Puţine leacuri din flora românească au efectele spectaculoase ale frunzelor de ţelină!

1606 0

În medicina populară, sucul stors din frunze proaspete de ţelină, vinul de ţelină şi siropul obţinut în mod natural, prin amestecarea cu miere erau leacuri la mare preţ pentru redobândirea vigorii, potenţei, cu efecte afrodiziace, pentru vindecarea bolilor de piele şi reumatismului, în combaterea sterilităţii şi a degenerărilor cauzate de bătrâneţe.

Frunzele de ţelină au efect detoxifiant şi sunt un excelent reglator, o adevărată colecţie de vitamine, minerale şi fitohormoni.

Conform medicinei tradiţionale chineze, ţelina poate reduce sensibilitatea organismului la căldura din timpul verii.

În Ayurveda, cuplurilor aflate la vârsta a doua, care doresc să procreeze,  le este în mod special recomandată această plantă.

În fitoterapia tradiţională europeană, se ştie că ţelina face un tandem extraordinar cu păpădia, cele două plante potenţându-se reciproc din punctul de vedere al acţiunii terapeutice.

Sucul

Cel mai bun suc din punct de vedere terapeutic se obţine cu ajutorul unui storcător, prin presare la rece.

De obicei, se consumă un pahar (250ml) de suc pe zi, dintr-un amestec în părţi egale cu suc de morcov.

Pentru a obţine un smoothie de ţelină verde, se amestecă în blender o mână de frunze, la care s-au adăugat 6-10 linguri de apă purificată, se lasă o jumătate de oră la macerat şi se flitrează.

Infuzia

Se pun trei linguriţe de frunze uscate sau o mână de frunze proaspete de la macerat, în jumătate de litru de apă purificată, timp de 8-10 ore, după care se filtrează.

Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în jumătate de litru de apă purificată, timp de cinci minute. Se lasă să se răcească, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată, care se foloseşte intern – două, trei căni pe zi.

Vinul de ţelină

Tonic psihic, antidepresiv, îmbunătăţeşte diureza şi apetitul alimentar, este adjuvant contra impotenţei şi a frigidităţii.

Mod de preparare: două mâini de frunze proaspete se mărunţesc şi se pun într-un litru de vin roșu sec, la care se adaugă, pentru un efect mai puternic, o linguriţă de seminţe de ţelină şi o linguriţă de scorţişoară.

Se lasă la macerat şapte zile şi se adaugă apoi 300 grame miere de albine.  Se agită până se topeşte mierea, se strecoară şi se pune în sticle închise ermetic. Se depozitează într-un loc întunecos şi răcoros.

Frunzele de ţelină se pot folosi ca adaos în supe, ciorbe, salate, mâncăruri. Iată care sunt recomandările:

  • Hipertensiune – sucul din ţelină este folosit în mod tradiţional în China pentru reducerea tensiunii arteriale. Se amestecă sucul cu miere, în cantităţi egale şi se administrează cinci linguri din acest amestec, de  trei ori pe zi, timp de cel puţin 30 de zile.
  • Oboseală cronică – se bea zilnic dimineaţa, pe stomacul gol, o combinaţie între suc din frunze de ţelină şi suc de morcov, în părţi egale. Are efecte tonice nervoase, ajută la reglarea activităţi glandelor suprarenale, îmbunatateste reacţia organimsului la suprasolictare.
  • Un studiu făcut în China, la Colegiul de Medicină din Harbin, pe 336 de cazuri de cancer colo-rectal, a arătat că un consum ridicat de frunze de țelină și de ceapă verde, în special, de zarzavaturi verzi, în general, ameliorează această formă de cancer
  • Colesterol – se consumă frunze de țelină verde, proaspete, sub formă de salată sau ca adaos la ciorbe ori la tocăniţe. În acelaşi timp, se ține o cură de 60 de zile, timp în care se consumă zilnic, dimineața, un sfert de pahar (50 ml) de suc de frunze de țelină.
  • Salatele de crudități cu multă țelină verde sunt un adevărat elixir în tratarea obezităţii şi în curele de slăbire. Această plantă are efecte diuretice, ajutând la eliminare excesului de apă din țesuturi și la „arderea” grăsimilor. Frunzele de ţelină (aproximativ 80 grame), consumate zilnic, reduc reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea așa-numitelor „accese de foame”, care apar frecvent la persoanele obeze, mai ales în condiții de tensiune emoțională şi de frustrare afectivă.
  • Diabet – se consumă zilnic cel puțin 50 de grame de frunze de țelină, de leuștean sau de pătrunjel. Toate aceste zarzavaturi sunt bogate în fibre alimentare și în principii active cu efect hipoglicemiant. Ajută, de asemenea, organismul să devină mai receptiv la efectele insulinei.
  • Astm, bronșite – se recomandă infuzia combinată de frunze și semințe de țelină (se pune, suplimentar față de rețeta inițială, o linguriță de semințe, pentru a obține un litru de preparat), din care se bea câte un litru pe zi, în cure de 14 zile. Țelina are efecte antispastice, relaxante, ajută la fluidizarea excesului de mucus și la eliminarea sa.
  • Calculi biliari – se recomandă, în mod special, consumul frunzelor de țelină crude, sub formă de salată sau de zarzavat adăugat în mâncăruri. Datorită conținutului de fibre alimentare, a efectelor sale de stimulare a evacuării bilei din colecist, țelina este un excelent remediu pentru prevenirea litiazei biliare. De asemenea, poate fi folosită pentru eliminarea „mâlului” din vezică biliară.
  • Constipație – se consumă dimineață, pe stomacul gol, până la ora 11.00, jumătate de litru – un litru de infuzie combinată, în trei, patru reprize.
  • Inflamații oculare – se umezește o bucată de tifon cu infuzie combinată din frunze de țelină. Compresa se pune peste ochii cu pleoapele închise, ținându-se vreme de două ore (din timp în timp, se mai înmoaie în infuzie, pentru a fi păstrată umedă). Este un tratament adjuvant de medicină tradițională, cu care s-au obținut rezultate foarte bune contra conjunctivitei și a blefaritei.
  • Sterilitate şi impotenţă – se bea în fiecare zi o jumătate de pahar de suc din frunze de ţelină dimineaţa şi o jumătate de pahar seara, timp de cel puţin 30 de zile. Are efecte puternice şi stabile în timp.
  • Amenoreee – se amestecă vinul preparat conform indicaţiilor de mai sus cu seminţe zdrobite de mărar (zece liguri de seminţe la un litru de vin). Se iau două, trei linguri cu 30 minute înainte de mesele principale. Cura durează 30 zile, se face o pauză de zece zile, apoi se reia.
  • Reumatism, gută, boli de piele, eczeme alergice, psoriazis, vitiligo, acnee juvenilă – se beau unul, două pahare de smoothie, preparat în blender, timp de cel puţin trei săptămâni.

 Precauţii şi contraindicaţii

Frunzele de țelină se vor consuma cu moderație (maxim cinci grame pe zi) în perioada sarcinii, în timp ce semințele de țelină sunt total contraindicate în această perioadă. Curele de țelină intensive pot conduce la apariția fotodermatitelor (sensibilitate exagerată a pielii la radiația solară).

 

Lista completă a alimentelor sănătoase şi afrodiziace

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *