„A te naşte ca femeie în unele regiuni ale lumii echivalează încă cu o multiplă condamnare la moarte” afirma Katja Riemann…
Azi , 25 noiembrie , ONU , respectiv UNICEF, a decretat această zi din ultima decadă a lunii, drept ziua de luptă pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, o racilă veche de cînd lumea – expresie necondiţionată a reminiscenţelor patriarhale pînă şi în societăţile moderne şi civilizate.
Legitimarea violenţei împotriva femeilor în virtutea tradiţiilor patriarhale îşi află expresia şi într-o zicală citată în textul unuia din clasicii literaturii române : „femeia nebătută ar fi ca moara neferecată”…Victoria Lipan din romanul „Baltagul” a pornit la drum în căutarea soţului ei ucis.Îl iubea şi dincolo de moarte, îi iertase păcatele între care şi bătăile pe care , din cînd în cînd, le încasase de la „omul ei”.
Că odată cu industrializarea, modernziarea şi democratizarea Europei apusene şi răsăritene , mai apoi, aceste metehne ar fi dispărut – este mai degrabă o iluzie decît o realitate.In vara acestui an încă, în Spania machistă, zeci de mii de femei demonstrau vehement împotriva violenţelor domestice la care sunt supuse.
Țările nordice – unde emanciparea feminină are o tradiţie ceva mai veche – femeile nu sunt nici ele întru totul cruţate de acest flagel.
În întreaga lume 60 de milioane de fiinţe feminine lipsesc de la apel – sună statistica tragică dată publicităţii de UNICEF.Aceasta fiindcă deja în perioada intrauterină, în unele ţări, fătul de sex feminin este avortat, fetiţele nou – născute sunt ucise , dacă sunt lăsate în viaţă, sunt cu bună ştiinţă lăsate în voia soartei , prost îngrijite, spre a muri în cele din urmă.Doar în Africa numărul fetiţelor şi fetelor purtătoare ale virusului sindromului imuno- deficitar SIDA este de 5,7 milioane.
Fireşte – enunţarea acestor atrocităţi în absenţa evocării unor cazuri concrete pare incredibilă.Dar investigaţiile UNICEF , cele întreprinse de diverse asociaţii de ajutor şi luptă pentru drepturile femeilor, de diverse organizaţii non guvernamentale, de instituţii medicale şi de învăţămînt – naţionale şi internaţionale, atestă dramatismul situaţiei…chiar şi în Germania , chiar şi în Europa.
În republica federală, din lipsă de fonduri au fost închise multe din aşa numitele case ale femeilor, în care victimele violenţei masculine îşi află un refugiu , iar în unele localităţi au fost închise şi cîteva centre de consiliere sau asistenţă…
În Asia mai ales, situaţia discriminării femeilor este de-a dreptul tragică. Doar în Paksitan în 2002 peste 450 de femei au căzut victimă aşa numitelor asasinate pe motiv de onoare.In India, în unele regiuni continuă incinerarea ritualică, de vii, a femeilor văduve.In Bangladesh peste 1500 de fete şi femei au fost mutilate anul trecut , de către soţi sau taţi , prin împroşccaeea lor cu acid sulfuric.Lista atrocităţilor rămîne deschisă…
În favoarea apărării drepturilor omului şi ale femeii s-a angajat în Germania ca amabsador UNICEF şi actriţa Katja Riemann , ea a vizitat diverse aşezăminte şi proiecte destinate fetelor şi tinerelor femei în Senegal, România şi republica Moldova. În statisticile traficului de carne vie, ambele ţări deţin un trist record…
De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, datele și rapoartele au arătat că toate tipurile de violență împotriva femeilor și fetelor, în special violența domestică, s-au intensificat. Aceasta este pandemia care pândește din umbră și care se dezvoltă în mijlocul crizei COVID-19.
Pe măsură ce cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 continuă să tensioneze serviciile de sănătate, serviciile esențiale, cum ar fi adăposturile pentru femeile care au suferit din cauza violenței domestice și liniile de asistență, sunt solicitate la capacitate maximă.
De ce trebuie să eliminăm violența împotriva femeilor
- 1 din 3 femei și fete suferă violență fizică sau sexuală în timpul vieții, cel mai frecvent din partea unei persoane apropiate.
- Doar 52% dintre femeile căsătorite sau aflate într-o relație poate lua propriile decizii cu privire la relațiile sexuale, utilizarea de contraceptive și de îngrijire a sănătății.
- 71% din victimele traficului de persoane din întreaga lume sunt femei și fete, iar 3 din 4 dintre aceste femei și fete sunt exploatate sexual.
Violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai răspândite, persistente și devastatoare încălcări ale drepturilor omului și care rămâne în mare parte neraportată, din cauza impunității, tăcerii, stigmatizării și rușinii.
În termeni generali, se manifestă în forme fizice, sexuale și psihologice, și se maifestă prin:
- violența partenerului (bătaie, abuz psihologic, viol marital, femicid);
- violența sexuală și hărțuirea (viol, acte sexuale forțate, avansuri sexuale nedorite, abuzuri sexuale asupra copiilor, căsătorii forțate, hărțuirea în stradă, urmărire, hărțuirea cibernetică);
- trafic de persoane (sclavie, exploatare sexuală);
- mutilarea genitală a femeilor;
- căsătoria copiilor.
Declarația privind eliminarea violenței împotriva femeilor, emisă de Adunarea Generală a ONU în 1993, definește violența împotriva femeilor ca „orice act de violență bazată pe gen care are ca rezultat sau poate avea ca rezultat, fizic, sexual sau vătămarea sau suferința psihologică a femeilor, inclusiv amenințările cu astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă au loc în viața publică sau privată. ”
Consecințele psihologice, sexuale și reproductive afectează femeile în toate etapele vieții lor.
În timp ce violența bazată pe gen se poate întâmpla oricui, oriunde, unele femei și fete sunt deosebit de vulnerabile – de exemplu, fetele tinere și femeile în vârstă, femeile care se identifică ca lesbiene, bisexuale, transgender, migranți și refugiați, femei indigene și minorități etnice, sau femei și fete cu HIV și cu dizabilități, precum și cele aflate în mijlocul crizelor umanitare.
Violența împotriva femeilor continuă să fie un obstacol în calea realizării egalității, dezvoltării, păcii, precum și în îndeplinirea drepturilor omului. Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) – de a nu lăsa pe nimeni în urmă – nu pot fi îndeplinite fără a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor. (Sursa: Știrile TVR)
Corina Enache