Simona Ionescu în EVZ.ro: Scandal în Cultură. Tema: Reabilitarea unor poeți eliminațipentru simpatii politice

849 0

La exact 45 de ani de la trecerea la Domnul a marelui poet creștin Radu Gyr, Ministerul Culturii din România i-a recunoscut valoarea, atât lui cât și academicianului Nichifor Crainic, admițând într-un punct de vedere remis în exclusivitate Evenimentului Zilei că aceste simboluri ale culturii naționale nu pot fi cenzurate, după cum s-a atentat la Teatrul Național din Iași “Vasile Alecsandri”, în Săptămâna Patimilor, sctie Simona Ionescu în www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

„Faptele pentru care intimații au fost condamnați nici n-au existat” – Crainic, reconfirmat academician
Și Academia Română întărește, independent, poziția Ministerului Culturii, atestând statutul de nedreptățit al regimului comunist în cazul fondatorului revistei Gândirea și catedrei de ascetică și mistică a Facultății de Teologie, scriitorul Nichifor Crainic.

Reconfirmat ca membru al Academiei Române în 1995 (foto/doc), Crainic a fost omagiat recent la Biblioteca Academiei, în cadrul expoziției dedicate celor aproape două secole de presă românească. Într-o adresă remisă redacției, se arată, între altele, următoarele, cu privire la reabilitarea lui Crainic:
„Prin decizia nr. 17 din 8 mai 1995 a Curţii Supreme de Justiţie – Secţiile unite s-a admis recursul în anulare al Procurorului general, s-a desfiinţat hotărârea de condamnare din 1945 şi s-a dispus achitarea lui Ion Dobre (Nichifor Crainic), alături de alte persoane, considerându-se că faptele care i-au fost imputate nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 2 lit. o) din Legea nr. 312 din 1945 („vinovat de dezastrul ţării – prin săvârşirea de crime de război – sau pus în slujba hitlerismului sau fascismului şi au contribuit prin fapte proprii la realizarea scopurilor lor politice sau la aservirea vieţii economice a ţării în detrimentul intereselor poporului român”).” La aceste precizări se adaugă și opinia judecătorului Paul Florea, cuprinsă în actul de reabilitare: „Faptele pentru care intimații au fost condamnați nici n-au existat.”
Crainic a adăpostit evrei la el acasă și la sediul redacției Gândirea
L-am consultat și pe artistul Eugen Mihăescu, membru de Onoare al Academiei Române, ca fiind cel care a repus placa omagială dedicată lui Nichifor Crainic pe clădirea din strada Vasile Conta 3-5, unde a locuit gânditorul. Din volumul “Pribeag în ţara mea. Sub mască. Memorii 23 august 1944 – 24 mai 1947”, al cărui manuscris, publicat de Editura Floare Albă de Colţ, a fost ascuns de însuși Părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Sâmbăta, aflăm că Nichifor Crainic l-a adăpostit în casa sa pe dentistul evreu al blocului, Bernath căruia i-a și salvat familia, pe care i-a evacuat-o clandestin din oraș pe răspunderea sa. Evrei au fost salvați de Nichifor Crainic chiar și în redacția Gândirii. „Încă din aprilie, redacţia mea din strada Domniţa Anastasia 11 am pus-o la dispoziţia familiei Berciu, care adăpostea acolo, noaptea, serii de evrei refugiaţi din Moldova”, scria prigonitul de ieri și de azi.
„Institutul pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel”, instituţie guvernamentală plătită din bani publici, se încăpăţânează să hăituiască intelectualii judecaţi şi trimişi în puşcării de Tribunalele Poporului în anii ’45-46”, ne-a transmis Eugen Mihăescu. „În anul 2007, regimul comunist a fost condamnat în plenul Parlamentului României ca fiind ilegitim şi criminal. Tribunalele Poporului şi sentinţele lor nu sunt şi ele ilegitime şi criminale? Câţi nevinovaţi au fost trimişi în lagărele morţii de comunişti? Câte dosare s-au inventat persoanelor care s-au opus făţiş instaurări regimului comunist în România?
Conform legii din 2007, Radu Florian şi fiul său Alexandru, profesori de socialism ştiinţific la Universitatea din Bucureşti — primul timp de 50 de ani! —, se fac vinovaţi de “otrăvirea sufletelor tinere”. Dar dumnealor nu se regăsesc pe lista lui Vladimir Tismăneanu din raportul pe care l-a citit Traian Băsescu în Parlamentul României în 2007.”, ne-a mai transmis membrul de onoare al Academiei Române. „Tot ce pot să adaug astăzi este că nu mă mir că Alexandru Florian și-a permis să cenzureze programul unui teatru. Dumnealui are o fixație bolnăvicioasă și contraproductivă atunci când este vorba de Nichifor Crainic, deși gânditorul a fost reabilitat și repus în drepturi la Academia Română.” Amintim că personajul în cauză s-a îndreptat fraudulos și asupra marelui scriitor anticomunist Vintilă Horia, fiica românului de geniu premiat internațional fiind nevoită să se apere și să recâștige în instanță drepturile contestate abuziv de Institutul în cauză.

Mai multe aici:
https://evz.ro/scandal-in-cultura-tema-reabilitarea-unor-poeti-eliminati-pentru-simpatii-politice.html

Articole asemănătoare

Calamități Vaideeni

Postat de - 1 august, 2020 0
FacebookTwitterCOMUNICAT DE PRESĂ În anul 2018, comuna Vaideeni a fost greu încercată din cauza inundațiilor. Inclusiv DJ 665 a fost…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *