Sunteți șofer și iubiți muntele? Mai aveți de așteptat până să urcați pe Transalpina, Cozia sau Transfăgărășan

349 0

Valea Oltului, fiind singura variantă de traversare a munților, pe o porțiune de sute de kilometri, rămâne, în continuare o piatră de încercare pentru șoferii de toate categoriile. Mulți pierd bătălia. Cu viața, uneori. Variante ocolitoare nu sunt decât pentru traficul ușor, pe Perișani și pe Valea Jiului, situate la o distanță apreciabilă și ce ar presupune mult timp și mulți bani. Și mulți nervi.
Transfăgărășanul, nici atât, și ar prezenta doar interes turistic.
Însă, deocamdată, nici turistic. Drumul este închis din cauza nămeților colosali și va mai fi așa cel puțin o lună.
Se poate ajunge în Munții Făgăraș, dar numai până la Cabana Capra, pe Curtea de Argeș, sau, la Bâlea Cascadă, cu… telecabina. Stratul de zăpadă este mai mare ca niciodată; în anumite locuri are 7 metri!!!  A nins mult iarna aceasta la munte.

Transfăgărăşanul ocupă 92 de kilometri din DN 7C (152 km) şi leagă Muntenia de Transilvania, prin Munţii Făgăraş, străbătând judeţele Argeş şi Sibiu. Cel mai înalt punct atins de această artă rutieră este la cota 2042 de la Bâlea Lac, în județul Sibiu. Potrivit ziarului Adevărul, aproximativ opt luni pe an, o porţiune de 27 de kilometri se închide din cauza zăpezii, a avalanşelor, căderilor de stânci și din alte motive. etc..
Dar, avem și Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, pe DN 67C, ce leagă Transilvania de Oltenia, prin Munţii Parâng şi străbate Vâlcea, Gorj, Sibiu şi Alba. Fantastica șosea atinge altitudinea maximă în Pasul Urdele – 2145 m, chiar în județul nostru, iar peisajul aici este spectaculos. Asfaltarea Drumului Regelui a fost făcută după 1990.
Vestea proastă este că încă nu ne putem planifica o ieșire de weekend, nici pe Transalpina.
Rânca se poate accesa numai dinspre Novaci, iar lanțurile și cauciucurile de iarnă sunt încă un must have.

Au început lucrările de deszăpezire pe ambele trasee, dar zăpada este uriașă și nimeni nu poate oferi garanții că nu se va mai depune. Pe Buila – Vânturarița încă se văd petece de zăpadă, iar drumul către Cabana Cozia încă este închis, deoarece, marea parte a lui se află pe flancul nordic, cu prea puțină expunere către soare.

Circulaţia rutieră pe cele două drumuri naţionale DN 7C – Transfăgărăşan şi DN 67C  – Transalpina este închisă de anul trecut, din 20 octombrie, pentru toate categoriile de autovehicule, pe porțiunile situate la mare altitudine, cu căderi masiv de zăpadă. Iarna aceasta a nins foarte mult și la Vârful lui Roman, în anumite zone, nămeții au ajuns la peste 3 m.
În concluzie: puteți ajunge doar până la Cabana Capra, în Făgăraș, pe Argeș, baraj Vidraru și la Cabana Bâlea Cascadă, doar pe Sibiu; puteți ajunge doar până la Obârșia Lotrului, mergând pe Valea Lotrului, Voineasa și la Rânca, numai pe Novaci. Iar pe Cozia, de la Mănăstirea Stânișoara, pe cabluri, perpedes, ori de la Mănăstirea Turnu, de asemenea.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Mihail Sebastian

Postat de - 18 octombrie, 2021 0
FacebookTwitter“Este în teatrul meu o înclinare spre delicat care îmi va interzice în mod absolut un mare succes. Câtă vreme…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *