11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”

570 0

“Îți mulțumesc că m-ai așteptat” e mai bun decât “Îmi pare rău ca am întârziat”.

“Îți mulțumesc că mă înțelegi” e mai bun decât “Îmi pare rău ca nu are sens ce zic”.

“Îți mulțumesc că vrei să-ți petreci timpul cu mine” e mai bun decât “Îmi pare rău dacă sunt plictisitor”.

“Îți mulțumesc că m-ai ascultat” e mai bun decât “ “Îmi pare rău dacă am divagat de la subiect”.

“Îți mulțumesc că ai încredere în mine” e mai bun decât “Îmi pare rău dacă te-am dezamăgit”.

Dacă vrei să spui “Mulțumesc” nu spune “Îmi pare rău”.

Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“ este celebrată anual încă din anul 1984 pe data de 11 ianuarie. Este cuvântul ce simbolizează respect, prețuire și recunoștință, dar pe care adesea uităm să îl folosim.

Ziua este motiv de sărbătoare pe tot globul, dar și motiv de a le arăta celor din jur prețuire și respect.

Istoria acestei zile nu este cunoscută încă, dar indiferent de motiv, oamenii aleg să sărbătorească această zi tocmai pentru a le arăta celor din jur aprecierea și iubirea.

În vechile scrieri, „mulțumesc” era „multunesc”, care însemna mult-unire – legătura dintre doi oameni și unirea cu Dumnezeu.

În limba engleză, „thank you” derivă din „think” (gândire) – „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut” – ca și în cazul germanului „danke”. Același „thank you” se pare că a fost folosit pentru prima dată înainte de secolul al 12-lea, dar nu ar fi exprimat gratitudinea la acel moment.

Rusescul „spasibo” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”.

Cum se spune „mulțumesc” în alte limbi

Germană – Danke; Italiană – Grazie; Engleză – Thanks; Franceză – Merci; Maghiară – Kosonom sepen; Filandeză – Kiitos; Cehă – Díky; Croată – Hvala; Chineză – 谢谢 (Xiexie); Daneză – Tak; Galeză – Diolch; Japoneză – ありがとう (Arigato); Norvegiană – Takk; Olandeză – Bedankt; Poloneză – Dzieki; Portugheză – Obrigado; Rusă – благодаря (Blagodarya); Spaniolă – Gracias; Suedeză – Tack; Mongolă – Tand baiarlalaa; Turcă – Tesekkur ederim; Vietnameză – Lam on.

Cum este bine să răspunzi

Când ți se spune „mulțumesc” este bine să răspunzi astfel: cu plăcere; nu ai pentru ce; pentru nimic; cu drag; și eu îți mulțumesc!

Cele mai frumoase citate de mulțumire

„Nimic nu este mai onorabil decât o inima recunoscătoare” – Seneca.

„Să fim recunoscători oamenilor care ne fac fericiți. Ei sunt grădinarii amabili care fac că sufletele noastre să înflorească” – Marcel Proust.

„Atunci când ne exprimăm recunoștință nu trebuie să uităm faptul că cea mai înalta apreciere nu este în rostirea cuvintelor, ci în trăirea lor” – John F. Kennedy.

„Nu există pe lume un exces mai frumos decât excesul de recunoștință” – La Bruyere.

„Recunoștința este abilitatea de a experimenta viață că un dar. Te eliberează din închisoarea preocupării de sine” – John Ortberg.

„Fă-ți un obicei din a mulțumi, pentru a-ți exprima aprecierea, sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât” – Ralph Marston.

Mulțumesc și eu, cu această minunată ocazie, tuturor prietenilor, colaboratorilor,  cunoscuților și mai ales celor dragi care mi-au rămas aproape! Și, nu în ultimul rând, mulțumesc bunului Dumnezeu pentru încă o lecție de viață pe care ne-a dat-o de curând și din care am învățat, din nou, multe!

Mulțumesc!…

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *