Poziția World Vision România: Școlile din mediul rural, acolo unde nu există focare de COVID-19, trebuie să rămână deschise

534 0

București, 6 noiembrie. Decizia autorităților de a trece întreg sistemul de învățământ în online, la doar două luni de la începerea școlii în cele trei scenarii de funcționare, dar fără nicio soluție la problemele sistemului semnalate încă din martie 2020, va duce la sacrificarea educației unei întregi generații de elevi. 

Cinci motive pentru care decizia ca toate școlile să treacă în online trebuie amendată

  • Dreptul tuturor copiilor de a avea acces la educaţie este încălcat! În mediul rural, școala online este în continuare o utopie. Conform studiilor World Vision România, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online în prima perioadă a restricțiilor, iar în unu din trei sate în care World Vision România activează există zone cu semnal slab sau inexistent, lucru care îi afectează direct pe elevii care fac eforturi să-şi continue studiile.
  • S-a luat decizia de a se închide din nou școlile, însă planul de măsuri pentru zonele în care școala online nu funcționează este în continuare inexistent. Practic, prin luarea acestei decizii sistăm definitiv educația pentru o mare parte din România, cea offline. În România rurală copiii nu au la dispoziție indispensabila tehnologie, cadrele didactice nu au în continuare competențele digitale necesare și nu există o metodologie clară de predare online, resurse digitale ori un mod de control asupra orelor, care până acum nu s-au ținut niciodată în acest sistem.
  • Închiderea tuturor școlilor și trecerea complet în online arată o lipsă de coerență decizională. În urmă cu doar două luni autoritățile au stabilit trei scenarii de funcționare pentru școli, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19, și s-a decis descentralizarea deciziei în educație. Aceste decizii, despre care s-a discutat mult în spațiul public, au reprezentat practic strategia pentru educație avansată de autorități pentru noul an școlar, în contextul pandemiei. Modificarea tuturor acestor decizii, fără nicio explicație pentru părinți, copii și profesori, creează confuzie și nu asigură coerența de care este nevoie pentru ca educația să poată continua.
  • Hotărârea nu a fost explicată. Nu știm motivele care au stat la baza acesteia, deși studiile științifice publicate recent arată că creșterea numărului de cazuri de COVID-19 nu este cauzată de redeschiderea școlilor, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii solicită ca şcolile să rămână deschise.
  • Nici modelul european nu a fost urmat. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au menținut școlile deschise, în ciuda altor restricții luate pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Vorbim de țări unde educația digitală este mult mai dezvoltată și care în timpul pandemiei au creat sisteme care funcționează și și-au dovedit eficiența.

Vorbim cu copii care sunt speriaţi, ştiu că nu au făcut niciodată orele în online şi că nu au cum să le facă nici de acum încolo. Sunt acei copii care trebuie să se urce pe un deal să prindă semnal, care nu au dispozitive, ai căror profesori nu au fost pregătiți nici până acum pentru școala online. Noi, ONG-urile care activăm în domeniul educației, întotdeauna am spus că vrem să aducem această realitate din teren la masa luării deciziei în educație. Credem și susținem educația digitală, dar e nevoie  de investiție și de măsuri implementate din partea tuturor pentru a putea trece în online 100%. Nu e suficientă o decizie fără drept la replică și fără un plan asumat de tranziție. Înțelegem că situația este complicată, rămânem parteneri de dialog și implementare a tuturor măsurilor care să susțină educația copiilor“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

World Vision România a donat din martie până în prezent peste 4.000 de tablete dotate cu cartele SIM pentru internet pentru copiii de la sate, a realizat webinarii pentru profesori pentru îmbunătățirea competențelor digitale, a făcut meditații online cu elevii, dar și consiliere psihologică cu copiii și adulții din proiecte. Educația digitală este o prioritate pentru World Vision România cu mult dinaintea pandemiei, toate proiectele educaționale ale fundației având această componentă.

La aniversarea a 30 de ani de existență, World Vision România face un apel la sprijinirea învățământului rural. Fundaţia a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru şcolile, elevii şi profesorii din mediul rural. Donațiile se pot face fie prin SMS la numărul 8864, cu mesajul SPERANTA (cost 4 euro), fie direct pe site-ul campaniei, https://worldvision.ro/implica-te/proiecte-fundraising/daruieste-educatie/, unde se poate dona orice sumă.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *