Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect 2024

100 0

Comnunicat de presă

Vineri, 27 septembrie, în River Plaza Mall din Râmnicu Vâlcea, a avut loc a patra ediție a Târgului Științescu, eveniment sub egida Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024: „Știința pentru Pace și Securitate”

Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect 2024 a reunit peste 25.000 de participanți din întreaga țară și peste 500 de cercetători, transformând știința într-o experiență accesibilă și captivantă pentru publicul larg. Evenimentul s-a desfășurat în peste 20 de localități, de la centre universitare majore precum București și Cluj-Napoca, până la geoparcuri și școli din zone rurale.

La Râmnicu Vâlcea profesori, mentori Științescu, cercetători de la prestigioase instituții, precum ICSI – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Ramnicu Valcea, University of Technology Sydney și multe alte instituții invitate au prezentat prezenta proiecte inovatoare, experimente originale și demonstrații inedite ale unor fenomene naturale și ale unor tehnologii de ultimă oră.

De la detectare de substanțe la microscop, la metale prețioase, bio-plastic și de la printare 3D la demonstrații cu roboței, motorul Stirling, ochelari VR, publicul a participat la experimente live și a aflat cum cercetarea românească poate contribui la securitatea și îmbunătățirea vieții de zi cu zi.

Fondul Științescu Vâlcea sărbătorește rezultatele ultimelor 3 ediții

Prin acest târg de științe Fondul Ştiinţescu Vâlcea sărbătoreste rezultatele celor 41 de proiecte STEAM care au oferit acces la educaţie alternativă pentru peste 5.100 de copii și tineri din 45 de comunități din județul Vâlcea. Ideile s-au concretizat în laboratoare interdisciplinare, bibliotecă de lucruri și ochelari VR, programe de robotică și RPA (Robotic Process Automation), dispozitive de studiu al fenomenelor naturale şi al proprietăţilor alimentelor, meteorologie, materiale didactice interactive, ateliere 3D print şi programare, ateliere de artă digitală, tabere de astronomie, excursii de studiu și participări la conferinţe ştiinţifice. Cei peste 100 de mentori Științescu au participat în această ediție la ateliere de formare și la schimburi de experiență.

Evenimente în toată țara

În perioada 27 – 30 septembrie 2024, 21 de localități din România au găzduit Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment anual dedicat științei și educației științifice, organizat în România de consorțiul ReCoNnect. Evenimentele sunt parte din seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, incluse în programul-cadru Horizon Europe al Uniunii Europene, și aduc publicului de toate vârstele oportunitatea de a interacționa cu cercetători de top și cadre didactice universitare, oferindu-le experimente și demonstrații științifice potrivite cu tema acestui an aleasă pentru România: „Știința pentru Pace și Securitate”.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment desfășurat începând din 2005 cu misiunea de a aduce mai aproape știința către societate și de a crește interesul tinerilor în cercetare. În fiecare an la sfârșitul lunii septembrie cercetătorii din 23 de țări și peste 400 de orașe din Europa celebrează prin întâlnirile cu publicul contribuțiile științei pentru dezvoltarea în mod sustenabil a unei societăți mai bune.

ReCoNnect 3: Building a Community este un proiect derulat în cadrul programului Horizon Europe prin Grant Agreement number: 101162613 — ReCoNnect 3 — HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01.

Evenimente anuale și activități dedicate promovării științei

În fiecare an, consorțiul ReCoNnect organizează o serie de evenimente pentru promovarea educației științifice care facilitează întâlnirile directe între cercetători și școlile din țară, precum Caravana de științ ReCoNnect, Școala Altfel ReCoNnect, Concursul Național de Știință ReCoNnect, Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.

Contact

Pentru mai multe informații despre Noaptea Cercetătorilor Europeni și proiectele consorțiului ReCoNnect, vizitați: https://noapteacercetatorilor.educatiepentrustiinta.ro/evenimente  și https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor2024

Iar pentru mai multe informații despre Fondul Științescu, vizitați: www.valcea.stiintescu.ro si https://www.facebook.com/events/1260517085300383

Persoane de contact:

Gabriela Solomon, director programe, Fundația Comunitară Vâlcea

Email: gabriela@fundatiacomunitaravalcea.ro

WhatsApp: 0745 499 371

Isabella Muja, coordonator granturi, Fundația Comunitară Vâlcea

Email: grants@fundatiacomunitaravalcea.ro

WhatsApp: 0742 094 582

Ada Roseti, doctorand FPSE, coordonator comunicare NC2024

Email: adaroseti@yahoo.com

WhatsApp: 0742 109 450

  

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *