Sfinții Trei Ierarhi

527 0

30 Ianuarie

 

Sfinții Trei Ierarhi au urcat pe înalta treaptă a arhieriei și credinței creștine odată cu darul ”tălmăcirii” Sfintelor Scripturi. Încă de atunci învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre exact așa cum a fost desăvârșită de ei.

Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur sunt prăznuiți la comun anual pe 30 ianuarie, iar sărbătoarea poartă denumirea de Sfinții Trei Ierarhi. Credincioșii păstrează în această zi câteva obiceiuri și tradiții pentru a le merge bine tot anul.

Sărbătoriți împreună și separat

Trebuie precizat că cei trei sfinți sunt pomeniți împreună pentru a evidenția harul dumnezeiesc cu totul aparte, dar fiecare dintre acest sfânt este cinstit și separat în cursul lunii ianuarie. Așa se face că Sfântul Vasile cel Mare este trecut în calendarul ortodox în ziua de 1 ianuarie, în timp ce Sfântul Grigorie Teologul este pomenit pe 25 ianuarie.

De asemenea, și Sfântul Ioan Gură-de-Aur este pomenit în Biserica Ortodoxă tot în luna ianuarie. Mai exact, Sfântul Ioan Gură de Aur este pomenit în ziua de 27.

Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură-de-Aur sunt considerați cei mai mari învățători și pastori din istoria creștinătății, precum și modele de viață duhovnicească. Cei trei ierarhi sunt sărbătoriți cu mare fast în lăcașurile creștine din întreaga lume.

Sfinții conlucrează

Spre sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare dispută legată de cei trei ierarhi, pe care îi prăznuim pe 30 ianuarie, oamenii întrebându-se care este mai mare: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur.

După câțiva ani de la declanșarea neînțelegerilor, cei trei sfinți au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. În cele din urmă, în anul 1084, într-o vedenie, fericitului i-au apărut cei trei sfinți împreună, precizează crestinortodox.ro.

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfântului Ioan ne arată modul în care sfinții conlucrează – cu Dumnezeu și între ei -, așa cum și noi trebuie să ne unim, în cuvânt și în lucrare:

”După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor”, arată sursa citată.

Tradiția românească

 

Totodată, acești trei ierarhi au urcat pe înalta treaptă a arhieriei și credinței creștine odată cu darul „tălmăcirii” Sfintelor Scripturi. Încă de atunci învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre exact așa cum a fost desăvârșită de ei.

În tradiția românească, în ziua de 30 ianuarie sunt mai multe lucruri pe care nu ai voie să le faci, pentru a nu îl mânia pe Dumnezeu.

Astfel, în ziua de 30 ianuarie nu se lucrează pentru că astfel oamenii vor suferi de friguri și pagubă.

Tot în această zi se dă o lumânare de pomană pentru ca întreaga viața să fie luminată. Iar gospodinele pregătesc colivă cu care merg la Biserică și apoi o împart.

Conform tradiției, grâul care a rămas neîncolțit în toamnă va începe să încolțească în această zi. Vremea începe să se schimbe și începe să se facă tot mai cald anunțând primăvara.

Persoanele care lucrează au parte de lucruri rele și strâmbarea minților.

De ziua Sfinților Trei Ierarhi se prăznuiesc sufletele morților care au murit neîmpărtășiți și nu se înstrăinează lucruri din casă.

Sărbătoarea aduce spor femeilor care vor toarce lâna peste an cu mai multă ușurință.

(Sursa: Capital)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *