Cum să ții copiii ocupați și fericiți departe de calculator și televizor

691 0

Oficial, perioada sărbătorilor a trecut, iar acum ne-am întors deja la rutină zilnică. Însă la școală, zilele de final de semestru de abia au trecut, iar acum sunt în toi petrecerile și banchetele școlare. Așadar, părințîi și profesorii trebuie să se gândească cum vor organiza cât mai bine aceste evenimente. Apoi, marea provocare, este aceea de a găși activitățile distractive care să îi țînă ocupați și fericiți pe perioada vacanțelor, departe de tehnologie și cât mai aproape de natură.

 

Studiile trag un semnal de alarmă – copiii petrec prea mult timp în față ecranelor

Conform Common Sense Media (organizație non-profit care oferă consiliere părinților pentru a promova utilizarea tehnologiei și a mediei într-un mod sigur pentru copii) copiii cu vârste între 8 și 12 ani petrec aproape cinci ore pe zi folosind mijloacele de divertisment, în vreme ce adolescențîi petrec șapte ore. Acesta este un semnal de alarmă serios, pentru că este vorba de timpul petrecut în față tabletei, a calculatorului, telefonului sau televizorului și nu include timpul necesar pentru școală sau teme.

 

Există alternative sănătoase pentru petrecerea timpului

Copiii ar putea fi ajutați să iasă din această rutină nesănătoasă dacă părințîi și profesorii ar deveni proactivi și le-ar oferi posibilitatea să încerce și alte activități. Iată câteva idei care merită încercate, ele fiind adecvate atât pentru copiii din clasele mici, cât și pentru tinerii și adolescențîi din liceu.

 

Activități care să îi țînă cât mai mult afară

Este evident faptul că petrecerea timpului în aer liber poate fi distractivă, mai ales dacă părințîi și profesorii organizează evenimente atractive cum ar fi:

  • Activități care implică prezența la locurile de joacă;
  • Petreceri și banchete în locații special dotate pentru divertismentul în aer liber – un astfel de loc este și Pensiunea Dracula;
  • Tiroliana, tir cu arcul, tir cu pușcă, ateliere de creație în aer liber și focuri de tabăra;
  • Leagăne, topogane, balansoare;
  • Tenis de masă, șah, table și alte jocuri care se pot practică într-un foișor în aer liber.

 

Învățați copiii să meargă la biblioteca

Acest lucru se poate face atât în timpul școlii, cât și în vacanță. Copilul are nevoie de mai multe cărți din care să o poată alege pe cea care îl atrage. Doar așa se poate dezvoltă bucuria de a citi. În plus, cu cât este mai mic, cu atât va fi mai încântat să știe că poate cere să mergeți la biblioteca ori de câte ori are nevoie de o nouă carte.

 

Construiește un cort în sufragerie și lasă copilul să doarmă în el

Folosind paturi și cearceafuri așezate peste scaune, sau chiar un cort mic care se poate monta în sufragerie, asigura-i copilului un loc de joacă departe de mijloacele de diverstisment. Adu aici perne, saci de dormit și lanterne. Dacă nu incomodează, poți păstra cortul chiar și pe perioade mai lungi.

 

Încurajează-i creativitatea

Mergeți la librărie și aprovizionați-va cu hârtie, creioane colorate și vopseluri pentru a realiza o carte de benzi desenate, o carte de povești ilustrată, tablouri și orice altceva ar putea prinde imaginația copilului.

Dacă știți să tricotati sau să coaseți, învățați copilul să realizeze obiecte simple pentru diverse proiecte școlare – un fular, o căciuliță, etc.

Coaceți împreună diverse prăjituri și turtă dulce pe care să o ambalați frumos și să o faceți cadou.

Articole asemănătoare

Ce facem cu căpușele?

Postat de - 15 iulie, 2021 0
FacebookTwitterSubiecte de sezon Numărul persoanelor mușcate de căpușe este în creștere. Medicii spun că oamenii trebuie să fie foarte atenți,…

1 comentariu

  1. Sigla voastră cu bordeiul și fântâna primitivă îmi amintește de Râmnicu Vâlcea din 1970 când soarta nemiloasă m-a mutat in el. Acum arata ca un oraș golănesc cu pista de curse prin mijloc, doua poduri…

    Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *