Un gând pe zi, de Constantin Ene (10)

744 0

Dezvoltarea mediului rural. Integrarea specificului din agricultură cu turismul, în mediul rural, îmbinând tradițiile,  patrimoniul cultural și gastronomia locală.

Cunoașterea unei zone poate fi o experiență unică, pe care o putem oferi turiștilor.

Asta se poate realiza doar dacă oferim, într-un pachet atractiv:

  • produse locale proaspete sau preparate după rețete tradiționale;
  • arhitectura specifică locului și un patrimoniu cultural pus în valoare, într-un cadru natural bine protejat;
  • întâlniri cu artizanii populari și experimentarea meșteșugurilor transmise din generație în generație;
  • folclor și port popular specific zonei într-un spectacol inedit;
  • un brand local de renume ce aduce originalitate destinației;

În județul Vâlcea sunt numeroase locuri cu un potențial insuficient promovat:

  • satele și tradițiile păstorești, centre culturale și monahale, monumente istorice, ceramică;
  • drumul vinului, parcurile naturale protejate, formațiuni geologice unice în țară.

Finanțări europene – prioritățile județului Vâlcea încadrate în dezvoltarea regiunii Oltenia

Resursele bogate, solul și apele, populația din mediul rural, toate pot contribui la modernizarea agriculturii și a pescuitului, prioritară în regiunea Sud-Vest Oltenia. Bugetul alocat în 2021-2027, din fonduri europene nerambursabile, finanțează domenii și măsuri de care avem nevoie:

  • Încurajarea instalării tinerilor fermieri în satele vâlcene, prin preluarea sau înființarea de exploatații agricole;
  • Modernizarea tehnologiilor agricole, a colectării, depozitării și procesării, ce contribuie la o valorificare superioară a recoltelor și produselor de origine animală;
  • Transferul de cunoștințe și inovare în agricultură, silvicultură și pescuit, printr-o informare mai bună a celor implicați în aceste activități;
  • Înființarea de noi cabinete veterinare în zonele rurale, pentru asigurarea îngrijirii sănătății animalelor, prevenirea transmiterii bolilor, dar și măsuri corecte legate de siguranța alimentelor;
  • Certificarea corespunzătoare a calității produselor (denumiri cu origine controlată, produse tradiționale, mărci etc.) ce pot înlesni accesul pe piețe europene pentru comercializarea lor.

Cu considerație,

Constantin Ene – candidat din partea Alianței USR PLUS la funcția de consilier al Consiliului Județean Vâlcea.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *