Cum să prepari în casă cel mai bun borş umplut, de putină!

1176 0

Cum să prepari în casă cel mai bun borş umplut, de putină! Reglează glicemia și poate preveni infarctul!

 

Borșul de putină este bogat în vitamine: complexul vitaminelor B, vitamina D, vitamina H,  minerale: calciu, magneziu, fosfor, enzime, oligoelemente. De aceea este folosit în medicina naturistă pentru a trata diferite afecțiuni: anemie, bronșită, astm, sinuzită.

De asemenea, borşul reglează nivelul glicemiei, favorizează asimilarea metalelor precum nichelul, cromul, cuprul, seleniul, aurul, dar și a vitaminelor și este folosit în scurtarea perioadei de convalescență.

Sunt terapeuţi care susțin că borșul are rol benefic în prevenirea infarctului și cancerului de colon, în curele de detoxifiere și slăbire, chiar şi în mahmureală!

În cartea sa „Frumuseţe şi sănătate prin hrana vie”, doamna Elena Niţă Ibrian, un pionier al bucătăriei fără foc, ne prezintă o reţetă a unui borş foarte gustos şi sănătos – numai bună de încercat acasă.

Ingrediente: 450 grame tărâţe de grâu, 150 grame mălai, 250 grame orz şi ovăz măcinate, 25 grame drojdie de bere sau 100 grame pâine sau un castronel cu huşte (baza pentru un borş acru), 10-12 litri de apă, câteva rămurele de vişin, o rămurică de busuioc, o legătură de leuştean.

O sugestie personală: se mai poate adăuga o sfeclă de mărime medie – se va obţine o frumoasă culoare roz.

Mod de preparare:

  1. Tărâţele, mălaiul şi făina de orz şi ovăz se pun în putinica de borş sau într-un borcan de 10-12 litri, cu doi litri de apă şi se lasă la macerat timp de trei ore.
  2. Peste acest amestec se toarnă patru litri de apă încălzită la maxim 40 de grade şi se amestecă, cu o lingură de lemn.
  3. Se adaugă drojdia de bere sau huştele sau pâinea (înmuiată în prealabil), rămurelele de vişin şi cea de busuioc, leuşteanul (şi sfecla, dacă dorim o culoare şi o savoare aparte) şi se completează cu apă călduţă.
  4. Se acoperă vasul cu tifon şi se lasă lângă o sursă de căldură cel puţin 48 de ore, amestecând de trei, patru ori pe zi.

Se strecoară, se pune în sticle închise ermetic şi se păstrează la frigider.

Un pont de la/pentru gospodine: dacă păstraţi borşul în sticle de plastic ( ceea ce nu este tocmai indicat), apoi folosiţi o cantitate şi sticla nu mai este plină, apăsaţi mijlocul sticlei până iese aerul şi borsul ajunge la gură, înfiletaţi capacul repede şi puneţi sticla înapoi la frigider. În acest fel, borşul îşi va păstra calităţile mai mult timp.

Tărâţele rămase reprezintă huştele, care se pot păstra la frigider pentru a prepara o nouă cantitate de borş timp de maxim două luni.

Dacă dorim să preparăm înainte huştele, iată ce avem de făcut: punem într-un vas cu o capacitate de cel puţin doi litri, 250 grame tărâţe şi o felie de pâine. Adăugăm apă călduţă cât să acopere şi să rezulte o pastă mai groasă şi consistentă, acoperim cu un capac şi lăsăm la fermentat (trebuie să avem grijă să ramână destul spaţiu în vas), la temperatura camerei, timp de cel puţin 48 de ore (până ce gustul devine acru), apoi sunt gata de adăugat la prepararea borşului.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *