Iulie 2023: vara TM2023 continua in ritm de teatru, dans si cinema

579 0

Un vis devenit realitate, Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023 aduce in aceasta luna o personalitate absoluta si un moment de varf al programului cultural din acest an, pe langa un festival de film deja indragit, spectacole de teatru inedite si fascinante, ale unor trupe de teatru marcante atat din Timisoara, cat si din tara, mai multe evenimente de arte vizuale si sculptura, plus o expeditie maritima, acum in drum catre Elefsina, colega ECoC din Grecia in acest an.

 

Incepem cu mult asteptatul moment al lunii, care va avea loc in trei reprezentatii, pe 20 iulie de la ora 19:00 si pe 21 iulie, de la orele 16:00 si 19:00: Comedie infernala/ The infernal comedy, avandu-l ca protagonist pe celebrul actor John Malkovich, dublu nominalizat la Oscar, la Globurile de Aur si la premiile BAFTA. Teatrul National din Timisoara continua deci Anotimpurile FEST-FDR cu un eveniment unic, o premiera absoluta pentru Timisoara si un moment de varf al Capitalei Europene a Culturii. Comedie infernala este un spectacol pe care autorul sau, Michael Sturminger, care semneaza si regia artistica, l-a scris special pentru celebrul actor, construind un dialog intre limbajul vorbit si cel cantat iar universul sonor este punctat de muzica lui Vivaldi, Mozart, Beethoven, Haydn, Weber, Gluck si Boccherini si sustinut de sopranele Susanne Langbein si Chen Reiss si de renumita orchestra Wiener Akademie Orchester, dirijata de Martin Haselbock, creator al conceptului muzical al spectacolului.

 

Continuam cu a zecea editie a festivalului de film Ceau, Cinema! care isi va deschide portile cu un cine-concert. Astfel, pe 12 iulie, in Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, veţi putea descoperi o capodopera a cinematografiei norvegiene din perioada muta: Petrecerea de nunta din Hardanger / The Bridal Party in Hardanger / Brudeferden i Hardanger (1926), realizat de Rasmus Breistein. Filmul va beneficia de o coloana sonora inedita, realizata si interpretata live de artistul timisorean Petre Ionutescu, cunoscut sub numele de scena Trompetre. In aceeasi zi va avea loc si o lansare de carte: Ceau, Cinema! Din spatele scenelor. Tot din categoria cinematografiei, dar in alta maniera, in cadrul proiectului Ne vedem la cinema?! – Rolul cinematografelor de arta şi al festivalurilor de film in epoca platformelor online, un program finantat prin Granturile SEE si Norvegiene, Asociatia Pelicula Culturala organizeaza patru paneluri de discuţii despre finanţarea festivalurilor de film, despre atragerea publicului la festivaluri, despre rolul cinematografelor in epoca platformelor şi despre importanţa programelor de educaţie cinematografica.

 

Pe 13 iulie vor putea fi vizionate filmele din competitia Ceau, Cinema!: Victima, o drama plina de suspans despre o femeie care isi cauta dreptatea intr-o societate rasista, sfasiata intre familie si cautarea adevarului; Paine si Sare, un film inspirat din evenimente reale si jucat de actori neprofesionisti si Gritt, un film despre artista Gritt care se lupta pentru relevanta si apartenenta intr-o societate neprimitoare, dar apoi trece printr-un proces de radicalizare in numele artei. Sectiunea Focus Norvegia si filmele Eclipsa, Cel mai tare sef si inca doua lozuri, printre altele, vor mai putea fi urmarite in programul festivalului.

 

Inca un eveniment de top al iunii iulie este spectacolul Tinerete fara Batranete si Viata fara de Moarte, care va avea loc intre 25 iulie si 30 iulie. Tinerete fara Batranete si Viata fara de Moarte este un spectacol de teatru cu marionete gigantice si muzica live. Avand ca inspiratie povestea omonima culeasa de Petre Ispirescu in anul 1862, spectacolul reda o poveste a supranaturalului folcloric romanesc, despre filosofia mitologica, nemurire, fericire, viata si moarte. De la personajele mitologice specifice basmelor romanesti si pana la aranjamentul publicului, spectacolul reuseste sa puna in valoare cunoscutul basm romanesc cu toate subintelesurile sale, dar si sa aduca in prim-plan importanta interpretarii lui in contemporaneitate. Organizat de Asociatia Prin Banat, spectacolul Tinerete fara Batranete si Viata fara de Moarte este unul dintre momentele principale ale Programului Cultural Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii.

 

In ordine cronologica, programul cultural al lunii iulie contine spectacole de circ si dans, filme de arta, piese de teatru, expeditii maritime si expozitii de sculptura. Astfel, pe 6 iulie Le Plus Petit Cirque du Monde, o importanta companie de circ si dans din Franta prezinta in Piata Traian, impreuna cu renumita companie de dans contemporan Unfold Motion, un spectacol ca un laborator in care initiativele artistice, urbane si civice se reunesc pentru beneficiul si imbogatirea tuturor. Tot pe 6 iulie, la Cinema Victoria, Bienala de arta contemporana Art Encounters 2023 prezinta o selectie de filme de arta care urmaresc firele narative ale editiei intitulate My Rhino is Not a Myth: Streams of Navigation | Bienala Art Encounters 2023. De asemenea, Asociatia Antagon va prezenta pe 6 iulie cel de-al cincilea showcase Muzicon cu Generale si OCVCP la Codru Urban Garden (Cazarma U).

 

In ziua de 7 iulie se incheie Atelierul de arhitectura printr-un workshop in Casa de rugaciune a Sinagogii din Fabric, aducand si un vernisaj aniversar The Secret Garden: Wonder and Reverence for the Natural World, la Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara din Piata Victoriei. Tot pe 7 iulie, Teatrul German de Stat din Timisoara propune evenimentul Destine Dunarene, un altfel de tur ghidat al capitalei Banatului. In cadrul acestui tur al orasului, ghidat de actori, publicul se va intalni cu personalitati din diferite epoci ale istoriei Timisoarei, despre care va afla detalii pana acum necunoscute si neobisnuite, atat din vietile lor, cat si din istoria orasului. Tot pe 7 iulie se inchide si expozitia Distant realities / Realitati indepartate, o expozitie suprarealista a artistei Tincuta Marin, curatoriata de curatorul britanic Mark Gisbourne si expusa in cadrul Galeriei Jecza. Atelier dedicat mamelor refugiate din Ucraina si copiilor lor, O estetica a (im)perfectiunii va avea loc de asemenea pe data de 7 iulie la Casa Tineretului.

 

Festivalul Impuls organizat in Cartierul Fabric, inceput pe 22 iunie, se incheie pe 7 iulie cu o redefinire a imaginarului comun despre oras si locuitorii lui si cu conectarea dincolo de bariele sociale si geografice. Un festival complex de arta stradala, cu spectacole multimedia, reprezentantii de circ si dans contemporan, ateliere de circ, dans imersiv, ateliere de arhitectura participativa dar si un concert extraordinar al formatiei Josef Josef incheie evenimentul, cu speranta continuitatii si in sezonul viitor. Trupa aduce un concert de muzica klezmer si muzica tiganeasca in Piata Traian, in prezenta Erik Slabiak, fondatorul grupului Les Yeux Noirs, care in 2019 incepe o noua aventura muzicala alaturi de alti cinci muzicieni, sub denumirea de Josef Josef. De la compozitii originale si melodii traditionale la cantece idis si tiganesti, amestecate cu ritmuri actuale, repertoriul celor de la Josef Josef este o adevarata calatorie muzicala in zona Balcanilor si a Europei de Est, in inima culturii evreilor si romilor.

 

Tot in Piata Traian, intre 7 si 8 iulie va avea loc Fabricultura, un mic festival prin care vom redescoperi farmecul cartierului Fabric prin sculpturi marete din lemn reciclat, elemente vizuale cutting-edge si realitate augmentata. De asemenea, suntem invitati sa ne delectam cu bunatatile culinare si ospitalitatea negustorilor de Traian.

 

Din categoria invitatilor UVT, laureati ai Premiului Nobel, un eveniment important pentru Timisoara va avea loc intre 6 si 7 iulie in Aula Magna al Universitatii de Vest din Timisoara: conferinta economistului Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în anul 2007, cu titlul Financial crises: why they happen and what to do about them, moderataa de redactorul-ssef al publicattiei Forbes Romania, Ionutt Bonoiu, o voce importanta a presei din domeniul analizei financiare ssi economice, publicist cu vizibilitate al mediului public romaanesc.

 

Ziua de 8 iulie aduce primul spectacol din stagiunea de vara de la Teatrul Basca, Casa cu maimute, un spectacolul de teatru care işi propune sa exploreze diverse povesti ale cartierului Fabric din Timisoara, pornind de la legende urbane cat si materiale documentar si de arhiva. Avand ca fundal cladirile istorice ale cartierului Fabric, in special Palatul Stefania, cunoscut drept „casa cu maimute” datorita celor patru statui de pe fatada, spectacolul se axeaza in special pe relatia dintre indivizi cat si relatia acestora cu istoria. Acest spectacol poate fi vizionat si pe data de 20 iulie.

 

Intre 8 si 9 iulie va avea de asemenea loc un Atelier de design sustenabil organizat de echipa HEI – House of European Institutes, prin care sunt invitate creatoare, mestesugarese contemporane si designerite de produs din Timisoara.

 

Din sectorul dansului contemporan, ziua de 9 iulie incheie Scoala de vara de dans contemporan, ce reuneste la Timisoara tineri pasionati de dans contemporan din regiune si din tara, intr-un mediu creativ si formativ. Asociatia Noi Re-Cream va prezenta spectacolul celor 30 de tineri pasionati de dans contemporan care au colaborat timp de 10 zile sub indrumarea coregrafilor Lavinia Urcan si George Plesca. Tot pe 9 iulie va vea loc si piesa Ce-am avut. Ce ne-au dat, o cercetare artisticaa / documentaraa a fenomenului migrantilor si a valurilor de refugiati care au ajuns în Romania nu doar recent, odata cu declansarea razboiului din Ucraina, ci si în ultimii ani. Textul vorbeste despre migratie si destinele refugiatilor, avand la baza istorisiri reale scrise de dramaturgi romani si ucraineni. Muzica si coregrafia spectacolului sunt semnate de artisti din Ucraina, care s-au alăturat echipei de la Teatrul Basca. In aceeasi data se va inchide Circular Catalysts, un program menit sa genereze noi colaborari intre designeri, artisti si mestesugari romani si britanici si sa faciliteze conversatii fertile in jurul practicilor si proceselor de productie sustenabile.

 

Ziua de 10 iulie este si ultima zi in care mai puteti vizita Laboratoarele memoriei la Casa cu iedera, un concept initiat de Renée Renard in 2017 si care porneste de la premisa ca orice spatiu (natural sau construit de om) este nu doar un martor tacut si mereu prezent al existentei umane, ci si un complex colaj de istorii si intamplari, un adevarat depozitar al memoriei. Noua serie de Laboratoare ale memoriei in care sunt prezentate povestile caselor din Timisoara a prezentat misterioasa Casa cu iedera, multi ani inaccesibila pentru public. Continuand periplul prin luna iulie, George Plesca, din compania de dans Contemporary Creative Dreamers din Bucuresti, vine la Timisoara cu un spectacol de dans contemporan in premiera, What remains, o productie originala dedicata Cadre&Forme 2023, care va avea loc la Casa Tineretului pe data de 11 iulie.

 

Pana pe 14 iulie mai aveti timp pentru a vizita proiectul HIPERESTEZIA de la Bastion 2, care abordeaza interferenta dintre cunoasterea lumii in sens clasic si impactul artei tehnologice ce aduce cu sine o experienta imbogatita a simturilor. Tot in 14 iulie, de la ora 20.00, sunteti invitati la un spectacol de dans inedit la Teatrul Basca, My invisible noisy inside, un performance de dans contemporan, o declarație a dualității umane si o analiză personală a tot ceea ce este vizibil și invizibil. Intre 14 si 15 iulie va avea loc la Casa Tineretului si un workshop sustinut de Vittoria de Ferrari Sapetto care isi incepe propria cercetare prin aprofundare a diferite tehnici de dans si a artelor martiale.

Ziua de 15 iulie aduce TURNUL #urmatorulnivel [VR], prin care publicul este invitat sa vizioneze aceasta productie folosind tehnologia VR si sa exploreze interiorul Turnului de Apa din Iosefin, locul in care s-a filmat spectacolul.

 

Intre 12 si 15 iulie vor avea loc doua evenimente inedite pentru Timisoara, doua spectacole in regim live streaming, unul din Elefsina, Grecia si altul din Patras, care pot fi urmarite si folosind aplicatia Spotlight Timisoara pe ehipamente VR cu acces liber. Tot la Elefsina, inedita expeditie maritima SEA 2023 Circumeuropa va prezinta expozitia fotografului grec Nikos Economópulos.

 

Inapoi in Timisoara, dar tot in regim VR, pe 16 iulie poate fi urmarit Copacul #treeoflife.inc [VR], un spectacol marca Teatrul Basca, in regia lui Alexandru Mihaescu. Tot din cadrul artelor performative, intre 10 si 16 iulie, artista interdisciplinara, performerul, compozitoarea si autoarea Oana Hodade va invita la o plimbare prin oras: esti aici. Subiectele principale in practica artistei sunt memoria, arhivele si limbajul si este interesata de comunicarea emotionala ca raspuns la gandirea conceptuala in artele contemporane. Tot pe data de 16 iulie se va inchide si cea de-a cincea editie a Bienalei Art Encounters – My Rhyno is not a Myth, editie dedicata intersectiei dintre arta, stiinta si fictiuni, realitatile hiper-digitale, avangarda modernista si lumea artei contemporane. Tot din zona artelor vizuale, pe 19 iulie se incheie expozitia de sculptura (La) Limitele Reprezentarii, o expozitie gazduita de Galeriile Jecza, ce isi propune sa aduca in centrul atentiei periferia consolidata istoric a unor grupuri culturale semnificative atat istoric, cat si etnic. O expozitie interesanta, Tabachera cu scorpion, ce porneste de la romanul Scorpionul (Der Skorpion) si publicat in perioada interbelica de scriitoarea germana de origine romana Anna Elisabet Weirauch, este o calatorie vizuala intr-un roman queer, in care autoarea propune o incursiune subiectiva formulata prin metoda suprarealista a hazardului obiectiv intr-un univers “lesbian”. Aceasta expozitie se inchide pe 20 iulie la Bastion 3.

 

Ce-am avut. Ce ne-au dat, un spectacol al Teatrului Basca, in regia lui Alexandru Mihaescu, este o cercetare artistica/documentara a fenomenului migrantilor si a valurilor de refugiati care au ajuns in Romania nu doar recent, odata cu declansarea razboiului din Ucraina, ci si în ultimii ani, si va avea loc pe 21 iulie. Expozitia Wonder and reverence for the natural world / Mirare si reverenta pentru lumea naturala, o expozitie care pune intrebari, oferind critica pozitiva asupra modului in care ar trebui sa ne comportam cu semenii nostri non-umani, se va inchide pe 21 iulie, la Pepiniera 1306 din Piata Victoriei.

 

Zilele de 22 si 23 iulie aduc in lumina reflectoarelor un spectacol indragit de publicul timisorean: Animal Crossing, o productie a Teatrului Basca prin care sunt expuse notiuni legate de granite, preconceptii si limite conceptuale. Tot pe data de 23 iulie, Kinema Ikon aduce la Complexul Muzeal Arad o expozitie interactiva: kimæra / module 8 / Suzana Dan: Time Flies, despre timpul care zboara si care a devenit astfel un monument eronat pentru eroarea pe care o poti (sau nu) declansa cu simpla apasare a unui buton. De asemenea, intre 28 iulie si 20 august va avea loc kimæra / module 8 / Mecanisme de Supravietuire, un proiect care se constituie din lucrari in care abordarile sunt diverse ca tehnica si continut, dar persista perspectiva personala si extrem de sensibila asupra lumii in care traim.

 

De la instalatii la gastronomie, in data de 29 iulie va avea loc un atelier gastronomic in prezenta lui Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), o noua intalnire gastronomica inspirata de ingredientele din bucataria de sezon.

 

Finalul lunii iulie incheie si International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival, parte a proiectului Patrimoniul sub reflectoare Timisoara realizat in parteneriat cu Muzeul National al Banatului si Festivalul International de Cultura si Patrimoniu Digital, organizat de Universitatea Politehnica Timisoara si care a reunit curatori, artisti digitali, profesori si studenti din Romania, Norvegia, SUA, Austria, Italia, Danemarca, Lituania si alte tari intr-o manifestare de incursiune in dimensiunile culturale ale tehnologiilor digitale imersive. Insa pana la finalul lui august 2023, din acelasi spectru digital, veti putea vizita Patrimoniul sub reflectoare Timisoara – Lumi paralele, organizata in mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, parte a proiectului Spotlight Heritage Timisoara. Expozitia propune o incursiune in istoria cartierelor printr-o cheie baroca: alegoria simturilor, prezentand secvente din viata cotidiana din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) si Giroc (2023), un cartier dormitor din perioada comunista. in acest sens, in mansarda bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colectiile Muzeului National al Banatului, care ilustreaza viata economica, sociala si culturala a celor 5 cartiere din Timisoara, alaturi de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri si texte literare (roman, jurnal, memorii).

 

Va invitam sa va bucurati de o luna intensa de vara, cu iz de tei si evenimente dintre cele mai spectaculoase, in acord cu o stare de comedie infernala.

 

Programul Cultural National „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in 2023” este finantat de Primaria Municipiului Timisoara, Ministerul Culturii si Consiliul Judetean Timis.

 

 

 

Principalii parteneri: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recas, Iulius Town, Profi

Partener media principal: TVR

Partener de mobilitate: Automobile Bavaria

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *