Ghimbirul și „focul digestiv”

576 0

În antichitate, condimentele rădăcinoase valorau cât greutatea lor în aur. Mici cantități erau adăugate în mâncare, pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului digestiv. Abilitatea organismului nostru de a digera mâncarea devine din ce în ce mai slabă odată cu înaintarea în vârstă.

Potrivit filozofiei orientale, digestia proastă este principală cauza a bolilor noastre, iar conceptul de „foc digestiv” este folosit pentru a explica această legătură.

Dacă focul este puternic și strălucitor atunci când suntem tineri, mâncarea este bine digerată, fără resturi toxice. Celulele primesc nutrienți și organismul nostru este sănătos.

Atunci când focul digestiv devine mai slab, odată cu înaintarea în vârstă, digestia este incompletă și se formează toxine. Astfel, suntem expuși riscului bolilor.

Pentru a evita focul digestiv slăbit, putem adauga în mâncare următoarele condimente: piper negru sau roșu, nucșoară, scorțișoară, cuișoare, muștar, hrean, ghimbir și …ardei iute.

Introducând în meniu cantități mici din aceste produse putem stimula apetitul sau putem îmbunătăți funcționarea sistemului digestiv. Avem nevoie de condimente, mai ales în anotimpurile reci.

Persoanele în vârstă, mai ales, pot beneficia de pe urma adăugării condimentelor în mâncare.

Cel mai la îndemână condiment din această categorie este ghimbirul, care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică, alături de ceaiurile din plante. În medicina orientală este considerat a fi cel mai bun aliment capabil să revitalizeze focul digestiv.

Terapia cu ghimbir este recomandată mai ales persoanelor în vârstă și mai puțin celor tinere sau de vârstă mijlocie.

Mod de preparare:

Se amestecă patru linguri de praf de ghimbir (sau ghimbir proaspăt ras) cu 100-150 grame ulei vegetal până se obține o pastă uniformă. Acoperiți cu un capac și păstrați la loc răcoros.

Consumați din amestec în fiecare zi, înainte de micul dejun, care trebuie să fie compus, pe toată durata terapiei, din ceai de plante și fructe.

Terapia durează zece zile, astfel:

Ziua 1 – o jumătate de linguriță de amestec;

Ziua 2 – o linguriță de amestec;

Ziua 3 – o linguriță și jumătate de amestec;

Ziua 4 – două lingurițe de amestec;

Ziua 5 – două lingurițe   de amestec;

Ziua 6 –  două lingurițe   de amestec;

Ziua 7 – două lingurițe de amestec;

Ziua 8 – o  linguriță și jumătate de amestec;

Ziua 9 – o linguriță  de amestec;

Ziua 10 – o  jumătate de  linguriță de amestec.

După ce se  finalizează terapia, focul digestiv va fi revitalizat. Terapia poate fi reluată ori de  câte ori simțiți nevoia.

Pe tot parcursul curei se evită alimentele semipreparate sau de origine animală, băuturile alcoolice, carbogazoase sau reci.

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *