Simpozionul Național cu participare Internațională ,,Tradiții Culinare și Datini Străbune”

1048 0

Ediţia a VI-a Mai 2021

Coordonatori activitate: prof. Calotă Ionel Adrian, prof. Sîiulescu Flavius-Cătălin prof.dr.ing. Rădulescu Axenia

La Palatul Copiilor Rm. Vâlcea s-a desfășurat simpozionul educațional național cu participare internațională, cu tema „Tradiții culinare și datini străbune” poziția 26 în calendarul activităților metodico – științifice 2020-2021.

Simpozionul ”Tradiții culinare și datini străbune” s-a desfășurat cu participare directă, indirectă și online, în 15 mai și a avut 3 secțiuni:

Secţiunea I – Tradiții culinare –în care au fost prezentate lucrări (referate, prezentări power point, eseuri, exemple de bună practică – prezentarea unei activităţi extracurriculare care implică promovarea unui produs culinar tradițional, natural, gustos și sănătos, fără îmbunătățiri artificial) pe următoarele teme: 1. Bunătățile bunicii : 2. Dietele și bolile de nutriție.

Secţiunea a II-a – Datini străbune – în care au fost prezentate lucrări (referate, prezentări power point, eseuri, exemple de bună practică – prezentarea unei activităţi extracurriculare care implică promovarea datinilor străbune) pe următoarele teme:  1. Obiceiuri la români – Lucrările prezentate la această secţiune vor fi: 2. Port popular românesc

Secţiunea a III-a – Protejarea mediului înconjurător – în care au fost prezentate lucrări (referate, prezentări power point, eseuri, exemple de bună practică – prezentarea unei activităţi extracurriculare care implică protecția mediului Lucrările înscrise vor fi publicate în Revista simpozionului.

La acest simpozion am avut ca parteneri unități de învățământ din : 1. Alba 2. Argeș 3. Bacău 4. Bihor 5. Bistrița Năsăud 6. Botoșani; 7. Brașov 8. Bucureşti; 9. Călărași 10. Constanța 11. Dâmbovița 12. Dolj 13. Galați 14. Gorj 15. Iași 16. Maramureș 17. Neamț 18. Olt 19. Sălaj 20. Sibiu 21. Suceava 22. Teleorman 23. Timiș 24. Tulcea 25. Vaslui 26. Vâlcea 27. Vrancea 28. TURCIA 29. BULGARIA 30. SERBIA 31. SPANIA

Ţinta a fost să continuăm Proiectul educațional ”Tradiții culinare și datini străbune” lărgind sfera schimburilor de experienţă ale cadrelor didactice cu noi unități de învățământ din ţară și din străinătate. Considerăm că este o oportunitate şi pentru judeţul nostru, nu doar pentru liceul nostru, această activitate. Tradiţiile culinare și datinile străbune sunt parte importantă a culturii populare, sunt definitorii pentru orice popor şi dau identitate acestora. Nu ne dorim ca acestea să reprezinte o sumă de valori perimate şi inactuale, deoarece de ele depinde valoarea noastră ca oameni şi bogăţia spirituală în comunitatea în care am trăi. Acestea ne însoţesc în evenimentele cruciale ale existenţei noastre, au rolul de a regla şi consolida relaţiile în comunitatea din care facem parte.

Rolul cadrelor didactice este de a-i face pe elevi să înveţe, să preţuiască şi să respecte tradiţiile culinare și datinile poporului în care s-au născut, să iubească meleagurile natale, portul popular, dar şi sărbătorile care ne aduc în suflete atâta bucurie. În sprijinul desfășurării proiectului, atât preocuparea cadrelor didactice pentru conservarea și valorificarea patrimoniului tradiţiilor şi obiceiurilor, cât și realizarea unui schimb de experiență între cadre didactice și elevi sau cadre didactice din diferite unităţi şcolare reprezintă căi de succes în promovarea și realizarea prezentei activități.

Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile culinare şi obiceiurile în contextul actual socio-cultural când influenţa mass-mediei promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi. Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile tinerilor dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, graţie, ritm. Dorim să învăţăm elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a dansului şi cântecului, a preparatelor culinare tradiţionale atât de mult apreciate în ţară cât şi în afara ei. De aceea am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor, prin care cultivăm sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile unui popor.

Scopul activității: Conştientizarea grupului ţintă copii- adolescenţi –profesori că tradițiile culinare și datinile străbune trebuie păstrate și transmise mai departe. Obictive specifice ale activității:

Ø Cultivarea interesului și dragostei față de tradițiile culinare, datinile românești, protecția mediului și perpetuarea lor

Ø Conștientizarea diversității culinare, culturale și religioase

Ø Educarea interesului pentru datinile și obiceiurile creștine

Ø Formarea și dezvoltarea în rândul elevilor a capacităților de colaborare și de lucru în echipă

Ø Achiziționarea valorilor educative și moral creștine

Ø Determinarea adoptării unui stil de viață sănătos prin prezentarea avantajelor consumului de produse naturale, în detrimentul produselor îmbunătățite artificial.

Ø Descoperirea gusturilor naturale în comparație cu gusturile artificiale și utilizarea ingredientelor naturale, locale și de sezon în mâncarea pregătită. Ø Realizarea unei reviste cu ISSN pe baza temelor abordate.

Activitatea se finalizează cu acordarea diplomelor de participare pentru toate cadrele didactice participante, și o revistă cu ISSN 2501-9732 cu lucrările prezentate în cadrul simpozionului.

Acest simpozion a constituit o ocazie eficientă de valorificare a tradiţiilor culinare şi a datinilor străbune, reprezentând un izvor de bucurie şi satisfacţie care creează tinerilor o stare de bună dispoziţie favorabilă atât dezvoltării psihice, fizice cât şi estetice. Elevii sunt dornici să se implice în astfel de activităţi în care să se simtă importanţi, să ştie că activităţile lor contribuie la păstrarea şi preţuirea acestor comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului.

 

(Sursa: prof.dr.ing. Rădulescu Axenia –  Palatul Copiilor Rm. Vâlcea)

 

Corina Enache

 

Articole asemănătoare

Calamități Vaideeni

Postat de - 1 august, 2020 0
FacebookTwitterCOMUNICAT DE PRESĂ În anul 2018, comuna Vaideeni a fost greu încercată din cauza inundațiilor. Inclusiv DJ 665 a fost…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *