Marele trofeu național al fotbaliștilor vâlceni

559 0
În urmă cu cincizeci de ani, fotbaliștii vâlceni au adus Cupa României la Râmnicu Vâlcea. Se întâmpla în 1973.
Am fost la aniversarea acestei victorii ieri, 14 iulie 2023, la Arenele Romane din municipiu. Este o minune să stai față în față cu acești campioni.
Pentru cine nu știe, echipa noastră de fotbal, Chimia, juca în perioada aceea în campionatul secund de fotbal. Puține echipe din eșalonul doi au reușit să treacă de marile nume ale fotbalului românesc pentru a obține Cupa României. Chimia Râmnicu Vâlcea și-a înfrânt toți adversarii în sezonul 1972-1973 și a adus acasă acest important trofeu la finalul competiției. În sezonul următor, echipa a promovat în divizia națională de fotbal.
Finala Cupei României din 1973 a fost primul dintre cele mai emoționante evenimente sportive trăite la mare intensitate de vâlceni. S-a jucat în două meciuri consecutive, conform regulamentului de atunci, prima partidă încheindu-se la egalitate. La finalul celei de a doua, căpitanul Ion Petrică a ridicat trofeul deasupra capului în văzul unei țări întregi. Partida a fost transmisă la televizorul alb-negru al vremii fiind urmărită cu sufletul la gură de sute de mii de vâlceni. Fotografia Chimiei Râmnicu Vâlcea și a cupei câștigate a ocupat a doua zi paginile tuturor publicațiilor românești .
Să spunem cu această ocazie numele eroilor de atunci, începând cu antrenorul Dumitru Anescu: Stana, Burlacu, Ciobanu, Pintilie, Petrică, Haidu, Ionescu, Șutru (Orovitz), Donose, Gojgaru (Popescu) și Iordache (Tifirel).
În prima divizie, la Chimia Râmnicu Vâlcea, au jucat de-a lungul timpului: Crăciunescu, Lepădatu, Enache, Borz, Cincă, Nicolae, Păunescu, Dumitriu, Peniu și Constantin, Roșca, Pavel, Bașno, Iordan, Catargiu, Cheran, Udrea, Carabageac, Savu, Stan, Alexandru, Vergu, Ceaușilă, Iovan, Coca, Gîngiu, Stanca, Teleșpan, Preda, Buduru, Verigeanu.
I-am văzut și i-am aplaudat pe mulți dintre ei ieri, la Arenele Romane din Râmnicu Vâlcea. După cincizeci de ani. Cu toții au primit întreaga recunoștință a celor prezenți și un dar din partea organizatorilor. Ion Crăciunescu, fost jucător al echipei și apoi arbitru de renume internațional, i-a oferit cadoul primit copilului-fotbalist aflat în public care s-a declarat a fi cel mai bun din generația sa. Un fel de ștafetă peste cei cincizeci de ani care s-au scurs de la marea performanță a fotbalului vâlcean.
Mă număr printre parlamentarii care au inițiat modificări legislative dedicate sportivilor români. Cluburile care au sporturi de echipă funcționează și după completările legislative pe care le-am semnat în calitate de deputat. Staful tehnic al echipelor sportive beneficiază de sistemul de angajare oferit sportivilor, ca urmare a unei inițiative pe care am avut-o în Parlamentul României și este pe drumul spre votul final inițiativa care îi susține la pensie pe campionii olimpici și mondiali și pe antrenorii lor.
M-am simțit acasă printre campionii vâlceni cărora le urez la rândul meu viață lungă în sănătate, înconjurați de recunoștința noastră, a tuturor!

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *