Vila Castel Cantacuzino din Călimănești a fost cumpărată de un tânăr investitor ce iubește arhitectura clasică

3624 0

Dacă, comunismul a trecut cu tăvălugul peste clădirile istorice, adevărate bijuterii arhitectonice, noua orânduire eclectică, prin câțiva oameni cu pasiune și bune intenții, salvează ce mai poate salva și, iată, grație acestor oameni care apreciază lucrurile frumoase și de calitate, renasc.

România deține un patrimoniu de peste 1000 de castele și conace, majoritatea nevalorificate.

Ștefan Stătică este cel care a câștigat la licitație castelul Cantacuzino din Călimănești, Vălcea, o clădire cu o istorie tristă, la fel ca a ultimei sale proprietărese. Acesta a plătit pentru clădire 800 de mii de euro

”În câteva zile am văzut că este la casa de licitații și am luat decizia să o cumpăram. Istoria ei mi-a plăcut”, spune acesta.

Castelul Cantacuzino din Călimănești a fost construit de inginerul Ioan Cantacuzino.

Aici a trăit ultima descenentă a familiei, Ioana, prima femeie cu brevet de pilot din România. A fost umilită, și persecutată crunt de comuniști. Odată cu naționalizarea, a fost izgonită și a stat în gazdă la o femeie din oraș, însă a mai trăit doar trei luni.

După revoluție, castelul a intrat în administrarea primăriei, care, ca și înainte de 1989, a adus aici asistați social pentru ca, mai apoi, să fie o fabrică de hârtie igienică. Casa s-a degradat încontinuu, moștenitorii fiind îndepărtați.

Însă, acum, conducerea primăriei este alta. Localitatea crește și înflorește, totul este primenit, refăcut, reînfrumusețat. Edilul șef Florinel Constantinescu este unul din cei mai performanți primai ai Vâlcii.

K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *