Obiectivele şi progresele României pentru creșterea volumului de combustibili regenerabili. Concluziile dezbaterii online „Stop Aruncării Uleiului Alimentar Uzat – exemple de bune practici și stimularea colectării în România”

722 0

De ce trebuie să colectăm uleiul alimentar uzat? Cum colectăm uleiul folosit? Și, poate cel mai neclar pentru mulți dintre români: Ce putem face cu uleiul folosit, odată ce l-am colectat?
Aici intervine campania de informare derulată de Asociația Energia Inteligentă, prin care se încearcă, pe de o parte, creșterea gradului de conștientizare a importanței colectării uleiului alimentar uzat şi, pe de altă parte, identificarea impactului pe care acest deșeu utilizat în producerea biocombustibililor îl are în ceea ce privește ponderea sau cantitățile colectate. Nu în ultimul rând, printre obiectivele majore ale Asociației Energia Inteligentă se numără promovarea consistentă şi susţinută a unei iniţiative legislative, care să se concretizeze într-o colectare corespunzătoare a uleiului uzat, într-o valorificare a acestuia şi în crearea de valoare adăugată.

Un studiu realizat de Deloitte, la inițiativa Asociației Energia Inteligentă, privind utilizarea uleiului alimentar uzat pentru producerea de biocombustibil arată că România este abia la începutul implementării unui sistem de colectare a uleiului de gătit folosit, cu un potențial mare de creștere în ceea ce privește cantitatea de colectat.

Care sunt obiectivele privind creșterea volumului de combustibili regenerabili în mixul energetic în perioada următoare pentru îndeplinirea noilor ținte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și cele mai elocvente modele de bune practici din România s-au numărat, așadar, printre temele abordate în cadrul evenimentului online „Stop Aruncării Uleiului Alimentar Uzat – exemple de bune practici și stimularea colectării în România”, organizat de Asociația Energia Inteligentă.

“La începutul acestui an, Asociația Energia Inteligentă a inițiat o campanie de conștientizare asupra a ceea ce înseamnă uleiul alimentar uzat, atât din perspectiva elementelor de mediu, din perspectiva diverselor obligații pe care le avem asumate la nivel european, din perspectiva altor obligații pe care le avem la nivel european – și anume Pachetul <Fit for 55>, care prevede anumite elemente specifice de reciclare, de obținere a uleiului uzat sau a elementelor care, ulterior, pot fi transformate în biocombustibil, dar și de reducere a folosirii biocombustibilului clasic, obținut prin plante tehnice de pe terenuri agricole și, nu în ultimul rând, dintr-o perspectivă de dezvoltare a României, de creștere a rezilienței, dar și a ceea ce înseamnă obținerea de venituri suplimentare în România sau crearea de valoare adăugată în România” a declarat, în deschiderea evenimentului online, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. „Am mizat pe multipli vectori pe care îi considerăm absolut necesari a fi folosiți și dezvoltați în România, pentru că toate acestea sunt, pe de o parte obligații asumate, iar nerespectarea lor atrage după sine amenzi, pe care, în final, le plătesc oamenii – prin taxe, impozite, accize și așa mai departe – și, în același timp, discutăm despre niște oportunități pe care le avem în momentul de față, foarte importante, mai ales în contextul în care ne găsim, un context în care discutăm despre o criză energetică, o potențială criză alimentară și stăm în permanență cu “sabia deasupra capului” atunci când discutăm despre criza combustibililor”, a adăugat fondatorul Asociației Energia Inteligentă.

Din nefericire, mulţi români aleg să se debaraseze de uleiul alimentar folosit aruncându-l la chiuvetă, fără să știe că există centre de reciclare în marile lanțuri de magazine.

„Carrefour România practică această colectare a uleiului alimentar uzat încă din 2019, când noi am simțit că există o astfel de nevoie în piață și, într-adevăr, este o resursă care poate fi folosită în alte procese. A pornit în urma unor discuții interne, odată cu lansarea unui program al nostru extrem de important – acela de a avea primul magazin „zero waste”. Proiectul l-am început la Băneasa, iar ideea era una simplă: să nu mai generăm niciun fel de deșeu care să meargă către groapa de gunoi, iar, pe cât posibil, toate deșeurile să ajungă la stația de sortare, colectare, reciclare (biogaz inclusiv).  Proiectul a fost un succes, evident cu niște costuri și implicații considerabile, dar am demonstrat că se poate face un astfel de lucru. Prin urmare, intenționăm să luăm aceste învățăminte, să le ducem către întreg lanțul Carrefour și, sperăm ca, în următorii ani sau cât mai curând, să avem cât mai multe magazine „zero waste”.” a declarat Felician Cardoș, Environmental Manager Carrefour România.

În prezent, retailerul dispune de 62 de magazine în care este colectat uleiul alimentar uzat – un exemplu de perseverenţă şi determinare în valorificarea acestui deşeu.  Compania plănuieşte să ducă, în viitor, acest proiect la un nivel superior. „De ce nu mergem cu acest proiect către tot lanțul Carrefour, care însumează peste 360 de magazine? Motivul este acela că proiectul are nevoie de o perioadă de maturizare, iar, în plus, sunt și niște dificultăți logistice inerente, cărora li se alătură partea de operațional… Așadar, nu vrem să lansăm un proiect doar de dragul de a-l lansa, fără ca el să fie operațional, ci dimpotrivă: clientul să simtă o satisfacție atunci când apelează la o astfel de opțiune,” a explicat oficialul Carrefour România.

Campania a fost una simplă, eficientă. Conform iniţiativei Carrefour, clientul poate aduce în 4 litri de ulei uzat, pentru care primește la schimb un litru de ulei nou. „Până în prezent, ne mândrim cu faptul că am reușit să strângem din piață un număr de 800.000 de litri de ulei uzat, pe care l-am dus mai departe, cu ajutorul colectorilor cu care Carrefour lucrează, către stațiile de biocombustibil, ” a adăugat Felician Cardoş.

Românii care dispun de cantități mari de ulei alimentar uzat, pe care îl doresc valorificat, dar şi companiile pot să apeleze la firme specializate în colectarea acestui deşeu.

„În momentul de față, avem campanii în dezvoltare, derulate de societatea noastră, reprezentând colectarea selectivă, de la populație. Mai precis, colectăm uleiul alimentar uzat chiar de la domiciliul persoanelor respective. Noi activăm în mai multe orașe din țară, în special în centrul, sudul și sud-estul țării. Este dificil însă, având în vedere numărul mare de solicitări venite din diverse orașe. Facem însă eforturi pentru a onora cât mai multe dintre aceste solicitări. Ne referim aici la o cantitate de minimum 5 litri de ulei alimentar uzat per gospodărie, în schimbul căreia familia respectivă va primi un litru de ulei alimentar nou. Tuturor acestor solicitări din partea persoanelor fizice li se adaugă solicitările lansate de către reprezentanți din domeniul HORECA. În cazul HORECA, colectarea se face simplu: le punem la dispoziție, în baza unui contract încheiat în prealabil,  mai multe recipiente pentru colectarea uleiului alimentar uzat, apoi, la solicitarea acestora, venim și îl ridicăm. La fel procedăm si în cazul gospodăriilor”, a declarat Adrian Bradea, administrator Bracos Oil, în cadrul dezbaterii online iniţiată de Asociația Energia Inteligentă.

Iar unele localități au devenit fruntașe la colectarea uleiului alimentar uzat, mobilizându-se cu resurse consistente pentru colectarea şi valorificarea acestui deşeu. În municipiul Miercurea Ciuc s-au organizat, periodic, campanii de colectare, la care locuitorii orașului au fost foarte receptivi.

„Experiența este total pozitivă, dar această experiență a autorității locale a fost precedată de un program, care s-a derulat câțiva ani, dezvoltat de o organizație neguvernamentală de mediu, care, periodic, lansa acțiuni de colectare a uleiului alimentar uzat de la gospodării.  A mai existat proiectul unei companii petroliere care, prin intermediul benzinăriilor, colecta acest ulei alimentar uzat. Bazându-ne pe toate aceste încercări, am văzut că aici este nevoie de o abordare mult mai serioasă, deoarece este vorba despre o problemă reală – mai ales în gospodăriile din blocuri, în apartamente, este important ce se întâmplă cu uleiul alimentar uzat. De aceea, din experiența avută în oraș de către acea organizație neguvernamentală, la inițiativa unei companii private, care prelua aceste uleiuri alimentare uzate, cu sprijinul Municipalității, s-au montat un număr de 15 containere. Iar, de la sfârșitul lunii octombrie și până acum, am colectat 9 tone de ulei alimentar uzat. Vă puteți imagina ce înseamnă 9 tone de ulei alimentar uzat pentru sistemul de gestionare a apelor uzate, dar și ce grad de poluare presupune!”, a declarat Korodi Attila, primarul Municipiului Miercurea Ciuc.

Acest articol face parte din proiectul „STOP aruncării uleiului alimentar uzat” inițiat de Asociația Energia Inteligentă cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra impactului devastator pe care deversarea uleiului alimentar uzat îl poate avea asupra mediului și de a contribui la informarea consumatorilor asupra beneficiilor pe care colectarea lui corectă le poate avea asupra vieții noastre de zi cu zi prin creșterea calității apei potabile și a aerului. Totodată, folosirea uleiului alimentar uzat în producerea de energie din surse regenerabile, va face posibilă îndeplinirea țintelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon. Proiectul este susținut de partenerii media: Economistul, Financial Intelligence, The Diplomat Bucharest, Capital, Club Economic, Romania Durabilă, Energy Center, E-nergia, InvesTenergy, Info Mediu, Revista Piața și EM360 Group.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *