Patru priorități pentru educație după decizia de redeschidere a școlilor

618 0

Fundația World Vision România salută decizia autorităților de redeschidere a școlilor pentru elevii din țară. Organizația consideră că, în acest moment, pe lângă respectarea strictă a regulilor de siguranță în școli, următoarele măsuri trebuie luate de urgență:

 

  1. Lansarea unui program național de educație remedială care să vizeze în special elevii din categoriile vulnerabile, cu precădere elevii din mediul rural care nu au avut acces la educație în ultimul an. De aproape un an de zile, ultimele două promoții de absolvenți ai ciclurilor gimnazial și liceal se confruntă cu incertitudini majore legate de examenele naționale, în contextul în care pregătirea elevilor a fost inegală, în funcție de posibilitățile materiale ale familiei, ale școlii și mai ales de mediul în care locuiesc. Toate nivelurile de învățământ au fost afectate.

 

  1. Evaluarea elevilor pentru a vedea lacunele acumulate și abordarea diferențiată, în funcție de nevoile specifice ale fiecărei comunități locale sau categorie de copii. Pierderile de învățare cele mai accentuate s-au înregistrat în cazul elevilor cu diferite dizabilități, la copiii din clasele mici (unde sistemul hibrid nu a reușit să înlocuiască școala în sistem clasic), precum și în cazul copiilor care învață la școli rurale din comunități sărace. Ca amploare, problema învățământului rural este presantă; în ultimul an școlar sunt înregistrați aproape 950.000 de copii în învățământul preuniversitar din mediul rural, excluzând școlile profesionale și de maiștri.

 

Cu una dintre cele mai ridicate rate din Europa, abandonul școlar este o adevărată plagă a sistemului românesc de învățământ, afectând în mod disproporționat copiii din mediul rural. Performanțele școlare slabe și sărăcia, care face ca familiile să nu poată suporta costurile școlarizării (pentru rechizite, cărți, uneori chiar pentru masa de prânz sau haine), sunt principalele cauze ale abandonului școlar.

 

World Vision România organizează programe de educație remedială în beneficiul elevilor din mediul rural care au nevoie de ajutor pentru a-și menține sau îmbunătăți rezultatele școlare. Eficiența acestui tip de program de pregătire este dovedită în practică: peste 88% dintre elevi din programele World Vision și-au îmbunătățit sau și-au menținut rezultatele școlare la același nivel.

 

  1. Pregătirea profesorilor, resurse educaționale și materiale de îndrumare pentru a ține ore de educație remedială

 

Conform unui sondaj realizat de World Vision România în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, 62% dintre cadrele didactice au declarat că au nevoie de soluții de adaptare a conținutului educațional din partea Ministerului Educației, până la finalul anului școlar. De asemenea, profesorii afirmă că este nevoie de implicarea părinților în procesul de învățare, astfel încât aceștia să înțeleagă importanța continuării procesului educațional în modalitatea și frecvența decise de autorități, asigurându-le în același timp copiilor condițiile necesare pentru a învăța acasă.

 

  1. Programe de educație parentală în mediul rural

 

Conform studiilor realizate de World Vision România, circa 80% dintre copiii de vârstă școlară muncesc în gospodărie, iar 10% dintre copiii cu vârste între 15 și 18 ani nu merg la liceu pentru că lucrează cu ziua. Astfel, dacă în mediul urban familiile pot suplini cel puțin parțial resursele care acum lipsesc (căci pot accesa site-uri educaționale, inclusiv plătite, pot achiziționa materiale suplimentare de pregătire, iar părinții își pot aloca timp pentru a-i ajuta pe copii), în mediul rural avem în față perspectiva unei adevărate catastrofe, cu o rată-record a abandonului școlar.

World Vision România susține extinderea la nivel național a unor programe de educație parentală. Programul Școala Părinților, curs acreditat de Ministerul Educației Naționale, prin care profesorii trebuie să se implice în învățământul gimnazial și în relația cu părinții, trebuie introdus într-un pachet integrat de servicii pentru părinți și copii, cu accent pe ciclul gimnazial. Pe lângă inițiativele prin care a ajutat peste 20.000 de copii și familiile acestora în perioada pandemiei, World Vision continuă în comunitățile rurale programul „Școala Părinților”, prin care adulții sunt însoțiți pas cu pas de consilieri, asistenți sociali și psihologi pentru a depăși situații dificile în creșterea și educarea copiilor.

 

Despre World Vision România

Articole asemănătoare

Se reface USL?

Postat de - 14 martie, 2020 0
FacebookTwitterAsta DA lovitură ! Fără Ponta și fără Crin. O sa vedem la votul de astazi din parlament. Declaratia lui…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *