Ziua Eroilor, marcată de Curierul de Râmnic

1238 0

Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare națională prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 și este celebrată în fiecare an de Ziua Înălțării Domnului, la 40 de zile după Învierea Domnului.

Ziua Eroilor 2020 este sărbătorita pe 28 mai în cinstea celor peste 330.000 militarii romani, care și-au pierdut viața în timpul Primului Război Mondial, dar și a militarilor și civililor care au murit în teatrele de operații.

Ca urmare a faptului că restricţiile în vigoare, pe perioada stării de alertă nu au permis, aşa cum s-ar fi cuvenit, organizarea unor manifestări de anvergură cu ocazia Zilei Eroilor – Înălţarea Domnului, edilii orasului au dorit să marcheze totuşi această zi importantă pentru întreaga Naţiune română. Astăzi, într-un cadru restrâns, primarul orasului, Mircia Gutău alături de viceprimarii Carmen Preda şi Eusebiu Veţeleanu, au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor de la Cimtirul Cetăţuia.

Ziua Eroilor – incursiune în timp

În anul 1919, în semn de recunoștință față de militarii care au murit pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial, s-a semnat Tratatul de la Versailles, prin care țările beligerante și-au asumat întreținerea mormintelor ostașilor care au fost îngropați pe teritoriile acestora.

Prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat în anul 1920, când a fost decretată Ziua Eroilor sărbatoare națională, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, în care se preciza că această sărbătoare se va celebra în Ziua Înălțării Domnului.

Ziua Eroilor, prilej de omagiere a militarilor și civililor care au murit în timpul Primului Război Mondial, sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului a fost hotarâtă și de Sfântul Sinod în 1920 și, la scurt timp, consfințită prin două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 drept sărbătoare națională bisericească.

Tot în anul 1919 a fost inființată Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, devenită în anul 1927, Societatea „Cultul Eroilor”, care se află sub înaltul patronaj al Reginei Maria, de aceea în anul 1940 a primit denumirea de „Așezământul Național Regina Maria”. Aceasta a avut un rol important la inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut din anul 1923, amplasat prima dată în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol, iar acum este prezent în multe localități din România.

Ulterior, prin Decretul nr. 71/1948 si Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative, Ziua Eroilor se sărbătorea la o dată fixă, pe 9 mai, de Ziua „Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului”.

După căderea comunismului, în anul 1995 a fost adoptata Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor și Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, în care se precizează că Ziua Eroilor se sărbătorește cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos.

Cum se sărbătorește Ziua Eroilor

În fiecare an, Ziua Eroilor s-a sărbătorit prin activități comemorative organizate atât în țară, cât și în străinătate, însă, în acest an, din cauza pandemiei de Covid-19 și a restricțiilor impuse de autorități, toate aceste activități vor fi desfășurate cu un numar mic de participanți.

De obicei, Ministerul Apărării Naționale organiza în această zi, prin unitățile și instituțiile de învățământ militare, simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, comemorări la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război, expoziții, ceremonii la Mormântul Ostașului Necunoscut, la Monumentul eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției si nu numai.

Astfel de activități erau organizate și în instituțiile de învățământ, precum întâlniri cu veteranii de război, spectacole omagiale, activități cu elevii etc.

Autoritățile administrației publice locale, alături de instituțiile de apărare și ordine publică obișnuiau să invite populația să participe la evenimente desfășurate în multe localități din România, pentru a aduce împreună un omagiu eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

Pentru că este o zi de sărbătoare, Biserica Ortodoxă Română organizează slujbe și rugăciuni de pomenire a eroilor români care au căzut pe câmpurile de luptă, dar și pentru că în aceeași zi se sărbătorește Înălțarea Domnului.

Tradiția se respectă și anul acesta, însă toate activitățile de omagiere vor fi restrânse. În multe orașe din România vor fi depuse coroane și candele în cimitirele eroilor, pentru a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru libertatea, apărarea și întregirea neamului romanesc.

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *