Democrație în Europa, sprijin pentru pace și cooperare

425 0

În perioada 18-19 Iunie am avut plăcerea de a participa la conferința Democrație în Europa din Stockholm. Aici am avut oportunitatea să discutăm despre modul în care noi, în calitate de parlamentari, putem contribui la protejarea și consolidarea democrației și a statului de drept.

Pe lângă cercetători și politicieni de rang înalt, au fost invitați reprezentanți ai Parlamentului European, Comisia Europeană, Președinția Suedeză și Comisiei de la Veneția. Temele discutate au fost foarte interesante precum semnificația parlamentelor, independența instanțelor și încrederea publicului în instituţiile statului.

Democrația și statul de drept sunt parte intrinsecă a valorilor comune ale Uniunii Europene.

Aceste valori constituie coloana vertebrală a UE, a drepturilor și libertăților fundatnentale, dar și a obligațiilor corelative, care implică apărarea acestora. 

Uniunea Europeană se bazează pe un angajament ferm față de promovarea și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, a democrației și a statului de drept. Drepturile fundamentale promovate de Uniune se bazează pe egalitate, nediscriminare, incluziune, demnitate umană, libertate și democrație. 

Statul de drept contribuie la dezvoltarea Spațiului de Justiție, Libertate și Securitate și consolidează încrederea reciprocă, element cheie pentru Piața Internă. Dar statul de drept nu reprezintă un dat, de aceea este necesar să fie protejat și promovat continuu.

 

Laurențiu Cazan,

 

Deputat PNL de Vâlcea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *