A trecut Legea plafonării dobânzilor

693 0

Legea plafonării dobânzilor la creditele accesate de persoanele fizice a fost votată astăzi în plenul parlamentului şi, dacă nu va fi contestată la Curtea Constituţională de către PNL, va merge la promulgare. Potrivit formei finale a legii, plafonarea dobânzilor se aplică şi pentru creditele în derulare, după cum a declarat senatorul Cătălin Zamfir, iniţiatorul proiectului legislativ, iar modelul ales este cel practicat de Marea Britanie. Astfel, DAE la creditul ipotecar nu poate depăşi dobânda cheie a BNR plus 2%,la creditul de consum mai mare de 15.000 de lei, dobânda maximă nu poate fi mai mare decât dobanda BNR plus 15%, iar la creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, suma finală de rambursat nu poate depăşi dublul sumei împrumutate. Un interesant articol scris de către Gabriela Ținteanu îl puteți citi mai jos.

https://www.economica.net/legea-plafonarii-dobanzilor-a-fost-votata-in-plenul-parlamentului-dobanzile-vor-fi-plafonate-in-functie-de-creditul-accesat-si-de-finantator_183990.html

„Majoritatea statelor din UE (Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania) practică plafonarea dobânzilor, utilizând diferite metode calcul. De exemplu, în Germania, plafonarea dobânzii s-a făcut prin hotărâre judecătorească (DAE maxim= 2X DAE mediu). În plus, dobânda medie la credite ipotecare pentru persoane fizice în UE este 1.41%, în vreme ce în România este 6.99%. Aşadar românii plătesc costuri cu creditarea triple faţă de cetăţenii germani. În acelaşi timp şi profiturile băncilor sunt triple faţă de media europeană”, a declarat senatorul Cătălin Zamfir, iniţiatorul legii.

Ce este bun pentru alții nu este bun pentru noi, românii. Noi, prapădiții de români, plătim cele mai mari dobânzi din Europa unor bănci care, în marea lor majoritate, raportează pierderi.

Și pentru asta, Cătălin Zamfir a fost dat afară de la liberali. De la toți. Și de la ALDE. Și culmea, din calitatea de membru PSD face ce trebuie pentru români.

Această legea, dacă va fi promulgată de Președintele Iohannis, va fi aplicată şi contractelor în derulare, nu doar contractelor de credit viitoare. Și judecătorii vor fi obligați să judece numai în favoarea cetățeanului. Așa spune abc-ul dreptului: Legea trebuie să apere cetățeanul.

Șah la PNL și la Presedintele Iohannis. Aici se pierd sau se câștigă minimul 5 procente.

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *