23 ianuarie: Ziua internațională a scrisului de mână

899 0

(Handwriting Day)

 

În fiecare an, în data de 23 ianuarie este serbată Ziua scrisului de mână (National Handwriting Day), instituită cu scopul de a ne aminti frumusețea și unicitatea acestei forme de artă, numită caligrafie, dar și necesitatea folosirii semnăturii de mână.

Această dată, la care este celebrată Ziua mondială a scrisului de mână, coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock, devenit notoriu datorită semnăturii sale, deosebit de lizibile și de interesante, de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.

Iniţiatorul acestei zile este Asociaţia producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), care a declarat ziua de 23 ianuarie drept ziua sărbătoririi „scrisului de mână”.

Istoria evoluţiei scrisului de mână este de mii de ani, perioadă în care oamenii au încercat să stabilească caracterul unei persoane după scrisul de mână al acesteia. În anul 1875, părintele francez Jean-Hippolyte Michon a folosit pentru prima dată termenul „grafologie”, care, astăzi, este considerat drept un domeniu de analiză a scrisului de mână. O contribuție importantă la teoria grafologiei a avut-o şi filosoful și psihologul german Ludwig Klages (10 decembrie 1872- 29 iulie 1956).

Oamenii de ştiintă moderni au stabilit șapte caracteristici principale ale scrisului de mână, după care poate fi creat profilul unui om. Acestea sunt: mărimea literelor, forma şi înclinarea lor, direcția scrisului de mână, presiunea şi viteza scrisului, precum şi forma liniei de bază a rândurilor.

Grafologia sau analiza scrisului de mână, datorită faptului că acesta este un reflex inconștient, a fost și rămâne unul dintre cele mai exacte și efective teste de personalitate, dezvăluind o mulțime de trăsături ale caracterului omenesc, anume datorită faptului că scrisul de mână este un obicei atât de personalizat și unic pentru fiecare.

Grafologia, ştiinţa care analizează scrisul de mână pentru a descoperi trăsăturile de caracter ale persoanelor, a existat încă de pe vremea lui Aristotel. Specialiștii grafologi, susțin că prin interpretarea scrisului de mână al unei persoane, pot fi dezvăluite peste 5.000 de tipuri de personalitate.

Astfel, dacă scrii literele mari, cel mai probabil ai nevoie să te simţi înţeles şi să te faci remarcat în faţa celorlalţi. Pentru tine contează foarte mult părerea celorlalţi despre tine.

În cazul în care scrii literele mici, ești o persoană cu o concentrare foarte bună și foarte determinată, dar ești mai degrabă o persoană introvertită.

Dacă scrisul tău este orientat spre dreapta, atunci înseamnă că eşti o persoană sensibilă, iubitoare, sentimentală, prietenoasă şi impulsivă. Familia şi prietenii ocupă cel mai important loc în viaţa ta.

Dar, dacă scrisul este orientat spre stânga, se presupune că eşti o persoană introvertită şi retrasă.

Un scris drept, neorientat spre o parte sau alta, te prezintă ca fiind o persoană ghidată de raţiune, nu de emoţii; o persoană pragmatică.

Dacă scrisul tău este unul îngroșat, atunci înseamnă cu ești foarte impulsiv, trăind evenimentele la o intensitate maximă, din cauza sentimentelor foarte puternice pe care le deții.

Scrisul subţire te reprezintă ca fiind o persoană care trece uşor peste evenimente din viaţa sa, nefiind foarte sentimentală.

Grafologii susțin că, dacă ești o persoană care lasă spațiu normal între rânduri, înseamnă că știi care-ți sunt limitele.

Dacă litera „l” are o buclă mare: înseamnă că ai speranţe şi visuri foarte mari pentru viitor. Dar dacă litera „l” nu are deloc buclă, atunci înseamnă că visurile tale de până acum probabil că s-au năruit şi nu îţi mai faci alte speranţe.

Ești o persoană care scrie litera „t” cu buclă? Atunci înseamnă că eşti o persoană sensibilă la criticile celor din jur, care poţi părea paranoică uneori. Dacă litera „t” nu are buclă, grafologii spun despre tine că ești un un angajat ideal, disciplinat şi foarte sigur pe sine. Totuși, dacă litera „t” este tăiată foarte sus, se consideră că ai aspiraţii înalte şi o stimă de sine dezvoltată. În cazul în care litera „t” este tăiată foarte jos: nu ai speranţe mari şi eşti foarte nesigur pe tine.

Litera „y” este subţire: Îţi alegi prietenii cu foarte mare atenţie. Litera „y” are o buclă mare: Ai un cerc larg de prieteni. Dacă litera este alungită, atunci înseamnă că îți place să călătorești, iar dacă scrii litera mai scurt, se consideră că eşti o persoană care preferă să stea acasă, care nu e atrasă de aventuri.Eşti o persoană care acţionează logic şi care gândeşte foarte mult înainte să facă alegeri, dacă literele se leagă una de alta. În caz contrar, ești o persoană inteligentă și intuitivă.

Dacă faci un cerculeţ gol deasupra lui „i”, înseamnă că eşti o persoană copilăroasă, căreia îi place să se joace. Ai, de asemenea, o latură artistică şi îţi place să ieşi în evidenţă.

Dacă punctul de pe care-l pui pe „i” este unul normal, grafologii spun că nu îţi place dezordinea şi acorzi deosebit de multă atenţie detaliilor.

Scrisul de mână este considerat astăzi o chestiune desuetă, păstrând doar o valoare sentimentală. Riscul ca, în viitorul apropiat, scrisul de mână să rămână doar istorie, devine din ce în ce mai evident. Nevoia de relaționare rapidă, succintă, uneori cu mai multe persoane deodată, dă dependența de tastatură, iar tehnologia satisface pe deplin cerințele actuale.

Importanța scrisului de mână s-a diminuat. Cu toate acestea, se cuvine să nu uităm să-l folosim, fie și-n amintirea unor vremuri apuse, dar și ca să ne exersăm capacitatea de concentrare: unii cercetatori afirmă că printr-o asemenea frumoasă îndeletnicire folosim funcțiile intuitive ale emisferei drepte a creierului, ne dezvoltăm creativitatea și coerența în exprimare.

O serie de mărturii din lumea medicală întăresc ipoteza că scrisul de mână în viața noastră poate reprezenta atât o profilaxie, cât și o modalitate de tratare a unor afecțiuni. Peste toate, caligrafia ne ajută să ne exteriorizăm mai bine, constituind un act creator și o jertfă. Probabil nu întamplător ținem instrumentul de scris tocmai între degetele folosite la însemnarea cu semnul Sfintei Cruci.

De asemenea, specialiștii spun că una dintre cele mai eficiente metode de a învăța ceva (de a citi și a reține) este să scrii informațiile de mână.

Scrisul de mână înseamnă și semnătura, semnătura înseamnă siguranță, siguranța înseamnă securizare.

Falsificarea documentelor de valoare se poate face atât prin contrafacerea textelor cât și prin falsificarea semnăturilor.

Stabilirea contrafacerii scrisului sau a semnăturii, determinarea elementelor care atestă falsul presupun cunoașterea procesului scrierii și a particularităților de execuție a semnăturilor. Numai astfel se poate face distincția dintre indiciile de autenticitate și cele de fals și se pot cunoaște limitele contrafacerii grafismului altei persoane.

În marea majoritate a cazurilor se falsifică semnăturile, contrafacerea textelor având o frecvență mai mică. Aceasta din urmă se întalnește, de obicei, la texte foarte scurte, rezoluții, mențiuni (de tipul “se aprobă”, “am primit”), la cifre, mai ales în cazul adăugirii, ocazie cu care se încearcă imitarea celor existente pe textul original. Falsificarea cu prioritate a semnăturilor se explică prin faptul că textul manuscris este mult mai dificil de contrafăcut decât semnătura. Pe de altă parte semnătura primează din punct de vedere juridic față de text: un act cu semnătură contrafăcută va fi fals, indiferent de faptul că textul aparține titularului acelei semnături. Se cere însă respectată condiția ca în cuprinsul actului să nu existe ștersături, adăugiri, modificări de cifre etc.

(Sursa: Unirea – ziar independent)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *