Iată care sunt evenimentele din lumea artelor plastic, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România pentru perioada 10 -18 aprilie

497 0

Comunicat de Presă

 

Luni 10 aprilie, la ora 17, va avea loc la Galeria Națională de Artă Forma din Deva (Bulevardul Decebal 8) vernisajul Expoziției „Artă și sacralitate”, eveniment care reprezintă un gest de rememorare și de comemorare a artistului Onisim Colta. Pot fi admirate în Săptămâna Mare creații ale artiștilor: Zamfira Barzu, Mihai Chiuaru, Onisim Colta, Dana Constantin, Simion Cristea, Suzana Fantanaru, Marin Gherasim, Liviu Mocan, Marcel Muntean, Liviu Nedelcu, Doina Reghiș Ionescu, Andrei Roseti , Adrian Samson, Dumitru Serban, Gheorghe Zărnescu.

Marți 11 aprilie, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (Str. Victoriei, Nr. 2) găzduiește la ora 18,00 vernisajul expoziției de gravură „Entracte”, cu lucrări realizate de Ovidiu Felipov, artist tulcean care are o experiență de peste 25 ani în domeniul artelor plastice, manifestându-se în pictură, design, grafică, gravură, artă decorativă, instalație-obiect. „ENTRACTE” este un discurs plastic și în egală măsură un (re)curs vizual menit să reliefeze nu doar mijloacele de expresie și cele de ordin meșteșugăresc, ci să intensifice gradual exploatarea unui tip de imagistică ce înglobează aprofundarea concepției artistice, structura compozițională și nu în ultimă instanță, problematica de natură morfologică și funcția sintaxică a imaginii. Expoziția, curatoriată de Zuzu Caratănase, poate fi vizitată până pe data de 12 mai.

Tot pe 11 aprilie, dar la ARCADA Central Art Space din Iași (str. Lăpușneanu, 7-9), la ora 18, va fi vernisată expoziția lui Napoleon Tiron – un maestru al sculpturii românești, care de curând a împlinit 85 de ani. Va prezenta Grigore Ilisei, curatoare este Maria Bilașevschi, iar lucrările vor putea fi admirate până pe 5 mai.

Miercuri 12 aprilie, la ora 18,30, Galeria Galateea Contemporary Art din București (Calea Victoriei 132) are plăcerea de a vă invita la deschiderea expoziției de ceramică „Un cor de îngeri” a artistei clujene Arina Ailincăi.”Ea deschide o fereastră către lumea fascinantă a unor ființe pure, senine, benefice, care ne însoțesc de-a lungul întregii vieți. Chipuri de copii din porțelan, cu aripi protectoare, ne veghează de undeva, de sus, ca să nu greșim, ca să alegem drumul cel drept. Nu sunt doar chipuri, ci și stări de spirit ‒ prilej nesfârșit de meditație asupra vieții fiecăruia dintre noi.” – spune curatoarea Cristina Popescu Russu.

Expoziția de ceramică “Un cor de îngeri” se inspiră din textele sacre ale tuturor tradițiilor omenirii în care este menționată prezența unor ființe spirituale pure, înaripate, denumite îngeri. Expoziția poate fi vizitată până în data de 09 mai 2023.

De asemenea, miercuri 12 aprilie, la ora 18, Filialele Uniunii Artiștilor Plastici din Târgu Jiu, Craiova și Râmnicu Vâlcea, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Domeniul Arte Vizuale, organizează la Galeria Municipală din Târgu Jiu (Strada Traian 7), vernisajul Expoziției Regionale de Arte Vizuale „SACRUL ÎN ARTĂ”. Expoziția celor trei filiale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România este dedicată Sărbătorilor Pascale, fiind o mostră de frumos artistic dedicat momentelor spirituale pe care urmează să le trăim. Curator : Florin Gheorghiu. Cuvânt de deschidere: Vasile Fuiorea. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 03 Mai  2023.

Joi 13 aprilie, Galeria 15 Design din Bucuresti (Strada Lipscani 63) vă asteaptă la ora 18.00, la vernisajul Expoziției „Hărți Mentale Iluzorii”. Evenimentul se concentrează în jurul hărților mentale care într-o primă fază iau forma unor ilustrații în tuș însoțite de versuri – elemente des întâlnite în metoda de lucru folosită de Emilian Pospaii, absolvent al Departamentului de Design al UNARTE. Ilustrațiile sunt completate de o serie de tapiserii-reflector, lucrări realizate din in, mătase și lână – toate cuprinse într-o schiță consistentă, sinergică.

Luni 17 aprilie 2023, la ora 18, la Galeria Nicolae MANTU” din Galați (Strada Domneasca 19), Filiala UAP din orașul de la Dunăre invită iubitorii artelor frumoase la vernisajul expoziției “PARTEA GREȘITĂ A RAIULUI” semnată Bogdan MAXIMOVICI și Tudor ȘERBAN. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 8 mai.

Marți 18 aprilie 2023, debutează Zilele Sculpturii București, eveniment aflat la a treia ediție și organizat de Filiala de Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România. La Combinatul Fondului Plastic (str.Băiculești 29), expoziția re#situăriafective, Zilele Sculpturii București grupează 31 de artiști români, atât artiști de renume, cât și artiști emergenți. Manifestarea aduce în atenția publicului sculptura cu toate aspectele ce le cuprinde: de la diversitate și relevanță, la vulnerabilitate și acțiuni de protecție și conservare.  Vor fi organizate expoziții, conferințe și dezbateri, ateliere și concursuri, creându-se astfel premisele unei colaborări pentru patrimoniu – între instituțiile publice și organizațiile profesionale, între public și creatorii de artă, și se oferă o platformă de promovare internațională a sculpturii românești.

”În viața și lumea noastră atât de tulburată din punct de vedere tehnologic, politic, sociologic și ecologic, „situarea” este un concept care ne-ar putea ajuta să ajungem la o empatie socială multiculturală și universală, prin înțelegerea și acceptarea valorilor și a modului de viață ale celorlalți, prin intermediul propriilor experiențe personale. Imaginea de bază pentru „situare” este figura mamei, eternul feminin, a cărei putere de a practica bunătatea și înțelegerea față de toate problemele și crizele societății și ale vieții, trebuie să fie o sursă de inspirație pentru noi toți. Prin viziunea curatorială a unei expoziții de sculptură variate, re#situăriafective aduce laolaltă atât artiști mainstream cât și artiști emergenți, în care nu toți sunt neapărat sculptori profesioniști, dar drumul lor prin artele vizuale are legătură cu obiectul și tridimensionalitatea.”, Reka Csapo Dup, curator ZSB.

Zilele Sculpturii București promovează sculptura românească, dezbate tema – „Accesul în profesiile specializate de restaurare: mentorship, atestare, educație teoretică și practică” în cadrul mesei rotunde și promovează artiștii în formare, prin concursul de modelaj “Sculptori pentru viitor”, dedicat elevilor de la licee de profil.

Zilele Sculpturii București este un eveniment care ia startul marți, 18 aprilie, când este celebrată Ziua Internațională a Monumentelor şi Siturilor, și se încheie sâmbătă, 29 aprilie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Sculpturii.

Intrarea este liberă. Curator este Reka Csapo Dup.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *