De ce să cumpărăm produse locale, în locul celor certificate organic, aduse din alte ţări

613 0

Pentru mulți dintre noi, certificatul organic constituie un indicator, ce stabilește că producția este mai sănătoasă în comparație cu una obişnuită, atât pentru organism, cât și pentru mediu.

Producţia locală are avantajele ei. Haideţi să examinăm principalele cinci argumente în favoarea alimentelor autohtone, în comparație cu unele organice, aduse de la distanţă.
  1. Produsele locale sunt mai hrănitoare

Produsele încep să-și piardă substanțele hrănitoare, imediat după ce sunt culese

Cînd cumpărăm produse, cultivate în țară sau în lume, sunt necesare cel puţin câteva săptămâni pentru ca acestea să ajungă de la fermă pe masă.

Aceste produse sunt prelucrate deseori, cu anumite substanţe, pentru a le menține coacerea, fapt ce sistează formarea unor nutrienţi naturali.

Produsele locale se pot coace în mod natural și noi le primim atunci când au un conținut sporit de substanțe hrănitoare.

Deseori, ele sunt pur și simplu mai gustoase decât cele organice, aduse de la distanţă.

  1. Produsele autohtone nu “merg” departe

Pare lipsit de logică să cumpărăm produse ecologic pure, crescute fără pesticide, dar aduse de la mii de kilometri, consumând tone de combustibil, ce poluează mediul.

Deşi nu există o definiție clară a produselor locale, se consideră că acestea sunt produsele cultivate pe o rază de 30 de kilometric faţă de magazinul sau piața în care se vând.

  1. Conștientizarea e mai importantă decât certificarea

Certificarea organică costă mult. Nu toţi cultivatorii și-o pot permite, dar metodele de lor de cultivare ar putea fi la fel de bune ca și cele ale fermierilor certificați, în unele cazuri, chiar mai folositoare.

Desigur, aici pot apărea discuții în legătură cu analizele de laborator ale plantelor și solului, dar conștiința cultivatorilor nu poate fi măsurată, din păcate, în certificate organice.

  1. Produsele locale dezvoltă economia

Orice economist va confirma că atunci cînd cumpărați alimente autohtone, în țară rămîn mai mulți bani decât în urma procurării produselor străine.

În plus, susţineţi financiar producătorii locali.

  1. Mîncarea locală este etică

Fermierii autohtoni și agricultorii amatori cultivă cantități mai mici decât gospodăriile agricole mari ce dețin certificate. Desigur, pentru consumator este mai comod să se uite în certificat și să se convingă că produsul corespunde dorinţelor,  decât să plece la o fermă și să vadă cum se cultivă

Dacă, totuși, ați decis să mergeți la o fermă, atunci veți avea parte de o excursie captivantă. Acolo veți înțelege, într-adevăr, diferența dintre alimentele locale și produsele organice ambalate luate de pe raftul supermarketului.

În concluzie, produsele locale sunt mai bune pentru mediu şi pentru economie decât cele aduse de la mii de kilomteri distanţă.

Iar dacă dorim să trăim în armonie cu lumea interioară și cea exterioară, ce poate fi mai important?

Mihaela Iliescu

Cum poţi “întoarce” ceasul biologic, prin consumarea alimentelor ce pot întineri organismul!

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *