Despre aditivii alimentari care ne fac rău. Monoglutamatul de Sodiu

1397 0

Mâncăm, dar ce mâncăm?

Cumpărăm în fiecare zi de mâncare. De la toate lanțurile de magazine, românești sau de afară. Când putem și condiția materială ne permite, ne cumparăm și specialități. Foarte rar ne uitam la etichetă. De fiecare dată eticheta ne spune și ce substanțe mâncăm. Unele dintre ele nu ne fac bine. Dar se afla în produsele care ne plac.

Vă prezentăm în miniserial, o selecție a unor substanțe, unele dintre ele dând gustul acela care ne face ”să ne lase gura apă”, fatal și care au efecte nocive asupra organismului nostru.

MONOGLUTAMAT DE SODIU (MSG) = E 621

Glutamatul monosodic  sau MSG sau E 621 este un potenţiator de aromă, se găsește în foarte multe alimente si FUNCTIONEAZA CA UN DROG.

MSG = E621 se găsește în semipreparatele existente în comerţ, toate prafurile dubioase care promit mâncare bună făcută din nimic.

Este asociat în general cu mâncarea chinezească, însă se poate regăsi în multe dintre alimentele pe care le consumăm zilnic.

MSG = E 621 este adăugat în cantitate mare la:

– mezeluri, preparate din peşte, semipreparate, sucuri, sosuri de diferite tipuri, alimente congelate, preparate din lapte etc.

– Chipsuri, – Floricele, – Supe-instant, – Condimente, – Pate de ficat, – Pate vegetal, – Salam, – Parizer, – Cremvurşti.

– sosuri, (sos de soia), mezeluri (cârnați, salam, parizer), supe instant, brânzeturi, legume în conservă, unele bulioane

– amestecurile de condimente şi mirodenii cum ar fi produsele de tip ”Vegeta” sau ”Delikat” care conţin până la 15% glutamat monosodic, precum şi supele la plic, condimente pentru peşte, “fix pentru cartofi” etc.

– Lapte praf pentru bebeluși. Oricât ar pare de ciudat, cele mai cunoscute mărci de lapte praf pentru copii conțin MGS, indiferent de denumirea sub care apare pe etichetă.

MSG = E 621 se poate găsi în vaccinuri (chiar şi cele anti-gripale), perfuzii intravenoase (cu maltodextrină) şi în suplimente cu vitamine. Glutamatul monosodic este folosit în toate suplimentele vitaminice sau minerale încapsulate sub formă gelatinoasă.

Deşi glutamatul monosodic este afişat pe produs (aşa cer regulamentele), mulţi producători de alimente sunt conştienţi de faptul că la ora actuală oamenii privesc cu suspiciune un produs care conţine E621 şi caută să folosească alte căi legale pentru a introduce această substanţă în produsele lor. Cel mai des întâlnit ingredient care conţine glutamat monosodic „la greu” este caragenan (E407). Simptomele apărute la scurt timp după consumul de caragenan sunt reacții alergice, probleme la nivel digestiv (crampe, diaree, balonare, flatulență) și toxicitate la nivelul organelor.

Alte săruri ale acidului glutamic (E620) care au proprietăți de potențiatori de aromă sunt glutamatul monopotasic (E622), diglutamatul de calciu (E623), glutamatul de monoamoniu (E624) și diglutamatul de magneziu (E625).

Mulți oameni pot manifesta reacții în decurs de 48 de ore chiar și în urma unui consum mic de MGS, ceea ce îngreunează identificarea sursei alimentare care ar fi putut cauza reacția. Efectele pot include dureri de cap, erupții cutanate, afte, secreții nazale, insomnie, convulsii, modificări de dispoziție, atacuri de panică, palpitații și alte aritmii cardiace, greață, amorțeală, atacuri de astm si migrene.

Glutamatul de sodiu este un drog.

Glutamatul de monosodiu distruge sistemul nervos și crește consistent riscul de epilepsie, de asemenea el este răspunzator și pentru dereglarile hormonale și pentru insulina și hormonul de crestere, scade puterea de concentrare și distruge neuronii și potenteaza comportamentul antisocial și agresiv. Acestea sunt doar unele dintre efectele adverse pe care le produce otrava din mâncare asupra comportamentului uman.

Glutamatul monosodic (E 621) este un drog și un neurotransmitator.

El este întâlnit în mod natural în corpul uman și este responsabil, alături de alți nerotransmițători (ca acidul aspartic), de funcționarea corectă a sistemului nervos. De aceea, pentru o funcționare corectă a creierului și a organelor interne, este absolut necesar să existe un nivel echilibrat al concentrației acestora în corp.

Toate organele interne din corpul nostru conțin receptori ai glutamatului, adică reacționează specific la prezența glutamatului. Suprastimularea acestor receptori (în creier sau în alte organe) duce la numeroase dezechilibre interne și la probleme de sănătate care copiază simptomele altor boli (fibromialgie sau aritmie cardiacă, de exemplu), dar continuă să fie greșit diagnosticate de medici (uneori chiar mai mulți ani) care prescriu adesea medicamente scumpe și cu o mulțime de efecte secundare periculoase. Nefericitul “gurmand” va constata că are o viață mizeră și că sănătatea lui dă semne de deteriorare galopante.

Glutamatul de sodiu “arde” neuronii.

Glutamatul actionează ca un stimulent la nivelul creierului. El păcălește întregul organism, mai ales gustul, care pare să fie bun, chiar dacă alimentul este stricat sau deteriorat. În acest fel E621 păcălește creierul și stimuleaza activitatea neuronilor care pe termen lung ajung la distrugere.

– are efect neurotoxic: poate produce dureri de cap, greață, slăbiciune, ameteală, senzații de arsură în antebraț și ceafă, astm, respirație dificilă, scade puterea de concentrare şi distruge neuronii şi potenţează comportamentul antisocial şi agresiv, depresie, hiperactivitate, reacții de furie, migrene, amețeală, dezechilibru, dezorientare, confuzie mentală, anxietate, atacuri de panică, modificari de comportament, probleme de comportament, atenție deficitară, letargie, somnolență, insomnie, paralizie, sciatica, vorbire inconsistentă, frisoane, pierderi de memorie.

– tulburări cardiace: aritmie , fibrilație arterială, tahicardie (palpitații), încetinirea inimii , angină pectorală, cresterea tensiunii, scăderea tensiunii;

– Gastrointestinale: Diaree , greață, vomă , crampe stomacale, colon iritat, hemoroizi, sângerari rectale.

– suprastimulează celula nervoasă, are un efect dezastruos asupra neuronilor din creier și poate contribui la declanșarea maladiilor Huntington, Alzheimer, Parkinson, sindromul ADHD

– fiind un neurotransmițător, provoacă dependență, ca și drogurile;

– Piele: Crăpături, mâncărimi, leziuni bucale, paralizie parțială, uscarea gurii, înțepenirea feței, înțepenirea limbii, cearcăne sub ochi.

Glutamatul de sodiu produce obezitatea.

Creșterea în greutate a populației la nivel mondial are ca sursă sigură glutamatul de monosodium.

Articolul a fost realizat cu ajutorul doamnei inginer Tudor Nicoleta, expert în calitate.

Dragi cititori, uitați-vă pe etichetă. Cumpărați produsele care trebuie. O parte dintre producători deja au pus pe etichetă faptul ca produsele lor nu conțin substanța de mai sus. Alți producători au pus pe etichetă faptul că produsele lor nu conțin conservanți și alte substanțe dăunătoare. O parte din producătorii de produse de tip ”Vegeta” și ”Delikat” au scos substanța nocivă din produsele lor, precum și conservanții. Căutați-le produsele și nu le mai folosiți pe ale celorlalți.

Dacă suntem sănătoși, nu putem fii conduși ca turma!

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Ziua mondială a inimii

Postat de - 29 septembrie, 2021 0
FacebookTwitterÎn fiecare an, la 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *