Cum poţi să îţi vindeci rinita, prin curăţarea nasului şi regim alimentar!

916 0

Curățarea nasului nu este un obicei la fel de des folosit precum spălarea dinților. Nasul este plin de mucozități, care ne împiedică nu numai să respirăm corect sau să mirosim bine, dar ne afectează și balanța energetică a corpului. Pentru a menține echilibrul bioenergetic, este bine să respirăm pe ambele nări.

Înainte de a va prezenta metode de curățare a nasului, pe care le putem folosi fiecare dintre noi acasă, va voi împărtăși o experiență personală, pentru că aud în jurul meu cum oamenii se confruntă cu dependența de picături nazele și antialergice:

Timp de 25 de ani m-am confruntat cu o rinită cronică. Eram dependentă de picăturile nazale: o sticluță la birou, o alta în geantă (pentru ieșitul în oraș), o alta acasă și una în sertar – rezervă, dacă uitam să reînnoiesc stocul (și asta se întâmpla o dată pe săptămâna).

Medicina alopată recomandă mai puțin lavajul, astfel încât, la un moment dat, eram dependentă și de antialergice. Au urmat terapii alternative, precum biorezonanţă și acupunctură, dar, la fiecare nouă răceală, picăturile nazale reveneau ca tratament. Acum aproape opt ani, pentru că eram într-un proces de trecere la o dietă vegană, am hotărât să fac ceva şi…în privința nasului meu.

Primul pas a fost renunțarea la lactate, cele mai mari producătoare de mucus pentru cavitatea nazală și căile respiratorii.

Apoi, renunțarea la dulciuri procesate și la pâinea din comerț. În final, am renunţat să mai consum carne, produse procesate din carne, peşte, ouă.

Am început să diluez picăturile nazale cu apa pură sau cu apă și suc de lămâie. Împreună cu soluțiile de curățare prezentate mai jos, pe care eu le folosesc încă, în trei luni cantitatea de picături nazale se redusese la jumătate, iar în șase luni le-am eliminat, păstrând doar, la nevoie, o soluție de apă și suc de lămâie, în procente egale.

De ce este bine să curățăm nasul? 

Mucoasa nazală are calități antiseptice și poate omorî microbii. Praful care intră în nas este eliminat prin mișcarea firelor de păr microscopice (cili).

Dar acest mecanism de apărare naturală nu mai funcționează normal, atât din cauza cantități mari de praf și toxine (extern), cât și din cauze interne, prin consumul alimentelor generatoare de mucus.

Respirația nu se mai face normal, ceea ce influențează calitatea sângelui, iar aceasta conduce la tulburări digestive, de somn, ale sistemului nervos, răceli frecvențe.

De aceea, fie că ne confruntăm cu o situație similară celei de mai sus, fie preventiv, trebuie să introducem în igiena noastră zilnică curățarea nărilor și căilor respiratorii.

Beneficiile lavajului nazal sunt nenumărate: umezește mucoasa, îndepărtează alergenii, mucozitățile se fluidifică, flora patogenă dispare, polipii nazali bat în retragere, previne apariția sinuzitei.

Iată două proceduri simple:

  1. Se prepară o soluție, dintr-un sfert de linguriță sare, la 100 ml apă pură. Acoperiți o nară cu degetul, puneți sticluța în cealaltă nară și trageți până ce soluția ajunge în gură. Nu înghițiți. Repetați procedura și pentru cealaltă nară și apoi, alternativ, până când terminați soluția. Folosiți această procedură dimineața și seara.
  2. Dizolvați o jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu și o linguriță de miere în 200 ml apa pură, călduță. Acoperiți o nară cu degetul, puneți sticluța în cealaltă nară și trageți până ce soluția iese ajunge în gură. Nu înghițiți. Repetați procedura și pentru cealaltă nara și apoi, altenativ, până când terminați soluția. Folosiți această procedura dimineața și seara.

Din când în când puteți folosi infuzie de gălbenele sau musețel, pentru a beneficia de calitățile antiseptice. Puteți unge nările (mai ales iarna, înainte de a ieși din casă) cu o cremă din gălbenele sau cu un ulei terapeutic, pentru că mucoasa nazală este foarte uscată.

Pot apărea senzații neplăcute, dar acestea dispar după prima săptămână. Eu am experimentat eliminări de mucus în cantități mari, precum și o răceală puternică, după primele șase luni, Sunt reacții care ne arată că organismul se vindecă și trebuie să continuăm.

După câteva luni de irigări, mucoasa nazală devine sănătoasă și puternică, puteți uita de răceli, veți putea respira din nou cu ambele nări, fără ajutorul picăturilor nazale.

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Amza Pellea

Postat de - 7 aprilie, 2021 0
FacebookTwitterMarele actor Amza Pellea s-a născut în Băilești, județul Dolj, la 7 aprilie 1931, într-o familie cu cinci copii, urmând…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *