Simion Mehedinți, părintele școlii românești de geografie

1102 0

Născut pe 19 octombrie 1868 la Soveja, judeţul Vrancea, Simion Mehedinţi este considerat părintele şcolii române de geografie. Format la şcoala lui Titu Maiorescu, a fost un educator al maselor şi mai ales al tineretului.

Cu studii la Bucureşti, apoi în Franţa şi Germania, Simion Mehedinţi a fost profesor la Universitatea din Bucureşti, la prima catedră de geografie din România (numit pe 17 mai 1900), şi a fost membru titular al Academiei Române (din anul 1915). Format la şcoala lui Titu Maiorescu, Simion Mehedinţi a fost un educator al maselor şi cu deosebire al tineretului, prin scrierile şi conferinţele ţinute în faţa studenţimii române din centrele universitare.

Personalitatea științifică a savantului Simion Mehedinți se impune la începutul secolului XX, care prin lucrări proprii direcționează atât învățământul gimnazial, cât și pe cel superior. Este momentul când se dezvoltă o nouă gândire geografică axată pe geografia generală, geografia regională și de ramură.

În această perioadă, Simion Mehedinți se remarcă prin adân­cirea conceptelor geografice de bază, conturate anterior asupra geografiei fizice și economice, prin fundamentarea teoretică a direcți­ilor principale în geografie, merit pentru care este considerat întemei­etorul geografiei moderne românești.

Genialitatea gândirii lui Simion Mehedinți rezultă din fap­tul că a integrat în propria sa gândire cuceririle teoretice obținute pe plan mondial, a cău­tat să explice problemele fundamentale ale geografiei care l-au condus la construirea întregului edificiu al geografiei, în acest context, Simion Mehedinți a reușit să dea răspuns problemelor esențiale ridicate de școlile geografice din vest – franceza și germana.

În lunga și prodigioasa sa activitate de elaborare a lucrărilor de sinteză geografica, Simion Mehedinți se remar­că prin opera sa capitală „TERRA”, apărută în 1930. “Terra” nu este nici un tratat, nici un curs, ci o lucrare documentată con­sacrată definirii obiectului și metodei geografiei, care are ca scop perfecționarea geografiei. Este o înaltă sinteză știin­țifică, care la vremea publicării ei, a fost considerată ca o foarte cuprinză­toare sinteză a cunoștințelor și gândirii geografice contemporane prezentată într-o formă critică și per­sonală.

În “Terra” Simion Mehedinți arată că planeta noastră este un complex format din învelituri concentrice „de o complexitate crescandă – ca formă, compoziții și mișcare – de la atmos­feră până la biosferă.”

Încă din timpul vieții, Simion Mehedinți este recunos­cut ca întemeietorul și părintele geografiei românești, iar manifestările și preocupările ca scriitor îi oferă calitatea de savant polivalent, geograf, educator, patriot, om politic și de stat.

Omul de ştiinţă trata Pământul ca pe „casa de educaţie neamului omenesc”, Mehedinţi fiind preocupat permanent de valoarea educativă a ştiinţei, în general, şi a geografiei, în special, a menirii omului de ştiinţă care, prin meditaţia sa liniştită, înlocuieşte inconştienţa şi aiureala plebei nepolitice şi politice, veghind interesele superioare ale omenirii” şi la dezvoltarea permanentă a poporului din care face parte…

Prezentăm alăturat o serie de citate din opera vastă a lui Simion Mehedinţi, în care sunt tratate teme precum munca, educaţia sau familia :

„Cum munceşti, aşa gândeşti şi tot aşa vorbeşti”

„Om de treabă e acela care poate lucra; iar om de ispravă e cel care isprăveşte, adică duce lucrul până la capăt. Asta e, pe româneşte, dovada caracterului”

„Viaţa nu e geometrie, dar nici haos”

„Podoaba vieţii este talentul, cununa talentului – caracterul”

“Numai iubirea pentru alţii ne poate învăţa cum să ne iubim pe noi înşine”

„Invidia, mărturisită sau nu, este totdeauna semn de inferioritate”

„Ţărmul mării reprezintă cea mai favorabilă faţadă pentru orice stat”

„Munca, oricare ar fi, lasă urmele ei nu numai în palmă, ci şi în creier”

„Un popor şi un individ atâta preţuiesc: cât au înţeles din Evanghelie”

„Caracterul nu e un dar, ci o sumă de deprinderi tari, dobândite din muncă”

„Cine s-a învăţat lângă mama lui să spună numai adevărul rămâne cinstit până închide ochii”

„Femeile sunt temelia educaţiei în fiecare generaţie”

„Luaţi seama, mame şi soţii! Pe cât de mare e menirea voastră, pe atât de mare trebuie să fie grija de copiii voştri, chiar din clipa dintâi a pregătirilor spre viaţă… De la voi porneşte binele şi răul.”

 

(Sursa: RADOR)

Corina Enache

Articole asemănătoare

1 comentariu

  1. Marele om de stiinta a fost ,,apreciat” si de comunisti . A fost dat afara de la Academie , de la Universitate si ajunsese sa locuiasca intr-o camera de serviciu din casa sa. Ajuns muritor de foame a aparut in fata Universitatii cu o pancarta pe care scria : ,,Sunt Simion Mehedinti” , in speranta ca asa va fi recunoscut de fostii studenti si ajutat.
    S-au gasit niste binevoitori care au intervenit si i s-a dat o mica pensie…

    Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *