Eșec? Neputință? Incompetență? Centrele de vaccinare se închid pe rând, personalul nu a fost plătit, vom avea noi restricții, loterie și tichete de masă

985 0

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că noi restricţii pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 vor fi stabilite prin hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, cel mai probabil pe 12 septembrie

În transportul public nu vor fi impuse restricţii, întrucât este considerat serviciu esenţial, dar va rămâne obligatorie purtarea măştii de protecţie.

Spitalele publice vor deveni mixte, deschise atât pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, cât şi pentru cei cu alte afecţiuni: „Dacă va creşte numărul de cazuri, readaptăm spitalele sub formă mixtă, în primul rând. Adică fiecare spital să aibă o zonă, un număr de paturi, paturi de terapie intensivă pentru aceste cazuri şi, bineînţeles, s-a discutat de detaşare de personal, de suplimentarea locurilor, de unităţile mobile de terapie intensivă, de unitatea suplimentară care e la Elias. Toate acestea trebuie puse la punct din nou pentru a fi activate”, a precizat Raed Arafat.

Tineri și copii – internați la ATI

„Înainte, copiii făceau forme uşoare, fără niciun fel de problemă. Era extrem de rar să găseşti un copil într-un spital. În SUA, în urmă cu o săptămână, aveau 1.900 de copii în spitale şi 500 în terapie intensivă. Poate nu e o cifră aşa de mare pentru Statele Unite, dar înainte nu aveau aşa ceva. Asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi, pentru că varianta Delta are un impact pe vârsta tânără, pe copii, mai mare decât variantele trecute”, a subliniat Raed Arafat.

Este foarte posibil să ajungem la un număr mai mare de copii bolnavi şi în România, iar autorităţile se pregătesc pentru cel mai grav scenariu: „Nu dau cifre. În acest moment, vedem cum urcă. 500 de cazuri pe zi şi 200 la ATI sunt gestionabile, problema este ce urmează, care va fi trendul. În Olanda, au urcat încet-încet şi brusc a urcat la 90 de grade graficul şi a crescut foarte mult numărul cazurilor. În alte ţări, a rămas mai controlabil. Vedem ce o să fie la noi. Între timp, am avut discuţii cu Ministerul Sănătăţii, cu managerii spitalelor, pe regiuni, cu directorii DSP, ca să fim pregătiţi, să pregătim inclusiv locuri pe Terapie Intensivă pentru copii, în caz că vom avea astfel de cazuri”.

Două ţări considerate etalon în gestionarea pandemiei – Marea Britanie şi Israelul – au anunţat că încep programe de testare a populaţiei pentru determinarea nivelului de anticorpi COVID-19.

Israelul testează 1,5 milioane de minori, cu vârsta între 3 şi 12 ani – neeligibili pentru vaccinare – pentru a vedea în ce măsură au dezvoltat imunitate naturală la noul coronavirus. În acest fel, guvernul israelian vrea să evite o eventuală închidere a şcolilor, în condiţiile creşterii numărului de cazuri provocate de varianta Delta. Cei care au un nivel suficient de anticorpi nu vor fi obligaţi să stea în carantină în cazul în care sunt expuşi la virus. Pentru copiii de peste 12 ani, în această ţară se derulează o campanie de vaccinare, simultan cu administrarea celei de-a treia doze de ser împotriva COVID-19.

În Marea Britanie, 8.000 de persoane se vor putea înscrie într-un studiu de testare a nivelului de anticorpi, ale cărui rezultate vor sta la baza unei eventuale decizii de administrare a celei de-a treia doze  celor care au schemă completă de vaccinare împotriva COVID, au anunţat autorităţile.

Australia, în carantină strictă

Australia a înregistrat duminică, 22 august,  914 noi cazuri de infecţie cu varianta Delta, un nou record, după 894 de contaminări confirmate sâmbătă, 21 august.  Statul Victoria se află în prezent în a şasea perioadă de carantină de la începutul pandemiei, în timp ce carantina impusă în Sydney, aflat în New South Wales, a fost prelungită până la finalul lunii septembrie.

Prim-ministrul Scott Morrison a anunţat că ţara va rămâne în carantină strictă, în ciuda protestelor violente din unele oraşe, potrivit publicaţiei „The Guardian”.

„Nu puteţi să trăiţi cu carantină veşnic şi, la un moment dat, va trebui să faceţi acea schimbare de direcţie, şi asta va fi făcută la 70%”, a declarat Morrison într-un interviu acordat Australian Broadcasting Corporation.

În loc de concluzie:

În România – măsuri disperate, populiste și nici măcar nu suntem în campanie electorală. Tichete de masă în valoare de 100 de lei pentru cei care se vor vaccina împotriva COVID cu schema completă – proiect de OUG lansat de guvern!

Cei care se vor vaccina împotriva COVID  cu schemă completă vor primi tichete de masă şi vor putea participa la loteria de vaccinare, odată ce ordonanţa de urgenţă pregătită de guvern (pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020), care reglementează aceste măsuri, intră în vigoare.

Valoare tichetelor de masă va fi de 100 lei.  Se vor putea înscrie la loterie cetăţenii români, vaccinaţi împotriva COVID cu schemă completă. Prima extragere va avea loc în luna octombrie.

Tot în România, o campanie ca un imens eșec, incompetență și indiferență – centrele de vaccinare se închid pe rând, iar personalul nu a mai fost platit. Luna mai este ultima pentru care s-au primit banii. Contrar informațiilor vehiculate și acuzațiilor apărute în spațiul public, blocajul nu este la nivel local, ci fix la Ministerul Sănătății, principalul ordonator de credite.

Și tot în România, așa cum am mai scris aici, pandemia a dus la mari întârzieri în diagnosticarea și monitorizarea pacienților, a închis luni de zile spitale, iar bolnavii cronici se tem în continuare să meargă la spital, atât din cauza condițiilor precare, cât și din cauza personalului nevaccinat.

Dar astea sunt simple detalii, nu-i așa? Pare că sfidarea și inconștiența acestei categorii a personalului medical nu interesează pe nimeni.

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *