Eton College Symphony Orchestra vine în România

411 0

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță turneul Eton College Symphony Orchestra în 3 orașe din țară: București, Brașov și Sibiu.

Eton College este cea mai mare școală – internat pentru băieți din Marea Britanie, situată pe malurile ale râului Tamisa, aproape de Windsor. Cu o istorie care datează din anul 1440, a fost fondat de către Henric al VI-lea drept „Colegiul Kynge al Doamnei noastre din Eton besyde Windesore”. Regele a dorit să ofere o educație gratuită pentru „70 de bursieri săraci” care apoi ar fi mers la King’s College Cambridge, fondat de Henric în anul următor. În timp ce multe dintre clădirile timpurii au supraviețuit până astăzi, școala s-a adaptat și a evoluat în centrul independent de excelență academică de astăzi. De-a lungul secolelor, a educat nu mai puțin de 19 prim-miniștri britanici, iar generații de oameni de stat, muzicieni, scriitori și membri distinși ai forțelor armate au trecut prin porțile sale. Au studiat aici personalități precum: William Ewart Gladstone, Robert Gascoyne-Cecil, Archibald Primrose, Arthur Balfour, Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, David Cameron sau Boris Johnson.

În prezent, 1300 de băieți cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani frecventează școala, mulți fiind sprijiniți financiar pentru a se asigura că niciun băiat talentat nu este privat de educația remarcabilă pe care Eton o oferă. Departamentul de muzică de la Eton College este cel mai mare departament al școlii, cu o echipă de 6 maeștri cu normă întreagă, sub conducerea preotului și a directorului de muzică. 75 de profesori invitați, fiecare echilibrând cariera pedagogică cu cea din industria muzicală, susțin peste 1300 de lecții individuale de instrument pe săptămână în cadrul departamentului. Băieții obțin rezultate remarcabile în studiile muzicale academice, inclusiv burse la conservatoarele de muzică din Marea Britanie și din străinătate, precum Oxford sau Cambridge, și au o multitudine de opțiuni pentru a face muzică în afara clasei.

Programul evenimentelor

Luni, 1 Iulie, orele 19:00

Sala Radio, București

 

Concert pentru flaut drept sopranino în la minor RV 445

(Solist: Henry Hart)

Antonio Vivaldi 1678-1741

Cockaigne, Op. 40

Edward Elgar 1857-1934

 

Dansuri Populare Românești

Béla Bartók 1881-1945

 

Simfonia nr. 5 în re minor, Op. 47
Dmitri Șostakovici 1906-1975

 

Miercuri, 3 Iulie, orele 19:00

Sala Patria, Brașov

 

Cockaigne, Op. 40

Edward Elgar 1857-1934

Concert pentru vioară în re minor op. 42

(Solist: Tonwyn Li)

Jean Sibelius 1865-1957

 

Suită de Cântece Populare Englezești

Ralph Vaughan Williams 1872-1958

 

Dansuri Populare Românești

Béla Bartók 1881-1945

 

Suita Pasărea de Foc (fragmente)

Igor Stravinsky 1882-1971

 

Dans infernal

Cântec de leagăn

Imnul final

Vineri, 5 Iulie, orele 19:00

Sala Thalia, Sibiu

 

Cockaigne, Op. 40

Edward Elgar 1857-1934

 

Dansuri Populare Românești

Béla Bartók 1881-1945

 

Suita Pasărea de Foc (fragmente)

Igor Stravinsky 1882-1971

 

Dans infernal

Cântec de leagăn

Imnul final

 

Simfonia nr. 5 în re minor, Op. 47
Dmitri Șostakovici 1906-1975

 

 

 

Eton College Symphony Orchestra

Orchestra implicată în turneul din România în această vară este compusă din 70 de băieți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. 85% dintre acești băieți sunt bursieri ai departamentului muzical la Colegiul Eton, iar majoritatea studiază două sau mai multe instrumente la școală. Orchestra repetă de două ori pe săptămână și oferă un concert de mari dimensiuni în magnifica sală de festivități a colegiului la sfârșitul fiecărui trimestru școlar.

Sub bagheta dirijorului Tim Johnson, peste 70 de tineri instrumentiști (vioara 1, vioara 2, violă, violoncel, contrabas, harpă, flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompetă, trombon, trombon bas, tubă, percuție, pian) alături de soliștii Henry Hart și Tonwyn Li, vor interpreta lucrări din repertoriul compozitorilor de Antonio Vivaldi, Edward Elgar, Béla Bartók sau Dmitri Șostakovici.

Aceasta este a treia oară când Eton College Symphony Orchestra a pornit într-un turneu în afara Regatului Unit, după excursii de succes în Polonia, Republica Cehă și Spania.

Tim Johnson – Precentor și Director de muzică la Eton College

Reperele corale ale activității  lui Tim la Eton au inclus două înregistrări de CD și turnee ale corului în China, Japonia, India, Germania și Letonia. Corul este auzit regulat pe platforma de concert profesională, cu angajamente notabile inclusiv Patimile după Ioan de Bach cu Academia de Muzică Antică, Simfonia a 8-a de Mahler în Sala Festivalului Regal cu Orchestra Philarmonia sub conducerea lui Lorin Maazel și Chichester Psalms de Bernstein cu Orchestra Filarmonică din Hong Kong sub conducerea lui Leonard Slatkin. Tim a dirijat corul în două episoade ale emisiunii BBC Songs of Praise și a înregistrat o serie de interpretări pentru seria BBC a lui David Starkey Music and Monarchy. Proiectele recente au inclus prime audiții mondiale ale lucrărilor lui Sir James MacMillan și Judith Weir.

În timpul petrecut la Eton, Tim a dezvoltat și îmbunătățit reputația muzicii orchestrale, stabilind turnee internaționale regulate care au dus orchestra în locuri precum Rudolfinum din Praga și Kursaal din San Sebastian. Dincolo de Eton, munca lui Tim cu tineri muzicieni a inclus pregătirea pentru concertul anual cu Patimile după Matei de Bach la Barbican alături de London Symphony Chorus/City of London Sinfonia și o emisiune live la Radio 3 a Simfoniei a 8-a de Mahler cu London Symphony Orchestra dirijată de Valery Gergiev în Catedrala Sf. Paul. A dirijat coruri și orchestre în locuri precum St John’s Smith Square, Westminster Abbey și Barbican, recent fiind invitat și ca dirijor independent al unor ansambluri prestigioase, precum Royal Philharmonic Orchestra în concert cu Simfonia a 9-a de Beethoven.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma https://www.bilete.ro/concert-eton-college-symphony-orchestra/.

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), ACFEA

Parteneri Media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Agerpres, Amos News, România Pozitivă, Zile și Nopți, Radio Trinitas, Asociația Pro Valores

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de aproape 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.

Articole asemănătoare

Pare-ni-se că…

Postat de - 22 august, 2020 0
FacebookTwitterPare-ni-se că, mulţumită lui Dumnezeu, s-a început o nouă eră în chipul de-a legifera. Nu se mai copiază texte străine…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *