”Omul care mânca lumea” după piesa omonimă a dramaturgului și regizorului german Nis-Momme Stockmann

417 0

O poveste tulburătoare despre capitulare într-o lume a profitului.

 

Fiul, bărbat de 35 de ani, angajat la o companie bună pe un salariu atractiv, dintr-o dată se confruntă cu problemele tatălui său în vârstă care se află într-o stare progresivă de degradare, atât psihică cât și fizică. La început nu conștientizează cât de gravă este situația prin care trece. Demisia de la locul de muncă o simte ca pe un pas spre libertate și o relansare într-o afacere personală. Din când în când fosta soție îi amintește că are de plătit pensia alimentară pentru cei doi copii. Cum va depăși aceată situație vom afla vizionând spectacolul, a cărui premieră va avea loc în data de 4 martie, 2023.

În 2009, piesa”Omul care mânca lumea” a fost aleasă ca fiind una dintre cele mai bune piese din Europa, de către European Theater Convention, iar un an mai târziu, Nis-Momme Stockmann a fost numit tânărul dramaturg al anului, în cadrul Theater Heute critics’ survey.

 

Regia și muzica originală: VLAD TRIFAȘ; Scenografia: DELIA GHIZDĂVEȚ
Lighting design: BOGDAN GHEORGHIU; Traducerea: CIPRIAN MARINESCU

Distribuția: Tatăl, Paul Chiribuță; Fiul, Cosmin Teodor Pană; Lisa, Alina Leonte; Ștefan Pavel, Bogense; Alexandru Beteringhe, Ulf; Antonia Bodocan, Karla.

 

Menționăm faptul că traducerea acestei piesei, de către Ciprian Marinescu, este sponsorizată de Institutul Gothe din Bucuresti.

 

Nis-Momme Stockmann

Scriitor

 

Nis-Momme Stockmann s-a născut în anul 1981 în comunitatea daneză din Schlswig-Holstein. Regizează, scrie piese de teatru, poezie, proză, piese radiofonice, eseuri, pictează, face film și fotografie. În teatru s-a lansat cu piesa Omul care mânca lumea”, piesă care în 2009 i-a adus Marele Premiu și Premiul Publicului la Târgul de piese de la Heidelberg. După premieră multe teatre au montat această piesă, printre ele numărându-se și ResidenzTheater Munchen. Printre altele a primit și premiul Friederich Hebbel, 2011.

 Prof. dr. Paul Chirbuță

Actor

Cu o activitate bogată, 50 de ani dedicați scenei, Paul Chiribuță, un nume consacrat al teatrului românesc, joacă după aproape 30 de ani din nou într-un spectacol al Teatrului Anton Pann. Ne amintim cu plăcere când la începuturile Teatrului Anton Pann, ca teatru profesionist, Paul Chiribuță, alături de Doina Migleczi, a jucat în spectacolul regizat de Silviu Purcăreste, ”Libertate Conjugală” De Dario Fo. Pe atunci domnia sa era asistentul lui Siviu Purcărete la catedra Arta Actorului, UNATC București. A plecat în Franţa, odată cu numirea lui Silviu Purcărete la direcţia Centrului Dramatic Naţional Limoges și a devenit profesor la Académie Théâtrale de l’Union. A jucat la Théâtre Tattoo Toulouse (2000 – 2009) şi la Théâtre de Poche Chartres (2005 – 2008). În 2009 revine în ţară și predă la la UNATC, profesor la catedra de Arta Actorului, iar între 2013-2016 ocupă funcția de decan al Facultăţii de Teatru. Despre activitatea domniei sale în teatru putem vorbi mult și la superlativ, peste 70 de roluri pe care le-a jucat atât în țară cât și în străinătate în regia unor cunoscuți și apreciați regizori. Amintim aici doar câteva nume: Liviu Ciulei, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Cornel Todea, dar și regizori tineri care s-au remarcat de-a lungul timpului. În spectacolul Teatrului Anton Pann, ”Omul care mânca lumea”, după piesa omonimă a dramaturgului și regizorului german Nis-Momme Stockmann, Paul Chiribuță este invitat în anul 2023 de către fostul student, mai târziu asistentul domniei sale la UNATC,  regizorul Vlad Trifaș, pentru a juca rolul tatălui în acest spectacol. Prezența pe scena Teatrului Anton Pann ne bucură și în același timp ne onorează.

Vlad Trifaș

Regizor

 

După absolvirea cursurilor Universității Nationale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti (2009-2012), secția Actorie de teatru și film (la clasa prof. Paul Chiribuţă şi Olga Delia Mateescu) continuate cu un masterat în pedagogie teatrală, în cadrul aceleiași universități (2012-2014), Vlad Trifaș, prin rolurile în care a fost distribuit pe scena mai multor teatre bucureștene, s-a remarcat cu ușurință. Dorința lui de a face mai mult în artele spectacolului îl determină să urmeze și cursurile de regie din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș. În calitate de regizor are numeroase satisfacții, spectacolele montate de el primind premii și nominalizări la importante manifestări de gen. Rămâne importantă participarea din 2022, în cadrul Festivalului Internațional al Teatrelor Balcanice „Balkan Breeze” din Bursa, Turcia, cu spectacolul „Tartuffe” al Teatrului Regina Maria din Oradea, unde Vlad Trifaș primește Premiul pentru cel mai bun regizor internațional. La început de an 2023 revine la Teatrul Anton Pann și pune în scenă spectacolul ”Omul care mânca lumea”, după piesa omonimă a dramaturgului și regizorului german Nis-Momme Stockmann.

 

Delia Ghizdăveț

Scenograf

 

Delia Ghizdăveț, cea care semnează scenografia acestui spectacol, la numai 25 de ani, încearcă să pătrundă în această lume fascinantă a teatrului. A terminat scenografia în anul 2020 la UNATC București. Până acum și-a pus semnătura în mai multe spectacole. Lucrează alături de tineri regizori, și nu numai, și participă la realizarea decorurilor și costumelor în cadrul mai multor spectacole de teatru, ea fiind și absolventă și  a Liceului de arte plasice ”Nicolae Tonitza”. Așa se face că în 2023, regizorul Vlad Trifaș, urmărindu-i activitatea, îi propune să realizeze scenografia la spectacolul Teatrului Anton Pann ”Omul care mânca lumea”, după piesa omonimă a dramaturgului și regizorului german Nis-Momme Stockmann. Suntem convinși că despre profesionalismul Deliei se va vorbi cât de curând. Mulți dintre scenografii aflați la început de drum, acum nume pe scena teatrului românesc, au avut șansa de  a realiza scenografia unor spectacole la Teatrul Anton Pann.

Articole asemănătoare

“Structuri”

Postat de - 12 aprilie, 2021 0
FacebookTwitterVineri 9 aprilie 2021, Galeriile Cozia Pasaj 1 și 2, ne-au întâmpinat cu vernisajul unei noi și incitante expoziții a…

„Poporul pierdut”

Postat de - 28 iunie, 2021 0
FacebookTwitterUn alt eveniment emoționant  la care am participat cu interes a fost  Expoziția de pictură și obiect „Poporul pierdut”, semnată…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *