România reală, între campania de vaccinare, valul trei al pandemiei și optimismul nefondat al autorităților

858 0

Deşi autorităţile sanitare sunt convinse că România va atinge pragul de peste 10 milioane de cetăţeni vaccinaţi până în toamnă, sondajele arată contrariul, anume că interesul pentru vaccinare este atât de scăzut – mai ales în mediul rural – încât la vară autorităţile nu vor avea pe cine vaccina, scrie adevarul.ro

Intenţia de vaccinare a românilor este sub aşteptările iniţiale: doar cinci milioane vor să se vaccineze până la finalul anului, ceea ce înseamnă o rată de 27-31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puţin 16 ani.

„Deşi estimările iniţiale erau că vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate până la sfârşitul lunii septembrie, se pare că intenţia de vaccinare a românilor este mult sub aceste aşteptări. Studiul pe care l-am realizat arată că doar cinci milioane de români se vor vaccina, iar asta până la finalul anului. (..) Problema nu va mai fi dată de lipsa disponibilităţii vaccinurilor, având în vedere că deja numărul locurilor disponibile pentru vaccinare a depăşit numărul persoanelor înscrise pe listele de aşteptare. Dacă percepţia nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina”, arată realizatorii studiului, de la clinica MedLife.

Care sunt românii refractari la vaccinare

Cea mai mare rată de vaccinare se remarcă în mediul urban, unde se estimează că aproximativ 33-38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani se vor vaccina până la finalul anului. În schimb, în rural, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este de circa 19-23% din totalul populaţiei de peste 16 ani.

Nivelul de educaţie este  în relaţie direct proporţională: cu cât  este mai ridicat, cu atât cresc şi ratele de vaccinare – din prezent şi aşteptate la final de an.

Din categoria persoanelor rezistente la ideea vaccinării fac parte, într-o mai mare măsură, cele cu vârsta sub 40 de ani, cu un nivel de educaţie mai scăzut şi care nu au suferit de COVID-19 până în prezent.

Studiul arată că persoanele care provin din gospodării numeroase sunt mai puţin dispuse să se vaccineze.

În ceea ce priveşte localizarea geografică, regiunea Nord-Est este supra-reprezentată în rândul celor care resping ideea vaccinării, spre deosebire de judeţele din centrul ţării sau de cele din jurul Bucureştiului, unde oamenii sunt mai deschişi.

Studiul a fost realizat în perioada 5-13 aprilie 2021, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentantiv de 1.010 persoane, cu vârsta peste 16 ani.

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă este încă  optimist şi afirmă că la începutul verii vom avea șase milioane de persoane vaccinate şi peste 10 milioane, în septembrie.

Profesorul Răzvan Cherecheş îl contrazice și  este de părere că cifra de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă este nerealistă: „Eu nu cred că ajungem până în toamnă la 10 milioane de persoane vaccinate, nu am crezut asta nici în ianuarie, pentru că asta e o proiecţie mult prea optimistă. Motivul pentru care am pornit aşa de bine e că s-a dat drumul în Etapa a II-a tuturor oamenilor care erau entuziasmaţi cu privire la vaccin şi voiau să se imunizeze cât mai repede. La restul, diferenţa e făcută de încrederea în sistem şi de campania de informare. Încrederea e extrem de scăzută acum din cauza inconsistenţelor, a informaţiilor neclare, a incertitudinilor. Campania de informare nu a pornit cu adevărat niciodată. Aici trebuia o campanie concretă de informare, cu mesaje zilnice, cu crearea unui parteneriat larg în societate care să implice medicii de familie, cu profesori din mediul universitar şi preuniversitar, cu preoţi”.

Profesorul Răzvan Cherecheş a mai explicat de ce România a depăşit recordurile negative din valul doi la decese şi internări la ATI, dar nu şi pe cel al numărului de cazuri: „Pentru că nu mai numărăm la fel de bine infectările. Testele astea rapide care s-au băgat în farmacii au dus la situaţia în care oamenii se auto-testează: fie nu se testează corespunzător (şi apar rezultate fals negative), fie se testează corespunzător şi rezultatele sunt pozitive, dar nu raportează la DSP – ca să nu se facă anchete epidemiologice, să nu le facă probleme prietenilor cu care au fost în seara respectivă. Şi spun că se izolează, că sunt cetăţeni responsabili, dar asta nu funcţionează, pentru că în absenţa unui control exterior, noi nu suntem aşa responsabili precum credem”

Pe data de 8 decembrie 2020, în România au fost înregistrate, în doar o zi, 213 decese, cel mai mare număr de morţi din valul doi. Numărul a fost depăşit săptămâna aceasta, pe data de 20 aprilie, când România a înregistrat 237 de decese.

Pe data de 12 decembrie 2020, România a atins un record al numărului de pacienţi internaţi la ATI: 1.288 de pacienţi. Această cifră a fost depăşită pe 20 martie, în valul trei, când la ATI erau internaţi 1.324 de pacienţi. De atunci, numărul pacienţilor ATI a tot crescut, până pe data de 8 aprilie, când la ATI erau internaţi 1.495 de pacienţi.

„Există o singură cale de ieşire din pandemie şi asta este vaccinarea. Avem tot mai multe tipuri de vaccin şi, chiar dacă există multe dezbateri şi discuţii, Agenţia Europeană a Medicamentelor a aprobat toate tipurile de vaccin. Ele pot fi folosite, sunt verificate, sunt sigure. Am văzut şi în aceste zile că s-a dezbătut foarte mult şi vreau să repet câteva date esenţiale. Suntem în plină pandemie. Să nu avem impresia că dacă a venit primăvara s-a terminat pandemia. Restricţiile impuse nu înlătură pandemia. Aceste restricţii doar scad impactul. Încetinesc răspândirea pandemiei. Dăm o şansă medicilor să îi trateze pe cei care fac forme grave”, a atras atenţia Klaus Iohannis, la deschiderea centrului mobil de la Afumaţi, judeţul Ilfov.

Preşedintele României a mai spus că doar vaccinarea ne poate permite ca, la vară, să facem concedii, să plecăm unde dorim: „Să mergem la concerte, să mergem la teatru. E extrem de important şi contez pe toţi să participaţi la această campanie”.

Pentru început, caravane de vaccinare au fost deschise în şapte judeţe – Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi şi Sibiu, urmând ca astfel de facilităţi să fie extinse şi completate cu echipe mobile, acolo unde există spaţii deja amenajate, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Reprezentanţii Ministerului Apărării (MApN) au anunţat că au fost deschise 20 de centre în localităţi izolate şi greu accesibile. Aceste centre se află în coordonarea Direcţiei medicale a MApN şi au fost deschise la cererea Direcţiilor de sănătate publică judeţene, conform instrucţiunilor Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.   Echipele de vaccinare sunt formate din personal medico-sanitar al Armatei – medici şi asistenţi medicali – şi paramedici din cadrul Direcţiilor pentru situaţii de urgenţă.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Invitație la dialog!

Postat de - 28 aprilie, 2020 0
FacebookTwitterCurierul de Râmnic îi invită pe toți liderii partidelor politice din Vâlcea, la o sesiune de interviuri, la sediul redacției…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *