PLUS Vâlcea – Comunități solidare și deschise!

737 0

După toate presiunile și experimentele la care a fost supusă în secolul al XX-lea, comunitatea va trebui reinventată ca formă de a fi împreună într-un mod participativ, cultural, civic și politic.

Una dintre cheile pentru a determina un viitor mai bun este de a reconstrui comunitățile, dar și întreaga societate, bazându-ne pe culturi împărtășite, deschise și ospitaliere, încorporate în credințele și practicile cotidiene ale oamenilor.

În viziunea PLUS, națiunea are o profundă dimensiune civică și se bazează pe comunități puternice și deschise.

Comunitățile puternice au ca liant cultura, asociativitatea și solidaritatea, iar ca obiective promovarea competenței, prosperității și progresului social, prin consolidarea clasei de mijloc a societății românești și manifestarea empatiei în raport cu toți membrii acesteia.

Puterea comunităților formate din cetățeni activi constă într-un contact social constant, într-o viață socială intensă generând, astfel, resurse participative, inițiative, proiecte și soluții valoroase pentru societate.

Sensul pe care noi îl dăm comunităților este unul eminamente politic, de aceea refuzăm și denunțăm orice tentativă de repliere comunitară ca soluție de fugă din calea angajamentului public.

Credem că este momentul ca democrația de la firul ierbii să prevaleze.

Acțiunea colectivă este necesară și trebuie să plece de la comunități de interese și competențe, formate voluntar de către persoane care vor și pot să își pună nevoile și preferințele pe agenda civică și politică.

PLUS este rezultatul politic al unei largi rețele de comunități civice și tematice, organizate în Platforma România 100 (RO100).

Considerăm valorile liberalismului politic și civic, nevoia de dreptate, dar și securitatea socială ori sănătatea, la fel de importante ca proprietatea individuală și competiția liberă.

Piața liberă și proprietatea privată sunt esențiale pentru a genera și asigura prosperitatea, libertatea individuală și colectivă.

Acțiunea comunitară, prin cooperare altruistă și solidară, sunt pietre de hotar în construirea unei lumi libere și drepte pentru cât mai mulți oameni cu putință.

Ceea ce îi ține pe oameni împreună nu este doar ceea ce moștenesc (limbă, națiune, credință etc.), ci și capacitatea de a se deschide spre alte culturi și spre alte valori.

Comunitatea se sudează prin proiectele pe care este capabilă să le imagineze pentru viitorul său, profesionale, civice și politice, de îmbunătățire a vieții în comun și de asigurare a unui viitor mai bun pentru generațiile ce vin, printr-o cultură împărtășită de toți cei care aderă la valorile, creațiile și practicile curente la un moment dat în societate.

Considerăm că nu există comunități bazate pe valori absolute sau superioare altor comunități, ci doar comunități ale căror practici și culturi sunt mai mult sau mai puțin pregătite să răspundă provocărilor timpurilor lor.

Pentru o națiune, cultura nu este un capriciu, este fundamentul care îi conferă personalitate și îi atribuie valoare, este identitate și reflectă în mod corect, fără derapaje ideologice, istoria, tradiția, mentalitatea, dezvoltarea, inovarea și influența unei comunități naționale, joacă un rol central în structurarea, reglarea și susținerea relațiilor comunitare umane, generează coeziune socială.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *