selfie-urile actuale;
Vlad Vieru – un portret recent introdus în muzeu;
Citesc scriitorii: Augustin Cupșa, Roxana Brănișteanu, Adrian Majuru, Adrian Duță și Francisc Csiki.
Moderează Petre Nechita.
„Vă așteptăm pe înserat, în grădina Casei Filipescu-Cesianu, ca să înțelegem împreună esența nemuritoare a verilor bucureștene!” este îndemnul lansat de Doina Ruști, scriitor, profesor universitar şi scenarist.
Scurtă prezentare a lectorilor:
Adrian MAJURU
Istoric, antropolog și jurnalist, Adrian Majuru s-a făcut cunoscut printr-o serie de cărți și studii despre vechiul București: „Bucureștiul albanez” (2002), „Bucureștii mahalalelor sau periferia ca mod de existență” (2003), „Bucureștiul subteran. Cerșetorie, delincvență, vagabondaj” (2005), „Copilăria la români. 1850-1950” (2006), „București. Povestea unei geografii umane” (2007) „Cum se distrau românii odinioară” (2011) s.a. De asemenea, este și prozator. Cea mai recentă carte a sa este un roman intitulat „Hoțul din Curtea Miracolelor” (2023), care a primit Premiul Ficțiunea pentru cel mai bun personaj.
Augustin CUPȘA
S-a născut în la 1980, Craiova. Este autorul romanelor „Perforatorii” (2006) și „Așa să crească iarba pe noi” (2017), precum și al unor volume de proză scurtă ca „Profesorul Bumb și macii suedezi” (2009) sau „Marile bucurii și marile tristeți” (2013, 2021). De asemenea, Augustin Cupșa a câștigat câteva premii pentru scenarii de film și a avut mai multe colaborări cu HBO. Absolvent de medicină, s-a specializat în psihiatrie și a practicat atât în România, cât și în Franța.
Roxana BRĂNIȘTEANU
Roxana Brănișteanu este realizator și moderator al emisiunii iCarte, iParte (radio TaNăNaNa), scriitoare, content writer, vlogger, organizator de evenimente culturale și tabere de lectură. De curând a fondat Asociația ICARTE, toate activitățile având scopul de a promova cititul în România. Pe canalul ei de YouTube face recenzii la cărți și împărtășește cu cei din comunitatea iCarte, iParte despre cărțile citite la cluburile de lectură pe care le susține lunar.
Vlad VIERU
Muzeograf la MMB, curator al colecției Storck Art, specialist în conservarea și promovarea patrimoniului cultural, autor a numeroase studii de profil și al mai multor expoziții.
Adrian-Florin DUȚĂ
Este traducător, prozator și eseist, preocupat de literatura queer. Licențiat al Universității din București (în Neerlandeză-Engleză), în prezent este masterand al Masterului de Traducere a Textului Literar Contemporan în cadrul aceleiași facultăți.
Francisc CSIKI
Francisc Csiki (n. 1998, Slatina, județul Olt) a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității din Edinburgh, Scoția. În prezent urmează cursurile Masterului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București.
Petre NECHITA
Jurnalist, reporter de televiziune și prozator, a debutat cu romanul „Tata știe mai bine!”(2021), urmat de un al doilea roman „Fir-ar ea de vineri!” (2022). De asemenea, publică proză scurtă în periodice și antologii. Cea mai recentă povestire a sa a apărut în volumul colectiv „Femei, bărbați și faptele lor” (2023).
___
* Un eveniment creat de ACF, Ficțiunea OPTm și Muzeul Vârstelor
https://asociatia-creatorilor-de-fictiune.ro/index.html
https://fictiunea.ro
https://muzeulbucurestiului.ro/casa-filipescu-cesianu.html