Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

827 0

Ziua de 13 octombrie a fost instituită drept Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, prin Rezoluţia nr. 64/200, din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, scopul acestui demers fiind promovarea unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor și de diminuare a consecințelor negative ale acestora.

Cutremure, inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, îngheţ, furtuni, viscol) sunt dezastre naturale care pot avea impact negativ asupra oamenilor, bunurilor acestora şi mediului înconjurător.

Şi la nivel mondial au existat, dintotdeauna, preocupări pentru promovarea culturii cu privire la prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor. Astfel, conform Rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nr. 56/195 din 21.10.2001 şi nr. 64/200 din 21.12.2009, s-a decis ca, în fiecare an, la data de 13 octombrie să fie marcată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

Informare preventivă

Ţinând cont de faptul că majoritatea dezastrelor naturale nu pot fi evitate, pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru a limita pierderile de bunuri, principalele recomandări adresate cetăţenilor vizează respectarea unor reguli generale de comportare şi măsuri de protecţie:
– rămâneţi calmi;
– stabiliţi din timp un loc de întâlnire şi un sistem de comunicare;
– toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.

În cazul producerii unui dezastru, cetăţenii pot fi puşi în situaţia de a părăsi imediat locuinţa şi de aceea este indicat să pregătească din timp un rucsac de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbrăcăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.

 

Corina Enache

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *