Ansamblu peisagistic cu un admirabil VW T1 pictat, ca un mesaj superb pentru pace, la intrarea în Valea Lotrului

895 0

“Noua poartă spre #BrezoiulLumii! Robert Schell și Primăria oraşului Brezoi, jos pălăria! Stefan Fanetti, good job! “

Astfel notează Mihai Răzvan Mugescu, Project Coordinator la Open Air Blues Festival Brezoi – Vâlcea, Event Manager la ABY STAGE BAR și Vice President la Asociația MENTOR ROCK, pe pagina sa de Facebook, cu ocazia finalizării ansambului peisagistic  original de la intrarea în orașul de la poalele Doabrelor.

Meritele le au toți cei trei, cu prisosință, dar și alții care au mai contribuit într-un fel sau altul la apariția efigiei reprezentative  pentru orașul turistic și pentru fenomenul muzical ce a plasat localitatea pe orbita muzicii de clasă internaționale. Dacă era necesară realizarea aceasta pentru Brezoi? Absolut! Ansamblul spune totul despre fenomenul de răsunet care se întâmplă acolo, evenimentul anual ce aduce aflux de turiști și, implicit, bani pentru dezvoltare, bani cu care cetățenii pot beneficia în timp de condiții din ce în ce mai bune de trai.

Concept artistic original, execuție impecabilă

Un loc anost, impropriu din punct de vedere estetic, mai ales pentru o localitate tot mai importantă sub aspect turistic și aflată în plină dezvoltare, a prins dintr-o dată viață. Și culoare. Și încărcătură simbolică. Al doilea mare nou punct de referință de pe Valea Oltului, după Poiana lui Căliman, se află de acum, aici. Ceea ce numesc unii “totem“  include un tip de ansamblu peisagistic, o elaborată lucrare tehnică și grafică alcătuită din mai multe componente gândite și proiectate de profesioniști, de la elememente sculpturale și grafice, la zidărie, plante, pavaj, sisteme de iluminat. Toate acestea au fost puse într-un echilibru bine gândit, detaliile tehnice au fost admirabil armonizate cu partea artistică, nota predominantă fiind dată de microbuzul VW T1 retro, marea dragoste a comunității Flower Power de pretutindeni. S-ar putea spune – și unii au afirmat acest lucru-, că lucrarea în sine reprezintă o operă de artă.

În plan central, în registrul superior, creatorii au dispus un grup de muzicieni blues – rock, soliști vocali și instrumentiști realizați din metal oxidat, culoarea ruginie pregnantă fiind destinată a ieși în evidență pentru a contrasta cu verdele vegetației. Cunoscătorii privesc cu admirație grupul, invocând-o cu entuziasm pe Regina muzicii blues, Beth Hart, îndrăgostită de Brezoi și Vâlcea, încremenită  pentru viitorime într-o atitudine de perpetuă solistică plină de magie, ce pare a face să răsune munții, de acolo, de sus. Locul este ales strategic, cu vizibilitate maximă, fiind accesibil privirii și de pe Vf. Cozia. Muzicienii sunt așezați pe un postament din piatră naturală zidită, adusă chiar din munții din apropiere, de pe Valea Latoriței, așadar, poartă amprenta telurică a locului. În fața postamentului, creatorii au dispus un element vizual unic și totodată, original, nemaiîntâlnit nicăieri; un portativ muzical, ca o mică partitură, realizată printr-un procedeu ingenios. Bineînțeles, unii încearcă să și fredoneze micul pasaj. Totul este flancat lateral de litere volumetrice luminoase, de mari dimensiuni, vizibile de departe, cu denumirea “Brezoi“.

Peisagiștii au creat și un grup de plante cu arbori de talie înaltă, cu o valoare ornamentală deosebită  atât vara, cât și iarna, precum și arbuști – meritul pentru tot acest ansamblu este al firmei vâlcene Agroexpert.ro  ( https://www.facebook.com/agroexpert.ro), companie specializată în lucrări de arhitectură peisagistică exclusiviste, de înaltă ținută, de al cărei nume se leagă parcuri și grădini din județ și din orașe importante ale țării. Unul din ele este Poiana lui Căliman, dintre Călimănești și Căciulata, probabil, cel mai fotografiat parc din România, cu acel grup de șapte cai presărați pe pajiștea de deasupra iazului cu cascadă cu jocuri de apă și lumini, dar și partea de parc destinat agrementului, cu mobilier realizat după tiparul arhitecturii tradiționale specifice locului, o adevărată dantelărie din lemn. Dincolo de estetica elaborată, acesta poate fi considerat  și un mic parc botanic. De la inaugurare, Poiana lui Căliman a avut un impact imens asupra localnicilor, dar în special, asupra tuturor categoriilor de turiști ajunși aici. Efectul asupra privitorilor este incredibil. Tentația de a zăbovi îndelung pentru fotografii și contemplare este de nestăvilit. Călimăneștiul a câștigat enorm prin receptivitatea edililor, dovedită odată cu propunerea sosită din partea firmei de peisagistică. S-a plecat de la o legendă locală legată de ciobanul care a povestit călugărilor locului că s-a vindecat de boalele trupești, scăldându-se în apele miraculoase de aici, de unde și ideea cailor care trec prin apă.

Reamenajările peisagistice ale Călimăneștiului și Brezoiului, ale bisericilor de la Cetățuia, Troianu sau Cozia se datorează tot acestei firme – iar acestea sunt doar câteva exemple.  Cei de la Agroexpert au fost provocați recent să evalueze și să propună parcuri pentru un castel din Franța, dar și peisagistica pentru conace medievale din Ardeal.

Ca o paranteză, Primăria precizează la rândul său că “lucrarea include nu doar totemul ȋn sine, ci ample lucrări de construcție, cu o instalație de irigații cu aspersie și picurare, un sistem de iluminat, partitura muzicală unică, mai multe electrovane cu cămin de vizitare, fundații pentru literele volumetrice, ziduri decorative, elemente sculpturale, sisteme de iluminat, un microbuz pictat, elementele de pavaj și zidărie, arbuști ornamentali și arbori de talie înaltă”.

 

PEACE! Veterana T1 atrage privirileca un magnet

Să amintim și oamenii care se află în spatele proiectului: ideea și conceptul imaginat și schițat de Ștefan Eftimie; departamentul de proiectare, Florin Popescu, din spatele computerelor și al calculelor și, desigur, Aurel Pănescu, omul din spatele Agroexpert, cel care a coordonat lucrările propriu zise și a desăvârșit proiectul.

Însă, punctul de atracție îl reprezintă această mașină de familie sau pentru prietenii dragi,  pictată, înmatriculată“cu numărul Brezoi 1, replica în mărime naturală a celebrului model de microbuz Volskwagen Transporter T1. Imaginea sa, ivită brusc în intersecție, ca ceva aproape ireal, devine  emblematică. Fiecare detaliu exterior reprezintă copia  identică a componentelor originale VW. Are chiar și sistem de iluminare. Este confecționată milimetru cu milimetru, atât structură, cât și grafică, de către Ștefan Eftimie, cunoscut drept Fanetti, artist, decorator, un novator de numele căruia se leagă camioane pictate premiate, motociclete, detalii arhitectonice, pictură pe zid și alte lucrări apreciate, unice.

Atenție: ca un detaliu oarecum comic; nu încercați să împingeți dubița ori să deschideți ușile, aceasta nu este o mașină reală, dar glumele drăguțe pe această temă, din mediul virtual, deja au apărut.
Mașina, pictată în mare parte cu flori viu colorate este simbol de generații al comunității Flower Power, militanți pașnici pentru pacea invocată prin dragoste și muzică, iar apariția acesteia acum, în peisaj, în contextul nenorocirilor din Ucraina, vine ca un mesaj cu un impact emoțional zguduitor: PEACE!

 

Un evident câștig pentru turism

Zecile de mii de participanți la trafic au remarcat rapid apariția microbuzului. În timp, aceștia vor fi milioane. Evident, imaginile au fost deja postate în mediul virtual, fotografiile sunt sheruite de mii de oameni, fotografiile lui Miță Mugescu au fost apreciate de sute de melomani și prieteni ai Brezoiului, amintindu-i, printre alții pe Ducu Bertzi, Cristian Hrubaru, Adrian Igrișan și colegii de la Cargo, mai mulți plasticieni și câțiva din muzicienii străini, implicit, din anturajul lui Beth Hart, care au evoluat astă vară la Open Air Blues Festival Brezoi.

Dacă acum localnicii se fotografiază cu ansamblul, iar autoturismele încetinesc pentru ca ocupanții să poată admira minunăția, ne imaginăm ce va fi la vară, când porțile evenimentului muzical se vor deschide din nou, cu mii, zeci de mii de oaspeți din toate colțurile lumii, iar toți aceștia vor dori să plece acasă cu cadre frumoase, selfie-uri, fotografii de grup. Toate acestea contribuie la o imagine cât mai spectaculoasă a Brezoiului, a județului și nu în ultimul rând, a țării. Turismul va avea de câștigat și, implicit, va influența dezvoltarea economică a zonei.

La fel de cert este și că, amenajarea de la intrarea în Brezoi va fi intens mediatizată, probabil va constitui o sursă de inspirație și pentru alții, lucru ce ce ne va conferi sentimentul de mândrie că vâlcenii pot oferi modele de referință în domeniu pentru oricine este interesat de lucrul bine făcut, estetică și calitate.

Kandy Reisenauer

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *